6 Tips Voor Een Hippe Werkplek

23-04-2022
Kantoorinrichting

Een hippe werkplek voor moderne bedrijven

Saaie kantoren met kleine hokjes, muren in gebroken wit of donkerbruin en flikkerende tl-buizen behoren nu echt tot het verleden. Moderne bedrijven zorgen voor een verfrissend kantoordesign waarin op een gezonde manier gewerkt kan worden.

Ter inspiratie geven we je 6 tips voor een hippe werkplek. We leggen je echter eerst uit wat het verschil is tussen traditionele kantoren en een moderne kantoorinrichting. 

Tips voor een hippe werkplekEen overzicht van de 6 tips voor een hippe werkplek.

Het verschil tussen een traditionele en een moderne kantoorinrichting

Traditionele kantoren zijn meestal ingericht met een combinatie van de volgende kenmerken:

 • Toegewezen werkruimtes (een werkplek in een cabine of een eigen kantoor);

 • Veel scheidingswanden;

 • Sombere kleuren;

 • Eenvoudig kantoormeubilair;

 • Verouderde kantoorinrichting;

 • Geen recreatie- of loungeruimtes;

 • Weinig ramen en daglicht;

 • Holklinkende ruimtes en gangen;

 • Een gevoel alsof je in een fabriek werkt.

Moderne kantoren bieden vaker een hippe werkplek en hebben een indeling met een combinatie van de volgende kenmerken:

 • Gevarieerde werkplekken (co-working spaces, flexibele werkplekken);

 • Gebruik van kleurenpsychologie;

 • Natuurlijke en milieuvriendelijke elementen;

 • Ergonomisch meubilair;

 • Geïntegreerde smart-technologie;

 • Hippe inrichting (zoals kunstzinnige verlichtingsarmaturen of mooie wandbekleding);

 • Recreatie- en loungeruimtes (slaapruimtes zijn ook een opkomende trend);

 • Veel natuurlijk licht;

 • Goede akoestiek in ruimtes en op gangen;

 • Een huiselijk gevoel.

Bekijk ook eens onze gids “8 Tips Om Kantoor Ideeën Op Te Doen“.

Taxtimbre hippe werkplek

Een hippe werkplek gaat mee met de behoeften en wensen van werknemers

Mensen worden niet enthousiast bij het idee de hele dag in een klein hokje te moeten werken. In plaats daarvan willen ze ruimtes die meer huiselijk aanvoelen.

Medewerkers willen graag meer flexibiliteit als het gaat om hoe en waar er gewerkt wordt. Door bovenstaande verschillen tussen een traditioneel en een hip kantoor te bekijken, kunnen we de essentie van een modern kantoorontwerp kort samenvatten. 

De essentie van een modern kantoorontwerp

 • Esthetisch aangename en flexibele werkplekken;

 • Het welzijn van werknemers bevorderen;

 • Integratie van natuurlijke elementen, smaakvolle inrichting en comfortabel meubilair in het ontwerp;

 • Integratie van moderne apparaten en communicatiemiddelen.

Voordelen van een modern kantoorontwerp

Tevreden medewerkers zijn natuurlijk essentieel voor je bedrijf, maar het verzorgen van een hippe werkplek geeft je meer voordelen.

1. Verhoogde productiviteit

Moderne interieurontwerpers weten dat gevarieerde werkplekken de productiviteit en de focus van werknemers kunnen verhogen. Je kunt dit realiseren door net zoveel privéruimtes te creëren als co-working ruimtes (ruimtes waarin samengewerkt kan worden). 

Een open ruimte waar tafels gegroepeerd in staan is niet voldoende om samen een klus te klaren. Niet iedere taak is een teaminspanning, dus werknemers hebben soms ook een ruimte nodig waar ze alleen kunnen werken, zodat ze zich goed kunnen concentreren. 

2. Gezonde werkomgeving

Een modern kantoorontwerp maakt gebruik van natuurlijk licht. Het is algemeen bekend dat natuurlijk licht goed is voor mensen. In een omgeving met natuurlijk licht hebben werknemers minder vaak hoofdpijn of vermoeide ogen en ze slapen beter. 

Gebruik maken van daglicht is niet alleen goed voor mensen, maar ook voor het milieu en je portemonnee: je kunt hiermee aardig besparen op je energieverbruik.

3. Toptalent aantrekken (en behouden)

Om voor jouw bedrijf toptalenten aan te trekken en te voorkomen dat ze snel weer weg zijn, is een hippe werkplek een must.

