Hoe effectief is een akoestisch spanplafond? | Alle voor- en nadelen

17-12-2020
Akoestiek

Een akoestisch spanplafond is perfect voor het verbeteren van de akoestiek in gebouwen en kantoren. Er bestaan vele voordelen van akoestische plafonds, maar er zijn ook een aantal nadelen. Lees in dit artikel wat een akoestisch spanplafond is en of het geschikt is voor jouw kantoor, school of bedrijfspand. 

Wat is een akoestisch spanplafond?

Een akoestisch spanplafond bestaat uit een akoestisch doek dat onder het bestaande plafond wordt gespannen. Het doek is voorzien van hele kleine perforaties die het geluid uit de omgeving absorberen. Dit zorgt ervoor dat het geluid niet weerkaatst wordt. Het resultaat van een zo’n plafond is dat het geluid geabsorbeerd wordt en er een fijne ruimte ontstaat waarin de omgevingsgeluiden prettig zijn. 

Waarvoor is een spanplafond met akoestisch doeken het meest geschikt?

Een akoestisch plafond is met name geschikt voor grote ruimtes met plafonds die 5 meter of breder zijn. Hierbij kunnen we denken aan kantoorruimtes, klaslokalen, kantines, wachtruimtes of grote ruimtes in een bedrijfspand. Dit effect kan nog extra versterkt worden met akoestisch meubilair.

Ook ruimtes die een lelijk, niet-onderhouden plafond hebben, kunnen in een dag aantrekkelijk gemaakt worden met een spanplafond. Een spanplafond is een goedkoper alternatief dan het vernieuwen van een plafond en er komt geen breekwerk aan te pas. 

Voordelen van een akoestisch spanplafond

Akoestische spanplafonds hebben veel voordelen voor kantoren, scholen, wachtruimtes en bedrijfspanden. Een aantal hiervan zijn:

 • Een akoestisch doek zorgt voor een prettig geluid op de werkvloer.

 • Een geluidsabsorberend spanplafond voorkomt weerkaatsing van geluid.

 • Met een spanplafond hoef je geen lelijk plafond eruit te breken.

 • Plafondbekleding is relatief goedkoper dan een nieuw plafond.

 • Kabels en luchtbeheersystemen zijn eenvoudig weg te werken met een akoestische isolatie-plafond.

 • Een spanplafond is duurzaam: het blijft 25 tot 30 jaar mooi en is onderhoudsvriendelijk.

 • Een spanplafond is brandwerend en vertraagd verspreiding van vuur.

Deze voordelen leggen we hieronder uit.

akoestisch spanplafond voordelig voor grote ruimtes

Geluid op de werkvloer

Mensen vinden het prettig om in een omgeving te zijn waar wel wat geluiden te horen zijn, maar dat deze zacht genoeg zijn om ze niet als hinderlijk te ervaren. Als je namelijk absolute stilte in een ruimte hebt, voelt het ongemakkelijk om je vrij te bewegen. Een ruimte met gedempte achtergrondgeluiden verhoogt de sfeer, maakt overleg met een collega mogelijk en je kunt je concentreren op je werk.  Een dergelijk goede akoestiek bereik je met een akoestisch spanplafond. 

Weerkaatsing geluid

Vooral in grote ruimtes zoals open kantoren, scholen, wachtruimtes, vergaderzalen en kantines zijn holle geluiden die weerkaatsen erg vervelend. In dergelijke ruimtes hoor je elk geluid en is het lastig jezelf verstaanbaar te maken. Een geluidsabsorberend spanplafond is hier de oplossing. Je kunt een spanplafond ook combineren met geluidisolatie in een plafond. Je hebt dan een plafond dat voor een akoestieke verbetering zorgt en tegelijk de ruimte isoleert van geluiden buitenaf of van de bovenverdieping.

Installatiegemak

Heb je een kantoor in een gebouw waar de plafonds niet zijn onderhouden, dan kun je met een spanplafond snel mooie resultaten boeken. Met een akoestisch doek tegen je bestaand plafond gespannen, heb je snel een aantrekkelijk plafond dat ook nog zorgt voor een goede akoestiek. Bovendien is een akoestisch spanplafond verkrijgbaar in effen kleuren die zo subtiel of flitsend kunnen zijn als je dat zelf wilt. Je kunt er ook een laten installeren met een mooie opdruk.

Relatief goedkoop

Akoestische plafonds lijken een hele investering, maar voor veel bedrijfsruimtes en schoolgebouwen zijn ze een voordelige uitkomst. Als je het plaatsen van een akoestiek doek vergelijkt met het vernieuwen van het plafond, bespaar je veel op installeringskosten (manuren) en materiaal. Afhankelijk van de afmetingen van het plafond en de extra toepassingen waarvoor gekozen wordt, kan een akoestisch spanplafond binnen een dag geïnstalleerd zijn. Een bijkomstig voordeel is ook dat er geen breekwerk aan te pas komt, waardoor je geen last van stof en puin hebt.

Akoestische Plafondbekleding is relatief goedkoper dan een nieuw plafond

Nadelen van een akoestisch spanplafond

Een nadeel van een akoestisch spanplafond kan zijn dat het je plafond verlaagd. Het spanplafond wordt immers onder je bestaand plafond geplaatst. Afhankelijk van de extra keuzes die je maakt (isolatie, klimaatbeheersysteem, bestaande leidingen, verlichting), kan deze verlaging uit 6 tot 24 cm bestaan. Meestal zijn grote ruimtes hoog genoeg voor een spanplafond. Heb je een kleinere ruimte, dan raden we je aan om goed te kijken of een verlaagd plafond wel een goede keuze is. Wellicht is een geluidsabsorberend systeemplafond dan een beter alternatief. 

Conclusie

Wij van Planeka kunnen je een akoestisch spanplafond aanraden als je voordelig een grote ruimte van een betere akoestiek wilt voorzien. Met een dergelijk spanplafond kun je aan veel eisen voor een ruimte in één keer voldoen: 

 • Kan binnen een dag geïnstalleerd worden zonder breekwerk

 • De akoestiek in de ruimte is verbeterd

 • Het kan gecombineerd worden met isolatiemateriaal waardoor je bespaart op energiekosten

 • Het kan worden voorzien van goede kantoorverlichting en/of het logo van je bedrijf

 • Kabels en leidingen zijn netjes weggewerkt

 • Het is brandwerend, duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Wil je meer informatie of advies, dan kun je contact met ons opnemen; we helpen je graag. Je kunt ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen met een transparante weergave van de kosten.