Plafondplaten Aanschaffen Voor Jouw Kantoor

05-11-2021
Plafondpanelen

Heeft jouw kantoor een nieuw plafond nodig, dan kun je kiezen uit een groot aanbod van materialen en afwerkingen. Het overweldigende aanbod maakt het niet gemakkelijk om de juiste plafondplaten aan te schaffen.

In dit artikel laten we je kennis maken met de verschillende materialen en wat hiervan de voordelen zijn voor jouw kantoor.

Plafondplaten voor systeemplafonds

Een systeemplafond bestaat uit plafondplaten die met profielen en een ophangsysteem geïnstalleerd worden. Hierbij wordt een ruimte gecreëerd tussen de bovenliggende vloer en het plafond daaronder.

Deze ruimte wordt ook wel plenum genoemd en is ideaal om kabels en leidingen van elektriciteit, verwarming en luchtbehandelingssystemen te plaatsen. 

De voordelen van plafondplaten zijn aanzienlijk:

 • Beschikbaar in veel materialen en afwerkingen;

 • Bespaart energiekosten met isolerende plafondplaten;

 • Verbeteren de akoestiek;

 • Biedt ruimte voor kabels en leidingen;

 • Hoge ruimtes worden optisch verlaagd;

 • Kantoor krijgt een nette en professionele uitstraling;

 • Kan brandwerend werken;

 • Eenvoudig (deels) te vervangen.

Systeemplafonds tegen geluidsoverlast

Systeemplafonds zijn dus erg geschikt voor een kantoor. Het gebruik van plafondplaten voorkomt problemen die later kunnen ontstaan.

Zo kun je voorkomen dat jouw medewerkers last van geluidsoverlast van je bovenburen hebben. Je kunt eenvoudig je netwerk van kabels voor je computernetwerk uitbreiden en onderhoud of reparatie uitvoeren.

In geval van bijvoorbeeld brand of lekkage van de bovenburen, kun je eenvoudig de beschadigde plafondpanelen vervangen.  

Een systeemplafond kan zelfs in particuliere woningen worden geplaatst. Veel mensen denken dat plafondplaten er te bedrijfsmatig uitzien. Er zijn echter ook plafondplaten voor je huis te krijgen die je alle voordelen bieden en toch voor een warme uitstraling zorgen. 

Wil je meer weten over systeemplafonds, lees dan het artikel ‘Alles over systeemplafonds – Keuzes, opties en installatie’. 

Gekleurde plafonds

Zwarte plafondplaten zijn populair. In combinatie met mooie verlichting geeft een zwart plafond een chique uitstraling aan een kantoor. Je kan plafondplaten ook in andere kleuren verkrijgen, zoals grijs, rood, groen en allerlei wittinten.

Het is een bijzondere vorm van branding als je een plafond kiest in de kleur van je bedrijfslogo. Kleurbeleving kan professionaliteit en herkenbaarheid van je bedrijf uitstralen. 

Vind je het teveel om het hele plafond in het zwart, groen of blauw te hebben, dan kun je er ook voor kiezen om witte plafondpanelen te plaatsen. Boven het gedeelte van de receptie of de relaxruimte kun je vervolgens een verlaagd, afgehangen plafond plaatsen in een andere kleur, afgewerkt met mooie spotjes.

Akoestische plafondpanelen (baffles) - plafondplaten

Welke plafondplaten kun je het beste kiezen voor kantoor?

Ben je op zoek naar plafondplaten, dan is het aanbod groot. We zetten hier de meest populaire plafondpanelen op een rijtje.

Agnes plafondplaten

Agnes plafondplaten zijn kant-en-klare spaanplaat panelen afgewerkt met een decoratieve folie. Het zijn lichtgewicht platen die eenvoudig te monteren zijn en hebben geen verdere afwerking nodig.

Agnes platen kun je zo plaatsen dat je ruimte overhoudt om met steenwol of hardschuim je plafond te isoleren.

Houten plafond

Veel moderne kantoren halen de natuur binnen. Meer daglicht en meer planten zorgen voor een goede en gezonde werkomgeving. Hierbij past uitstekend een houten plafond. Bovendien is hout een goede manier om de energiekosten te verminderen, omdat het warmte vasthoudt.

Afhankelijk van de sfeer die je in je kantoor wilt uitstralen, kun je kiezen uit verschillende houtsoorten en kleuren.

Voor de afwerking kun je je houten plafond laten vernissen, oliën of schilderen in een transparante tint of een mooie kleur die bij je kantoordesign past.

Plafondplaten van kurk 

Kurk is milieuvriendelijk en duurzaam en uitstekend materiaal voor plafonds. Afhankelijk van het design, kunnen plafondplaten van kurk met een relatief laag budget geplaatst worden. Daarnaast is een kurken plafond geluidsabsorberend en zorgt voor een Gyproc platen

Gyproc is een grote producent van duurzame, innovatieve, lichtgewicht gipsplaten voor wanden en plafonds.

Bijzonder aan gipskartonplaten van Gyproc is, dat ze in lengtes tot wel 3 meter te krijgen zijn. Hiermee kunnen plafonds in grote ruimten snel worden geïnstalleerd.

Plafondplaten van Gyproc zijn licht in gewicht en makkelijk te schilderen voor een mooie afwerking. 

Gipsvinyl plafondplaten

Panelen van gipsvinyl zijn gipsplaten die zijn afgewerkt met een waterafstotende vinyllaag.

Deze platen zijn erg gemakkelijk schoon te maken, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor ruimtes die aan hoge hygiëne eisen moeten voldoen. Hierbij kun je denken aan bedrijfskeukens, ziekenhuizen, scholen en zwembaden.

Een gipsvinyl plafond kun je in het wit, zwart en grijs krijgen. 

Verdekt systeemplafond naadloos 

Met een verdekt systeemplafond heb je een bijna naadloos plafond dat er strak uitziet. Het is te krijgen in diverse maten en kleuren en je kunt kiezen uit verschillende ophangsystemen.

Een verdekt uitneembaar systeemplafond kun je eenvoudig demonteren. Dit kan aanzienlijke kosten schelen als je met je kantoor gaat verhuizen naar een ander pand.   

In ons artikel ‘plafondpanelen’ kun je meer lezen over de eigenschappen van plafondplaten en de voor- en nadelen hiervan. 

akoestisch spanplafond voordelen

Waarmee moet je rekening houden bij de keuze van plafondpanelen?

Bij het kiezen van plafondpanelen voor jouw kantoor, hou je rekening met onder andere:

 • Geluidwerende eigenschappen;

 • Warmte isolatie;

 • Brandwerende eigenschappen;

 • Vochtbestendigheid;

 • Lichtreflectie;

 • Of de panelen eenvoudig schoon te maken zijn;

 • Of het plafond demontabel is.

De keuze aan het materiaal waaruit het systeemplafond bestaat, is bepalend voor deze eigenschappen. Zo is een kurken plafond geluidwerend en warmte isolerend. Een gipsvinyl plafond is vochtbestendig, zorgt voor een goede lichtreflectie en zijn eenvoudig schoon te maken. 

Wil jij een nieuw plafond voor je kantoor aanschaffen en wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Maak dan gebruik van de jarenlange ervaring van Planeka.

Wij zorgen ervoor dat jouw kantoor een plafond krijgt waarbij we rekening houden met jouw wensen en budget. Het plafond kan snel en vakkundig geïnstalleerd worden zonder overlast in je bedrijf te veroorzaken.