Uit onderzoek blijkt dat in 2025 meer dan de helft van het personeelsbestand bestaat uit millennials en de Gen-Z generatie. Deze generaties vinden de werkomgeving belangrijker dan een vaste baan tot aan het pensioen. Zij verlaten daardoor sneller een traditionele kantooromgeving en kiezen voor een hippe werkplek. 

Kantoren met een huiselijke sfeer en flexibele werkplekken hebben dus een voorsprong op de concurrentie bij het aantrekken en behouden van toptalenten.  

toptalent aantrekken hippe werkplek met een moderne kantoorinrichting - Planeka

4. Vermindering van stress

Veel mensen ervaren in zekere mate werkgerelateerde stress. Sommige mensen vinden het prettig om een beetje stress te hebben omdat ze daar extra energie van krijgen.

Stress kan echter ook een negatieve impact hebben. De productiviteit gaat naar beneden, relaties met collega’s staan onder druk en het kan een negatief effect hebben op het privéleven van werknemers. 

Een kantoorontwerp kan niets aan de werkdruk doen, maar kan wel een meer ontspannen sfeer creëren om de stresservaring te verminderen. Zo kan een hippe werkplek met meer natuurlijke elementen zoals planten en daglicht helpen om stress te verlagen. 

5. Zorg voor een goed bedrijfsimago

Een kantoorinterieur spreekt boekdelen over de identiteit en cultuur van je bedrijf. Het maakt deel uit van je bedrijfsimago en hoe je communiceert met klanten, werknemers en potentiële toptalenten. Een goede interieurdesigner laat de identiteit van het bedrijf zien in het kantoorontwerp. 

Als je kantoor eruitziet als een sombere, rommelige fabriek, kunnen klanten en potentiële werknemers twijfelen aan het vermogen van je bedrijf om kwaliteitswerk te leveren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kantoor voldoet aan de eisen van deze tijd? Lees onze 6 tips voor een hippe werkplek zodat jij met je bedrijf gebruik kunt maken van alle bovengenoemde voordelen. 

6 Tips Voor Een Hippe Werkplek

1. Ergonomisch en actief meubilair

Ongemakkelijke kantoormeubelen leiden van het werk af. Medewerkers krijgen last van hun nek, schouders en rug en hun motivatie om verder te werken zakt tot een minimum. Goede ergonomische stoelen en bureaus dragen bij aan de juiste zithouding en verminderen gezondheidsklachten. 

Een modern bedrijf geeft medewerkers de mogelijkheid om te werken zoals zij dit het meest prettig vinden. Bij de inrichting van een kantoor gaat het niet alleen om esthetiek, maar ook om het welzijn van medewerkers te bevorderen. 

Voor het interieur van een hippe werkplek kun je kiezen uit vele soorten ergonomische meubelen en actief meubilair, zoals:

 • In hoogte verstelbare bureaus

 • Ergonomische stoelen

 • Zit-sta tafels

 • Stoel ballen

 • Fietsstoelen

 • Zit-sta bureaus

 • Loopbandbureaus (ook wel walkdesk of treadmill desk genoemd)

hippe werkplek kantoor inrichting - Planeka

2. Geïntegreerde smart- technologie

Moderne kantoren maken gebruik van technologie. Van smartboards tot aan draadloze opladers voor mobieltjes en laptops vind je terug in een hippe werkplek.

Stopcontacten, oplaadpunten en aansluitpunten voor het dataverkeer zijn een must voor elk modern bedrijf. Deze kunnen worden geïntegreerd in werkstations, bureaus, in de kantine, bij de entree en in elke vergaderruimte. 

Een professionele kantoordesigner houdt rekening met de integratie van smart-technologie. Je wilt namelijk niet dat mensen niet kunnen werken omdat er te weinig aansluitpunten zijn. Je wilt ook niet dat je kantoor er slordig uitziet door een chaos aan kabels en snoeren. 

Als je hulp nodig hebt om smart-technologie op jouw kantoor te implementeren en zo je bedrijf ook future-proof te maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag vrijblijvend advies. 

3. Biofiel kantoordesign: breng de natuur naar binnen

Een biofiel design is een nieuwe trend voor een hippe werkplek. Het idee hierachter is om de mens weer meer in contact met de natuur te brengen – ook op het werk. Door natuurlijke elementen te gebruiken bij het inrichten van een kantoor, voelen mensen zich veel beter.

Natuurlijke elementen zorgen ervoor dat werknemers meer gemotiveerd en meer productief zijn. Hierdoor hebben ze een beter humeur. Dit alles komt ten goede van het bedrijf en de sfeer op kantoor.  

