Kabelmanagement

Breng de uitstraling en veiligheid van je kantoor naar hoger niveau door het juiste kabelmanagement. Op deze pagina lees je hoe je dat doet.

Representatie van je kantoor is belangrijk. Een net, opgeruimd kantoor is voor je medewerkers, gasten en klanten een prettige aanblik en straalt professionaliteit en efficiëntie uit.

Een rommelig kantoor met volle bureaus, uitpuilende archiefkasten en kabels die langs de muren, onder bureaus en over de grond verspreid liggen, levert niet het beeld van jouw organisatie die je aan je gasten wilt laten zien. Ook voor je kantoormedewerkers is het veel prettiger om in een ruimte te werken waar kabelmanagement is toegepast.

Naast representatie van je kantoor en de veiligheid van je medewerkers, bestaat er sinds de coronacrisis nog een belangrijke reden om aan kabelmanagement te doen. Om infecties te voorkomen, maken veel organisaties tegenwoordig regelmatig gebruik van desinfectie diensten. Deze diensten gebruiken meestal een spray om kantoren en andere ruimtes te desinfecteren.

Om te voorkomen dat het kantoorapparatuur hierdoor defect raakt of kortsluiting ontstaat door open contactdozen en losliggende kabels, is het raadzaam alle kabels op te ruimen of weg te werken, zodat deze beschermd zijn tijdens een desinfectie behandeling.

Wat is kabelmanagement?

Kabelmanagement is de organisatie van kabels, snoeren en bedrading op de werkplek. Planeka heeft jarenlange ervaring met kabelmanagement tijdens het bouwen en verbouwingen van kantoren.

In bestaande kantoren kijken wij hoe de kabels op de meest efficiënte manier weggewerkt kunnen worden. Hierbij houden wij rekening met de flexibiliteit van de kantooropstelling, de wensen van je medewerkers, de status en de veiligheid van het elektrisch circuit om overspanning te voorkomen en andere mogelijke wensen die je voor je organisatie en medewerkers hebt.

Voordelen van effectief kabelbeheer

De voordelen van effectief kabelmanagement zijn:

  • het levert een veilige werkplek op, waardoor mensen niet meer het risico lopen over kabels te struikelen;

  • kabels worden niet meer per ongeluk van apparaten losgekoppeld doordat er iemand overheen struikelt of de verkeerde kabel uit het stopcontact trekt;

  • je voorkomt schade aan kabels als deze veilig zijn opgeborgen;

  • je voorkomt overbelasting van het elektrisch circuit als je dit vooraf goed organiseert;

  • het kantoor ziet er netter uit waardoor medewerkers gestimuleerd worden zelf ook hun werkplekken opgeruimd te houden;

  • je organisatie ziet er veel professioneler uit als de kabels netjes zijn weggewerkt.

Kabels wegwerken op kantoor: hoe doe je dat?

Om goed gebruik te maken van kabelmanagement, is het belangrijk dat je kabels wegwerkt met een plan. Hier kun je lezen welke stappen je kunt nemen om het kabelmanagementproces goed te laten verlopen.

1. Inventariseer welke apparaten per afdeling gebruikt worden en hoeveel apparaten dat zijn

  • Voor de receptie heb je één of meer telefoontoestellen, oplaadstations, computers, een printer, een beveiligingsmonitor en eventueel bureaulampen nodig.

  • Een vergaderruimte heeft meerdere aansluitpunten voor laptops nodig, bij voorkeur verwerkt onder de vergadertafel, rekening houdend met de afstand tussen de laptops en de lengte van de kabels. Voor langdurige vergaderingen kan een aantal extra contactpunten voor (USB-)laders handig zijn.

  • Ook voor telefonisch vergaderen met een groep en presentaties waarbij gebruik wordt gemaakt van een beamer of een smartboard, is het mooi om alvast rekening te houden met de plaatsen van stopcontacten en het wegwerken van de kabels.

