Klaslokaal inrichten voor leraar en leerlingen

08-06-2024
Kantoorinrichting

Een aankomend nieuw schooljaar is een goed moment om een oud klaslokaal opnieuw in te richten. Een klaslokaal inrichten voor leraar en leerlingen is soms best een uitdaging.

Het moet in ieder geval voldoen aan voorschriften op het gebied van brandveiligheid en hygiëne. Daarbij moeten zowel leerkracht als leerling er prettig kunnen werken. Het lokaal moet een veilige en inspirerende omgeving zijn.

Je leest hier waarom een goede inrichting van het klaslokaal belangrijk is hoe je er voor iedereen een fijne plek van kunt maken. We geven ook 8 tips voor een betere inrichting van het klaslokaal.

Het belang van de inrichting van een klaslokaal

Een goed klaslokaal inrichten is heel belangrijk, voor zowel de leerlingen als de leraar of lerares. De inrichting van een klaslokaal kan namelijk een groot effect hebben op het leerproces van leerlingen, de concentratie, de algehele sfeer in de klas en de manier van werken.

Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de verlichting, kleurgebruik, binnenklimaat en de opstelling van tafels en meubilair in het lokaal.

Klaslokaal met dubbele tafels en stoelen

Werkplek voor leerling en leraar

Een klaslokaal is een belangrijke ruimte, waar leerlingen en onderwijzend personeel veel tijd doorbrengen. Het klaslokaal moet voor iedereen een werkplek zijn die inspireert, maar ook rust geeft wanneer dat nodig is.

Voor leraren is het belangrijk dat de werkplek ergonomisch wordt ingericht, om lichamelijke klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor een klaslokaal inrichten voor leerlingen is het belangrijk dat ze prettig kunnen zitten en dat het meubilair eventueel in hoogte verstelbaar is.

Het klimaat in de klas is ook belangrijk voor iedereen, want een slechte ventilatie veroorzaakt:

 • Te hoge gehaltes aan CO₂.

 • Hoofdpijn.

 • Luchtwegklachten.

 • Duizeligheid bij leerlingen en leerkrachten. 

Frisse lucht bevordert de concentratie, dus een goed klimaat in het klaslokaal is erg belangrijk. Als er een klimaatbeheersingssysteem aanwezig is, dan is het belangrijk dat dit gebruikt wordt. Zet anders regelmatig de ramen open om de lucht in het klaslokaal te verversen.

Ruimte

Uiteraard staan er tafels en stoelen in een klaslokaal. Maar je kunt ook kasten en andere opbergmeubelen verwachten.

Het is belangrijk om de ruimte goed in te richten, zodat er altijd voldoende bewegingsruimte is. Leerlingen lopen het lokaal in en uit, de leraar(es) loopt tijdens de les tussen de tafels door en ook het lesmateriaal moet uitgedeeld worden.

Zorg ervoor dat alleen het benodigde meubilair in een klaslokaal wordt neergezet, zodat er voldoende ruimte overblijft voor een logische looproute om alle benodigde bewegingen uit te kunnen voeren.

Licht klaslokaal

Klaslokaal inrichten: 8 tips

Voor een klaslokaal inrichten moet je rekening houden met de manier waarop les wordt geven. Vaak worden de stoelen en tafels in rijtjes of kleine groepen neergezet. Er kan ook gekozen worden voor brede rijen of een U-vorm. De keuze hangt af van de groep (rustig of snel afgeleid), het vak dat wordt geleerd en het aantal leerlingen.

Hier zijn nog enkele tips een klaslokaal inrichten:

 • Kies voor meubilair dat tegen een stootje kan.

 • Pas de meubels en inrichting aan op de onderwijsmethode (bv. bij speciaal onderwijs).

 • Breng de wensen van de leraar of lerares goed in kaart, dit helpt bij het inrichten van de werkplek.

 • Zorg dat kasten de looproutes niet belemmeren.

 • Zet het meubilair van de leerlingen zo neer dat alle leerlingen op het (digi)bord kunnen kijken.

 • Zorg voor goede verlichting van het lokaal; waarbij geen donkere hoeken ontstaan.

 • Zet decoratie of planten neer in het lokaal, maar houd het rustig.

 • Een moderne klasinrichting is mogelijk, maar zorg wel dat het gezellig blijft.

Planeka kan je helpen met het opstellen van een inrichtingsplan, waarbij rekening gehouden wordt met de eisen van de leerkrachten en van de leerlingen. Met dit plan kunnen we het nieuwe klaslokaal eerst ontwerpen en visualiseren en daarna helemaal naar wens inrichten.

Modern klaslokaal inrichten met computer

Klaslokaal inrichten met Planeka

De periode voor het begin van het schooljaar is een goed moment om een klaslokaal opnieuw in te richten. Planeka kan daarbij helpen, want naast projectinrichting houden wij ons ook bezig met het inrichten van klaslokalen.

Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een scheikundelokaal in het voortgezet onderwijs, of een klaslokaal voor groep 3. We houden rekening met alle gestelde eisen en wensen.

Meer weten over onze werkwijze? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.