Een aantal veelvoorkomende voorbeelden van een biofiel ontwerp voor een hippe werkplek:

 • Waterpartijen, zoals fonteinen of watervallen;

 • Gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen;

 • Ruimtes inrichten met echte planten;

 • Groene, beplante muren;

 • Kleurenschema’s die aardetinten benadrukken;

 • Texturen die natuurlijk aanvoelen.

4. Recreatieruimtes en loungeruimtes

Traditionele kantoren hebben vaak een grote kantine die aanvoelt alsof je je lunch zit te eten in een fabriek. Een van de pijlers van een modern bedrijf is het creëren van een huiselijk gevoel.

Een hippe werkplek biedt een loungeruimte met tafels en comfortabele banken. Dit nodigt veel meer uit tot een pauze waarin mensen zich ook echt kunnen ontspannen. 

Een recreatieruimte is goed om met actieve inspanning stress te verminderen. Collega’s die met elkaar een potje tafeltennissen of squashen, kunnen zich op een gezonde manier uitleven.

De mogelijkheid om tijdens een werkdag voldoende te bewegen, levert je bedrijf zeer tevreden medewerkers op. Bovendien zullen dergelijke ruimtes zeker indruk maken op klanten en potentiële toptalenten.

5. Flexibele werkplekken

Flexibele werkplekken is het ultieme voorbeeld van mobiliteit in een bedrijf. De meeste medewerkers hebben geen vaste werkplek. In plaats daarvan hebben werknemers de mogelijkheid om verschillende werkstations te gebruiken, afhankelijk van hun behoeften.

Tegenwoordig willen medewerkers graag meer flexibiliteit. Mensen moeten zich makkelijk kunnen aanpassen aan de plaats waar ze werken. Of dit nu thuis of op kantoor is. Het is bovendien van het werk afhankelijk of zij apart zitten of in een ruimte waarin ze kunnen samenwerken. Dit kan per dag verschillen.

Als teams bijvoorbeeld moeten samenwerken, gebruiken ze een vergaderruimte. Als een werknemer zich moet concentreren, zijn er werkruimtes met flexibele werkplekken. Kantoorunits zijn hiervoor erg geschikt.

Kantoorunits kunnen als een volledige werkruimte worden geleverd, inclusief ledverlichting, luchtbeheersysteem, data-aansluitingen en kantoormeubilair. 

Flexibele werkplekken hebben ook hygiënische voordelen:

 • Er kan eenvoudig meer ruimte per medewerker worden gecreëerd, bijvoorbeeld tijdens een virusuitbraak.

 • Het kantoor is eenvoudiger schoon te maken voor de schoonmaakploeg. Flexibele werkplekken vragen namelijk om een clean-desk beleid.

 • Persoonlijke spullen, zoals documenten en laptops kunnen aan het einde van de dag in een kast of locker opgeborgen worden.

kantoor renovatie uitbesteden aan Planeka - hippe werkplek inrichting

6. Kleurenpsychologie voor een hippe werkplek

Er zijn kleuren die een negatief effect op mensen hebben. Bepaalde kleuren kunnen mensen chagrijnig maken, hun creativiteit naar beneden halen en hun energie opzuigen. Denk bijvoorbeeld aan grote ruimtes met helderwitte plafonds en muren. 

Moderne kantoor designers maken gebruik van kleurenpsychologie. Zij maken gebruik van de effecten die kleuren kunnen hebben op mensen. Blauwe en groene kleuren zijn bijvoorbeeld rustgevend, terwijl oranje en rood passie aanwakkeren. Kleur is daarom een belangrijke factor in een hippe werkplek. 

Saaie kantoorontwerpen zijn een overblijfsel van een vroegere bedrijfscultuur. De moderne werker wil niet werken in een ruimte die saai en verstikkend aanvoelt door verkeerd kleurgebruik. Mensen willen kantoren met karakter, functionaliteit en frisse kleuren – ruimtes die passen bij hun moderne werkstijl.

Wil je meer weten over het effect van kleuren op mensen, lees dan ons artikel “Beste Kleurtemperatuur Voor Kantoor”. 

Vraag Planeka om hulp

In dit artikel hebben we je ideeën gegeven over het inrichten van een hippe werkplek. Er komt best veel bij kijken als je een kantoor wilt hebben waarin alles de juiste plaats, het juiste meubilair, kleuren en elementen heeft.

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig bij het inrichten van je kantoor, schakel dan gerust onze hulp in. Wij denken graag met je mee om voor de beste oplossingen te gaan. We houden daarbij rekening met je budget en de wensen van je medewerkers. Neem vandaag nog contact met ons op.