  • Op de administratie staan meestal veel apparaten, zoals computers, laptops, telefoons, opladers, printers en een kopieerapparaat. Deze apparaten hebben allemaal een aansluiting op het stopcontact nodig of zijn met elkaar verbonden. De kabels hiervan lopen vaak onder het bureau waar het meestal een grote warboel is en zelfs gevaarlijk kan zijn.

2. Maak een plattegrond van je kantoorinrichting

Als je een kantoor laat verbouwen of gaat herinrichten, dan maak je plattegronden van de kantoorinrichting voor de verschillende afdelingen in je organisatie. Het wordt dan duidelijk waar de bureaus komen te staan en waar stopcontacten gewenst zijn.

Ook wordt het dan inzichtelijk waar er kans op overlading of kortsluiting bestaat, zodat je extra beveiliging kunt plaatsen. Houdt ook rekening met het design van je kantoormeubels: een stabureau of een glazen bureau heeft een andere bekabelingsplan nodig dan een bureau waar een netjes weggewerkte kabel niet zichtbaar is.

3. Betrek de medewerkers bij je kabelmanagementplan

Je medewerkers werken dagelijks met de apparaten op kantoor. Om veilig en efficiënt te kunnen werken, weten zij meestal wel wat de beste plaatsen zijn voor de computers, printers, telefoontoestellen en ander apparatuur.

Het is daarom een goed idee om een team samen te stellen met medewerkers van de afdelingen waar je kabelmanagement wilt toepassen.

4. Besluit of je het kabelmanagementplan zelf gaat uitvoeren of dat je het uitbesteedt

Kleine kantoren kunnen vaak met eenvoudige maatregelen zelf de kabels wegwerken. Met kabelgoten gemonteerd onder het bureau, zijn de kabels snel opgeruimd en je hebt meer ruimte op het bureaublad. Ook schoonmakers kunnen hun werk sneller en efficiënter uitvoeren.

Holle plinten zijn eenvoudig in elke ruimte aan te brengen. Hiermee zijn kabels en snoeren snel uit het zicht weg te werken, waardoor de ruimte er meteen beter uitziet. Ook voorkom je zo dat er iemand over de losse bedrading struikelt met alle gevolgen van dien.

In de buurt van werkplekken kunnen extra stekkerdozen worden gemonteerd, zodat je niet met verlengkabels hoeft te werken. Ook verkort je hiermee de afstand die de kabel moet afleggen tussen het stopcontact en het apparatuur.

Bereken de kosten van jouw verbouwing

Doorloop de vragenlijst en ontvang direct een prijsindicatie

867

mensen hebben deze calculator al gebruikt.

Ga naar de calculator

Een mooi kantoor zonder zichtbare kabels

Natuurlijk is het gemakkelijker om kabels van communicatie en elektronische apparaten weg te werken tijdens een verbouwing of tijdens het bouwen van een nieuw kantoor. Kabelmanagement vereist alleen wat meer planning als het om bestaande kantoren gaat.

Voor een mooi kantoor zonder zichtbare kabels, kun je kiezen om kabels weg te laten werken achter muurpanelen, onder verhoogde vloeren, een verlaagd plafond of een systeem langs muren waarin platte kabels verwerkt zijn.

In de laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor een verhoogde vloer, omdat dit ruimte biedt om kabels geordend weg te werken en het altijd toegankelijk is voor het geval dat je een apparaat met de daarbij behorende kabel wilt vervangen.

Geïnteresseerd in gratis advies?

Neem contact op

Schakel Planeka in voor het kabelmanagement bij jou op kantoor

Planeka heeft jaren ervaring met het bouwen en verbouwen van kantoren. Kabelmanagement is daar onderdeel van. Wij kunnen je helpen met het plannen van de bekabeling in je organisatie en wij kunnen dit snel en professioneel uitvoeren met de nieuwste technieken en volgens de wettelijke veiligheidseisen.

Wil je meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op door ons te bellen of het contactformulier in te vullen.