Hoe kun je een werkplek ergonomisch inrichten?

13-04-2024
Kantoorinrichting

Een renovatie of verbouwing van je kantoor is altijd een goed moment om te toetsen of de werkplekken op de juiste manier ergonomisch zijn ingericht. Een werkplek ergonomisch inrichten draagt bij aan meer werkplezier en hogere productiviteit.

Werkplekken die niet ergonomisch zijn ingericht kunnen zelfs zorgen voor een hoger ziekteverzuim. Maar hoe kun je een werkplek nu het beste ergonomisch inrichten? En ben je wettelijk verplicht om dat te doen? We beantwoorden deze vragen in dit artikel.

De voordelen van een werkplek ergonomisch inrichten

Een werkplek ergonomisch inrichten is volgens de wet verplicht. In de Arboregeling staat uitgewerkt welke eisen er aan de werkplek worden gesteld. Aan de hand van deze regelingen kun je controleren of de werkplek aan de Arbowet voldoet. 

Arboregeling voor bureaustoelen

  • De bureaustoel heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning. De hoogte en hellingshoek van de rugleuning moeten verstelbaar zijn.

  • De stoel is stabiel. 

  • De bureaustoel biedt voldoende bewegingsvrijheid en heeft een comfortabele werkhouding.

Ergonomische bureaustoelen moeten minimaal voldoen aan de NEN-EN 1335 norm, maar bij voorkeur ook aan de NPR 1813 norm. Volgens de NPR 1813 norm moet de hoogte minimaal verstelbaar zijn tussen de 41 en 55 cm en de zitdiepte tussen 38 en 48 cm.

Arboregeling voor bureaus

  • Het bureau mag geen reflecterend oppervlak hebben

  • Het bureau moet een comfortabele werkhouding mogelijk maken. Het werkblad moet zo groot zijn, dat een medewerker prettig kan werken met een monitor, muis, toetsenbord, documenten en eventuele accessoires. 

Naast de Arboregeling zijn in de NEN-EN 527 ook richtlijnen opgesteld, speciaal voor bureaus op de werkplek. In de Europese norm staat dat een bureaublad een minimale afmeting van 80 x 120 cm moet hebben. De rechte aanzitzijde moet minstens 65 cm zijn. Het bureaublad mag aan deze kant maximaal 55 mm dik zijn.

Arboregeling voor beeldschermen

  • Het beeldscherm moet vrij verplaatsbaar, kantelbaar en makkelijk instelbaar zijn. Het beeldscherm en toetsenbord mogen niet een geheel vormen.

  • De tekens op het beeldscherm moeten duidelijk, scherp en groot genoeg zijn. Er moet voldoende afstand tussen de tekens en de regels zijn. Het beeld moet stabiel zijn.

  • Het beeldscherm mag geen hinderlijke glans of spiegeling vertonen.

  • De helderheid en het contrast tussen de tekens en de achtergrond moet je eenvoudig kunnen instellen.

Arboregeling voor toetsenborden

  • Het oppervlak van het toetsenbord is mat. Er is voldoende contrast tussen de symbolen en de achtergrond van de toetsen.

  • Voor het toetsenbord is voldoende ruimte voor de armen en handen van de medewerker.

  • Door de vorm van de toetsen en de indeling van het toetsenbord kan het toetsenbord op een comfortabele manier worden gebruikt.

Ergonomische werkplek inrichten met zitbal

Voordelen van een ergonomische werkplek

Een goede ergonomische werkplek zorgt voor gezondere werknemers en een veilige werkomgeving. Er zijn echter nog meer voordelen verbonden aan een werkplek ergonomisch inrichten:

  • Minder snel kans op RSI/CANS en lage rugklachten.

  • Lager ziekteverzuim.

  • Hogere productiviteit.

  • Meer werkplezier.

Hoe kun je een werkplek ergonomisch inrichten?

Als werkgever kun je uitvoering geven aan je zorgplicht door werkplekken ergonomisch verantwoord in te richten.

Een renovatie of verbouwing van je kantoor is een goed moment om hier aandacht aan te besteden. Zo kun je meteen rekening houden met de Arbo-eisen als je gaat bepalen hoeveel kantoorruimte er per persoon nodig is.

We laten hieronder per onderdeel zien hoe je een werkplek ergonomisch verantwoord kunt inrichten.

Bureaustoel

Een ergonomische werkplek bestaat meestal uit een ergonomische bureaustoel en een verstelbaar bureau. Er zijn verschillende soorten ergonomische stoelen verkrijgbaar.

