Kunststof plafond | Wat zijn de voor- en nadelen?

04-09-2020
Plafondpanelen

Een kunststof plafond voor jouw kantoor lost in één keer veel problemen op. Het is licht, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen water en vocht. Een plafond renoveren kan dus goed met een kunststof plafond.

In dit artikel lees je over de verschillende materialen waaruit kunststof plafonds bestaan. Daarnaast beschrijven we de voor- en nadelen van een kunststof plafond. 

Verschillende kunststof plafonds

Vinyl plafondplaten

Voor een glad plafond in kantoren wordt vaak vinyl gebruikt. Vinyl is een kunststof dat licht is en bestand tegen water en vocht is. Het plafond blijft strak, zonder te buigen bij temperatuurverschillen. Een vinyl plafond is duur in aanschaf, maar goedkoop in onderhoud. 

kunststoffen plafondpanelen

Multiplex plafonds

Plafonds van multiplex kun je op verschillende manieren afwerken. Hierdoor kun je ze uitstekend aanpassen aan het design van je kantoor. Een ander voordeel van multiplex plafonds is dat je het materiaal kunt behandelen om de levensduur te verlengen.

Voor plafonds van multiplex heb je wel goed klimaatbeheer nodig om de luchtvochtigheid te minimaliseren. Ook zijn multiplex plafonds niet de goedkoopste optie. 

Vezelcement

Plafondplaten van vezelcement zijn brandbestendig en bestand tegen weersinvloeden. Vezelcement kunststof plafondplaten buigen of zwellen niet door temperatuurverschillen, waardoor ze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Plafonds van vezelcement zijn er in verschillende patronen te krijgen.

Gips plafonds

Gipsplaten, die gemaakt zijn door middel van rookgasontzwaveling, zijn een populaire keuze bij veel bouwbedrijven. Gips is brandwerend, sterk, veelzijdig en goedkoop.

Een kunststof systeemplafond van gips is snel te installeren. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor een verlaagd plafond, omdat het licht en geluidswerend is. Deze kan met verf, behang of laminaat afgewerkt worden, zodat het geschikt is voor elk interieur.

Een gipsplafond is geen milieuvriendelijke oplossing, omdat er veel schadelijke gassen vrijkomen bij de productie. Het is ook een moeilijk te recyclen materiaal.

PVC plafonds

PVC plafonds zijn ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers en zwembaden, omdat vocht niet doordringt in PVC. Een PVC spanplafond heeft een aantal belangrijke voordelen: 

  • Goed schoon te houden, waardoor schimmel weg blijft. 

  • Goedkoop en duurzaam.

  • Eenvoudig te installeren. 

  • Je kunt makkelijk een plafondluik inbouwen voor het onderhouden van een klimaatbeheerssysteem of het aanleggen van nieuwe bedrading.

  • Zeer geschikt om verlichting en ventilatiesystemen te verwerken.

  • Er zijn veel beschikbare kleuren, zodat het altijd past bij het kantoordesign. 

  • Makkelijk te polijsten of te schilderen.

PVC-plafonds zijn niet milieuvriendelijk, omdat ze van chloor gemaakt worden. Bij de productie komen hiervan komen schadelijke stoffen vrij.

MDF plafond

MDF kan een warme uitstraling aan een ruimte geven. Het is goedkoop en verkrijgbaar in veel kleuren, designs en formaten. Bovendien is het gemakkelijk te installeren en onderhoudsvrij.

Spanplafonds

Een spanplafond is een goede oplossing dat direct onder het bestaande plafond aangebracht wordt. Hierbij kun je voor een verlaagd plafond kiezen zodat je bedradingen voor verlichting en buizen voor ventilatiesystemen mooi kunt wegwerken. Ook is een spanplafond een goede oplossing om een beschadigd of lelijk plafond om te toveren tot een mooi, naadloos plafond. 

Voor het plaatsen van een spanplafond is geen hak- of breekwerk nodig. Spanplafonds zijn vocht- en schimmelwerend en eenvoudig in onderhoud.

Voor elk design is er wel een spanplafond. Ze zijn verkrijgbaar in iedere denkbare kleur en je kunt zelfs een foto of speciaal design kiezen om af te drukken op het plafond. Een mooi idee voor een modern, innovatief bedrijf.

Voor- en nadelen van een kunststof plafond

Een kunststof plafond is duurzaam, sterk, snel te monteren, onderhoudsvrij en vaak niet duur. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dit afhankelijk van het materiaal waaruit het kunststof plafond bestaat. Doordat de panelen eenvoudig los te halen zijn, kun je in dit plafond ook goed kabels wegwerken.

Een nadeel van een kunststof plafond is dat ze vaak niet milieuvriendelijk zijn. De panelen worden vaak gemaakt van een kunststof dat schadelijke stoffen uitstoot bij de productie. Daarnaast zijn veel kunststoffen moeilijk te recyclen. 

De meest duurzame en praktische plafond van kunststof, is een spanplafond. Het materiaal dat voor spanplafonds gebruikt wordt, is eenvoudig te recyclen. Ook zijn deze plafonds geschikt voor hergebruik, waardoor ze voor circulaire bouw gebruikt kunnen worden.

Onderhoud plafondpanelen verlichting

Meer informatie over kunststof plafonds?