Wat is akoestisch stucwerk en hoe werkt het?

01-06-2024
Akoestiek

Akoestisch stucwerk is een geluiddempende oplossing die de akoestiek op kantoor kan verbeteren. Een kantoorpand bestaat vaak uit grote, open ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten.

Tussen de ruimtes staan vaak dunne wanden, die loop- en praatgeluiden nauwelijks tegenhouden. Het geluid verspreidt zich door de hele ruimte en kan ook nagalmen in andere ruimtes. Deze slechte akoestiek zorgt voor ergernis en concentratieproblemen onder de kantoormedewerkers.

Gelukkig is het mogelijk om iets te doen aan dit probleem. Zo zijn er verschillende akoestische producten die bij een kantoorrenovatie of -verbouwing aangebracht kunnen worden. Akoestische wandpanelen zijn een goed voorbeeld, maar niet iedereen is daarvan gecharmeerd, of de ruimte is niet geschikt.

Wil je de akoestiek op kantoor of in huis verbeteren, zonder de uitstraling te veranderen? Overweeg dan akoestisch stucwerk.

Wat is akoestisch stucwerk?

Akoestisch stucwerk is speciaal stucwerk met ingrediënten die geluiden en galm kunnen dempen. Het wordt ook wel akoestisch spuitwerk, akoestisch pleisterwerk of akoestische spray genoemd.

Het stucwerk kan op plafonds en muren worden aangebracht, zowel in nieuwbouw als in bestaande kantoren. Akoestisch stucwerk is een ideale oplossing als akoestische panelen of akoestisch behang geen optie zijn, zoals bij koepels en gewelven of grote, open ruimtes.

Akoestisch spuitwerk oogt als gewoon stucwerk. De dikte van het spuitwerk is minimaal 2-3 centimeter en het kan op diverse ondergronden aangebracht worden. Het materiaal kan echter in verschillende diktes aangebracht worden. Hoe dikker de laag, hoe beter de geluiddempende werking is.

Het wordt naadloos en glad afgewerkt in wit of in andere kleuren. Het is dus een vrijwel onzichtbare oplossing, die de akoestiek in een ruimte enorm verbetert.

De lagen van akoestisch stucwerk

Hoe werkt het?

Als akoestisch stucwerk wordt aangebracht, dan wordt de bestaande wand of het plafond eerst bedekt met isolerend plaatmateriaal van minerale wol. Deze platen vormen de basislaag die zorgt voor de geluiddemping en vermindering van galm.

Vervolgens wordt het akoestisch stucwerk op de platen aangebracht. Dit zorgt voor de extra geluiddemping en een mooie afwerking.

Voor- en nadelen van akoestisch stucwerk

Akoestisch stucwerk kan een prima oplossing zijn om de akoestiek op kantoor te verbeteren. Zoals elk akoestisch materiaal heeft dit stucwerk zowel voor- als nadelen.

Voordelen

Een slechte akoestiek in een ruimte kan flink verbeterd worden met akoestisch spuitwerk. Het heeft daarnaast de volgende voordelen: 

 • Geschikt voor grote, open ruimtes of plaatsen waar akoestische panelen niet geplaatst kunnen worden.

 • Het materiaal is milieuvriendelijk en duurzaam.

 • Het is een onzichtbare oplossing voor elke ruimte.

 • Akoestisch pleisterwerk neemt geen ruimte in, zoals akoestische panelen wel doen.

 • Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren, van fijn tot grof.

 • Het kan in elke kleur geleverd worden en past dus bij elk interieur.

 • Er is geen grote verbouwing nodig.

Nadelen

Naast deze voordelen heeft akoestisch stucwerk ook een aantal nadelen. Het is goed om hier ook even bij stil te staan.

 • Het vergt enig onderhoud, want net als bij niet-akoestisch stucwerk kunnen er na verloop van tijd verkleuring, vlekken en slijtage ontstaan die weggewerkt moeten worden.

 • Akoestisch spuitwerk kan niet zo makkelijk verwijderd worden als akoestische panelen of akoestische scheidingswanden. Dat maakt de inrichting van het kantoor minder flexibel.

Akoestisch spuitwerk op het plafond

Welke kleuren zijn er mogelijk?

Akoestisch stucwerk kan in de meeste gevallen in alle RAL-, NCS- en ACCS-kleuren worden aangebracht. De kleur wordt toegevoegd aan de pleister en daarna opgespoten. Het stucwerk hoeft achteraf niet meer geverfd te worden.

Wat is het onderhoud?

Na het aanbrengen van akoestische stuc is de laag gemakkelijk te reinigen met een stofzuiger met zachte borstel en met een zachte doek. Door de zachte borstel of doek beschadigt het akoestisch pleisterwerk op de muren en de plafonds niet. Zo behoudt het materiaal de akoestische eigenschappen.

Overige akoestische oplossingen

Naast akoestisch stucwerk zijn er nog verschillende andere akoestische oplossingen die geluidsoverlast en galm op kantoor kunnen beperken.

 • Vaak zijn akoestische panelen een prima alternatief voor akoestisch spuitwerk. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en makkelijk te monteren aan het plafond en aan de wanden.

 • Aan het plafond kan ook een akoestisch spanplafond bevestigd worden, eventueel in combinatie met wandpanelen. Hierdoor wordt galm aanzienlijk verminderd. Het plafond kan bovendien snel geplaatst worden.

Akoestiek verbeteren met Planeka

Doe ook iets aan vervelende galm en geluidsoverlast en verbeter de akoestiek met akoestisch stucwerk.

Bij verbouwing of renovatie houdt Planeka altijd rekening met de akoestiek in een ruimte. Naast akoestisch stucwerk kunnen we verschillende akoestische oplossingen opnemen in het kantoorontwerp, waardoor geluidsoverlast sterk wordt verminderd.

Wij bieden kantoorinrichting op maat en verzorgen daarbij desgewenst het hele traject. Benieuwd hoe we jouw kantoor kunnen inrichten, met een goede akoestiek? Vraag dan nu geheel vrijblijvend een offerte aan.