Akoestisch Behang Voor Meer Rust Op Kantoor

02-04-2022
Akoestiek

Er bestaat een steeds grotere belangstelling voor akoestisch behang. Wat is dat eigenlijk? Kun je een ruimte daar echt soundproof mee maken?

In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. We leggen uit wat geluiddempend behang is en we gaan verder in op de voor- en nadelen van dit product. 

Wat is akoestisch behang?

Akoestisch is ontworpen om geluid te dempen en akoestiek verbeteren. In tegenstelling tot regulier behang, is geluiddempend akoestisch behang voorzien van enkele lagen materialen voor akoestische isolatie, zoals akoestisch foam (schuim behang).

Geluid wordt minder weerkaatst waardoor een ruimte een betere akoestiek heeft. Een ruimte zonder galm of holle geluiden draagt ook bij aan een prettige sfeer in een ruimte. 

Waaruit bestaat geluiddempend behang?

Akoestisch behang dat geluiden kan dempen kan uit verschillende materialen bestaan. 

  • 3D-muurbekleding. Hiervoor wordt de thermoforming techniek gebruikt. Er worden stoffen en patronen in verschillende lagen gebruikt die een heel bijzonder driedimensionaal effect laten zien. 3D-behang kun je ook gebruiken op systeemwanden, plafonds en zelfs op kastdeuren.

  • Behang met een foam-achtige vulling. Dit is te verkrijgen in verschillende diktes en daardoor goed toepasbaar in ruimtes waar veel geluidsoverlast is door galm. 

  • Muurbekleding van textiel. Het heeft geluidsabsorberende eigenschappen en kan dus een goede keuze zijn om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Bovendien is er veel keuze in behang met een extra dikke rug van textiel, waardoor er voor elke ruimte wel een geschikt patroon te vinden is. 

Akoestisch behang met 3D-patroon

Hoe goed werkt akoestisch behang?

De geluidsabsorberende werking van akoestisch behang vermindert de weerkaatsing van geluid in een ruimte. Akoestisch behang werkt daarom goed in vergaderzalen, kantoorpanden, scholen en nieuwbouwhuizen.

Het behang is ook een uitkomst als je de holle geluiden in gangen of in het trappenhuis van een pand wilt verminderen. 

Is akoestisch behang effectief in kantoren?

Akoestisch behang is effectief in kantoorpanden, omdat de meeste kantoorpanden zijn voorzien van muren die geluiden weerkaatsen. Met name modern ingerichte kantoren die gebruik maken van een minimalistisch design kunnen last hebben van holle geluiden.

Akoestisch behang zorgt ervoor dat geluid wordt gedempt, waardoor meer rust op kantoor wordt ervaren. Het verbetert de sfeer op kantoor. Stress die door schelle geluiden wordt veroorzaakt kan ook verminderd worden door dit behang. 

Wat zijn de voordelen van geluiddempend behang?

Er zijn zes voordelen van akoestisch behang te benoemen:

1. Betere akoestiek 

Geluiddempend behang absorbeert geluid waardoor de galm in een ruimte vermindert zodat een betere akoestiek ontstaat.

2. Het is goedkoper dan andere geluiddempende oplossingen 

Geluiddempend behang is over het algemeen duurder dan normaal behang. Het is echter relatief goedkoper dan de meeste andere geluiddempende materialen zoals gipsplaat of vinyl.

Voor een goede kwaliteit raden we je aan om niet het goedkoopste akoestisch behang te kopen, want die hebben weinig tot geen geluidsabsorberend effect.

3. Gemakkelijk behangen

Geluidswerend behang is net zo eenvoudig aan te brengen als normaal behang. De meeste geluidswerende behangsoorten zijn echter voorzien van een patroon, dat de klus iets lastiger maakt. 

4. Verkrijgbaar in vele designs en patronen

Met akoestisch behang kun je een ruimte een mooie finishing touch geven. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en er worden voortdurend nieuwe ontwerpen bedacht die overeenkomen met de laatste trends.

Met dit behang vang je dus twee vliegen in één klap: je hebt een betere akoestiek én een stijlvol design op je muren.  

5. Het is brandwerend

Brandwerendheid van materialen is een belangrijk aandachtspunt in kantoren, scholen, ziekenhuizen en woningen. Bijna alle soorten geluiddempend behang zijn ontworpen om te voldoen aan de normen voor brandveiligheid.

De gebruikte materialen zijn meestal vlamvertragend. Vuur verspreid zich hierdoor minder snel als er brand uitbreekt. 

6. Zorgt voor meer rust op kantoor

Een goede akoestiek vermindert het stressgevoel dat slecht geluid in een ruimte kan veroorzaken. Vooral in kantoren kunnen geluiden van telefoons en apparaten schel klinken. Het is bovendien niet prettig als de helft van een bespreking niet kan worden verstaan door echo of galm. Met geluiddempend behang kun je deze problemen aanzienlijk verhelpen. 

Wat zijn de nadelen van akoestisch behang?

Naast bovenstaande voordelen zijn er ook drie nadelen te benoemen:

1. Duurder dan normaal behang

Een nadeel van akoestisch behang is dat het duurder is dan traditioneel behang. De hogere aanschafprijs kan echter de moeite van een investering waard zijn. Zeker als je hiermee met meer comfort kan wonen of werken. 

2. Het is niet geluidsisolerend

Akoestisch behang is ontworpen om geluid te absorberen, maar kan geen geluid blokkeren. Dit betekent dat het, anders dan akoestische wandpanelen, niet geschikt is om een ruimte soundproof te maken. Het kan wel de galm verminderen en de helderheid van het geluid in een ruimte verbeteren.

Voor geluidsisolatie heb je geluidsabsorberend foam of akoestische wandpanelen nodig. Deze akoestische wandbekleding is dikker dan akoestisch behang en kunnen geluidsgolven tegenhouden. 

Akoestische panelen

3. Niet geschikt voor vochtige ruimtes

Vele behangsoorten krijgen de eigenschap mee dat ze waterdicht zijn of geschikt voor vochtige ruimtes. Behanglijm is echter niet waterproof omdat deze meestal op waterbasis geproduceerd wordt.

Wij raden het af om akoestisch behang in keukens en andere vochtige ruimtes te gebruiken, omdat het vroeg of laat van de muren losweekt. Vochtwerende gipskartonplaten zijn hier een betere oplossing.

Akoestische plafondpanelen als alternatief voor akoestisch behang in vochtige ruimtes

Het effect van akoestisch behang werkt beter in samenstelling

Akoestisch behang verbetert natuurlijk de akoestiek in een ruimte, maar werkt beter als het samen met andere akoestische oplossingen wordt gebruikt, zoals akoestisch meubilair. Dit geldt met name voor ruimtes met harde, vlakke muren, vloeren en plafonds.

Naast geluiddempend behang, kun je akoestische panelen aanbrengen op meubels of het plafond isoleren. Deze oplossingen kunnen het probleem van geluidstrillingen aanpakken. Dat effect bereik je niet als je alleen geluiddempend behang gebruikt. 

Akoestische plafondpanelen (baffles) - plafondplaten

Is akoestisch behang een oplossing voor jouw kantoor?

Als je twijfelt over de beste oplossing voor jouw kantoor om geluidsproblemen aan te pakken, neem dan gerust contact met ons op. Met onze ervaring met kantoorinrichtingen weten we precies hoe je het beste een ruimte kunt isoleren voor een betere akoestiek.

Wij denken graag met je mee om de juiste oplossing te vinden en kunnen deze uitvoeren binnen je budget. Neem vandaag nog contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.