Het goed om te weten waar een goede bureaustoel aan moet voldoen, zodat medewerkers de juiste werkhouding aan kunnen nemen. Met de juiste houding worden lichamelijke klachten zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe stel je een bureaustoel op de juiste manier in?

Om een bureaustoel goed in te stellen is het belangrijk dat de zithoogte en zitdiepte van de stoel verstelbaar zijn. Bij de juiste zithouding ga je achter het bureau zitten met de voeten plat op de grond. Stel zo de zithoogte in.

Bij de juiste hoogte maken je romp en bovenbenen een hoek van 90 graden. Bij de juiste zitdiepte kun je een vuist plaatsen tussen de rand van de stoel en de achterkant van je knie.

Om de armleggers in te stellen, moet je in de stoel gaan zitten en de armsteunen op ellebooghoogte instellen. De rugsteun moet voldoende tegendruk geven, zonder dat je het gevoel hebt dat je achterover valt of uit de stoel geduwd wordt.

De ideale hoogte van de lage rugsteun zit op een handbreedte boven je broekriem.

Juiste zithouding

Zitbal

Er zijn ook alternatieven voor een bureaustoel waarmee de ergonomie van een werkplek verbeterd kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld een zitbal gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je actief zit terwijl je aan het werk bent. Een zitbal versterkt je rompspieren en bevordert een goede zithouding. 

Bureau

Een goed bureau heeft een werkblad van minstens 120 cm breed. Als een flatscreen gebruikt wordt, dan moet het bureau 80 cm diep zijn. Om te zorgen dat je goed kunt zitten, moet de beenruimte onder de tafel minstens 65 cm diep en 60 cm breed zijn.

Het bureau moet ook in hoogte verstelbaar zijn. De werkhoogte moet minimaal instelbaar zijn van 60 tot 82 cm.

Voor zit-sta bureaus waarbij zitten of staan worden afgewisseld gelden andere normen. Zo’n bureau moet instelbaar zijn van 60 tot 125 cm. Het bureau moet in ieder geval op ellebooghoogte kunnen worden geplaatst, om een goede werkhouding aan te kunnen nemen.

Wat is een goede werkhouding?

Als je tijdens een werkdag lang op een stoel moet zitten, dan heeft dat invloed op je lichamelijke gezondheid. Een juiste zithouding achter je bureau is dan erg belangrijk om schouder-, nek- en rugklachten te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat je ook af en toe kunt gaan staan om je spieren te ontlasten.

Bij een goede zithouding kun je in je bureaustoel goed rechtop zitten. Je hebt je voeten plat op de vloer staan in een hoek van 90 graden en het bureau staat op de juiste hoogte.

Gebruik je een flatscreen, dan moet de kijkafstand minimaal 60 cm zijn (maar liever meer). Het volledige beeldscherm moet zich bevinden in een gebied 10-20° beneden ooghoogte, zodat je niet te ver omhoog hoeft te kijken.

Gebruik altijd een los (draadloos) toetsenbord en muis, ook als je met een laptop werkt. 

Hulpmiddelen voor een ergonomische werkplek

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen meehelpen om een werkplek ergonomisch in te richten. Bekende hulpmiddelen zijn:

  • Monitor- of laptopstandaard – Om ergonomisch en productief te werken kan een laptop in een laptopstandaard gezet worden. Zo staat het scherm op de juiste hoogte 

  • Voetensteun – Als je bureau of bureaustoel te hoog is afgesteld, dan voorkomt een voetsteun dat benen afhangen en gaan afknellen.

  • Armleggers – Een armsteun zorgt voor een constante ondersteuning van je arm en voorkomt schouderklachten.

  • Documenthouder – Met een documenthouder kun je documenten rechtop zetten, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken. Een documenthouder zorgt voor minder belasting van de nek.

  • Headset – Met een headset hoef je geen telefoon vast te houden. Zo ga je niet scheef zitten en heb je beide handen vrij om iets anders te doen.

  • Monitorarm – Met een monitorarm kun je heel nauwkeurig de gewenste hoogte, diepte en hoek van je monitor instellen.

Werkplek inrichten met Planeka

Werk jij ergonomisch verantwoord? Planeka kan je helpen om de werkplekken opnieuw in te richten, zodat alles voldoet aan de eisen en wensen wat betreft ergonomie.

Je kunt dit doen tijdens een renovatie of verbouwing, zodat het kantoor of de werkplek weer helemaal up-to-date is. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan