Alles over metal stud wanden

25-05-2022
Kantoorwanden

Wanneer je je huis of kantoor wilt verbouwen, kun je kiezen uit vele verschillende soorten bouwmaterialen. Voor het installeren van een wand, heb je echter vaak maar twee keuzes: een wandprofiel van hout of van metaal.

In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van metal stud wanden (ms wanden). Na het lezen van dit artikel weet je of een metal stud wand of een houten stud wand beter is voor jouw bouwproject. 

Wat is een metal stud wand?

Een metal stud wand is opgebouwd uit een combinatie van staal, gips en isolatiemateriaal. Het is een gipsplaten wand met stalen profielen.

Metalstud wanden kunnen worden gebruikt als scheidingswand, voorzetwand of binnenwand. De dubbele gipsplaten zijn ideaal om te gebruiken voor kantoren, kelders of om een extra kamer op zolder te maken. 

Wanden met metalen frames en dubbele gipsplaten worden gebruikt om niet-dragende muren te ondersteunen. Tijdelijke constructies en scheidingswanden worden meestal ook met dit materiaal gebouwd.

Een metal stud wand is eenvoudig en snel op te bouwen vanuit verschillende metal stud profielen. Bovendien is het een goedkope optie voor het plaatsen van een wand.

Doe-het-zelf wanden met een stalen frame

Voor een doe-het-zelfproject in huis zijn metal stud wanden een goede keuze, omdat ze licht van gewicht zijn en je kunt ze eenvoudig verwerken. Stalen wandprofielen zijn in vele verschillende afmetingen en stijlen te krijgen.

De standaardafmetingen van metalen studs variëren van 6 tot 35+ cm. De grootte die je nodig hebt, hangt af van de diepte van het frame waaraan het wordt bevestigd. 

Denk vooraf goed na over de constructie en het doel waarvoor je een metalstud wand wilt gebruiken: de plaatsing van de metalen studs bepaalt de integriteit van het hele frame! 

Met een metalen profiel verstevig je een muur van hout of van gipsplaat. Door staal in een muur te verwerken, kun je van een tussenmuur een dragende muur maken om zware objecten op te plaatsen. Voor een doe-het-zelfproject kun je bijvoorbeeld een metalen frame wand bouwen om een tv aan de muur op te kunnen hangen. 

metal stud wand plaatsen voor tv - Planeka

Metal stud wanden zijn geen draagmuren

Hoewel je met een metalen stud wand een scheidingswand dragend kunt maken, zodat je er een tv kunt ophangen, mag het niet als dragende constructie onder een dak of verdieping worden gebruikt.

Schroeven en spijkers voor metalen stud wanden

Metalen stud wanden zijn erg makkelijk in gebruik, maar je kunt hiervoor geen traditionele spijkers gebruiken. Het is namelijk onmogelijk om een spijker in een stalen constructie te slaan.

Wij raden je aan gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze zijn eenvoudig in gebruik en ook weer makkelijk te verwijderen wanneer dat nodig is. 

Voor- en nadelen van een metalen stud wand

Een metal stud wand kent vele voordelen, maar ook een paar nadelen. 

5 voordelen van metal stud wanden

1. Snelle montage

Doordat metalen profielwanden licht in gewicht en makkelijk op maat te maken zijn, zorgen ze voor een snelle montage. Voor elk bouwproject kun je gipspanelen in vele formaten kiezen, zodat ze voldoen aan specifieke eisen.

Er zijn gipsplaten die je met studs kunt voorzien van een stalen profiel voor tijdelijke constructies, versteviging van bestaande wanden of het plaatsen van scheidingswanden. Naast traditionele rechte wanden, kun je ook kiezen voor het monteren van een schuine wand of een creatieve gebogen wand. 

2. Opties voor gebruik zijn eindeloos 

Metalen stud wanden zijn te gebruiken voor het creëren van een extra kamer op zolder, een nieuw kantoor in een bedrijfspand of om een grote ruimte te verdelen in verschillende ruimtes van een kleiner formaat.

Met een metal stud voorzetwand kun je makkelijk en snel kabels en leidingen netjes wegwerken. Ook kun je een oude buitenmuur voorzien van complete buitenwand frames, waardoor je een betere thermische isolatie hebt. 

met een metal stud wand kabels wegwerken - planeka

3. Extra isolatie

Met een kleine aanpassing aan de stud wand kun je snel en eenvoudig zorgen voor een goede isolatie tot zeker 63 dB. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt, maak je zo’n wand geschikt voor hoge geluidsisolatie, thermische isolatie of allebei. 

4. Brandwerend

Een ander groot voordeel van een wand met een stalen frame is de brandwerendheid. Een stalen frame verbrandt minder snel dan een houten frame.

Afhankelijk van het gebruik van dubbele of driedubbele beplating en de kwaliteit van het materiaal, kan een metal stud wand van 60 minuten tot wel 2 uur brandvertragend werken. Zeker wanneer je een scheidingswand wilt plaatsen voor een extra kamer op een houten zolder of een extra kantoor in een bedrijfspand is dit een groot voordeel.

5. Strakke afwerking 

Voor metal stud wanden zijn er deur- en kozijnelementen te verkrijgen die je naadloos kunt plaatsen. Andere systeemwanden en -plafonds kun je ook eenvoudig combineren met stalen stud wanden.

Voor een strakke en moderne afwerking, kun je de naden van de wanden voorzien van een strook gaas of papier die je vervolgens afvoegt. Als afwerking kun je behang, verf of stuc gebruiken of een mooie fotoprint van bijvoorbeeld je bedrijfslogo.

Kantoorinrichting SMS Metaal Service te Roosendaal

2 nadelen van metal stud wanden

Ondanks alle voordelen die metal studs te bieden hebben, zijn er een paar nadelen die je moet kennen. Stalen stud wanden zijn niet goed voor alle projecten, waardoor ze misschien niet de ideale keuze zijn voor de verbouwing waar jij aan werkt.

1. Op maat zagen

Staal zagen is lastig. Het gebruik van een speciale metaalzaag is niet eenvoudig en kan voor ernstige ongelukken zorgen als je daar geen ervaring mee hebt. 

2. Sommige aannemers vragen een meerprijs voor metal studs 

Wanneer je een aannemer voor je bouwproject inhuurt die normaal gesproken traditionele houten studs gebruikt, kan het zijn dat een metal stud wand prijs duurder is, omdat ze mogelijk om een meerprijs vragen voor het installeren van metalen profielen. 

Je bouwproject uitbesteden

Wil je een aantal extra kantoren in je bedrijfspand, een brandwerende wand of ruimtes isoleren maken in een ziekenhuis of wooncomplex, neem dan contact op met Planeka.

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met de bouw, nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden en zorgcentra. Wij werken volgens gemaakte afspraken, blijven binnen het budget en je hoeft bij ons niet extra te betalen voor meerwerk!