Plafondlamp kantoor voor goede verlichting

02-03-2024
Kantoorverlichting

Met een plafondlamp op kantoor creëer je goede verlichting zonder hinderlijke schaduwen. Een plafondlamp kantoor biedt prettige verlichting van boven, waardoor er voldoende licht op de werkplek valt.

Plafondlampen kunnen ook energiezuinig zijn, denk bijvoorbeeld aan led panelen of aan hanglampen met daarin ledlampen. Daarmee kun je flink besparen op je energierekening.

Plafondlampen zijn zeer geschikt voor kantoren, omdat ze geen ruimte innemen op de vloer. Je botst er dus niet tegenaan en ze staan ook niet in de weg.

In dit artikel leggen we uit wat goede kantoorverlichting is, aan welke eisen het moet voldoen en waarop je moet letten bij de aankoop en plaatsing van plafondlampen op kantoor.

Goede kantoorverlichting

De kantoorverlichting wordt door velen als vanzelfsprekend beschouwd. Toch komt er nog best wat kijken bij goede kantoorverlichting. Verlichting op de werkplek mag zeker niet onderschat worden.

Goede kantoorverlichting heeft de volgende voordelen:

 • Verlichting maakt het kantoor zichtbaar.

 • Het helpt bij inbraakpreventie.

 • Kantoorverlichting draagt bij aan een prettige werksfeer.

 • Productiviteit, gezondheid, creativiteit en het welzijn van medewerkers worden positief beïnvloed door goede verlichting.

 • Accentverlichting, decoratieve verlichting en sfeerverlichting geven je kantoor de gewenste uitstraling.

 • Ergonomisch: met plafondlampen werk je nooit in je eigen schaduw en dit heeft een positief effect op je werkhouding.

Met goed doordachte kantoorverlichting ontstaat op de werkvloer een positieve sfeer waar iedereen zich prettig voelt en goed kan presteren.

Kies bijvoorbeeld voor kantoorlampen met een uniek design voor een leuk accent in het interieur. Goede kantoorverlichting is echter niet alleen mooi, maar ook functioneel, zodat het voldoet aan alle eisen.

Plafondlamp op kantoor

Aan welke eisen moet kantoorverlichting voldoen?

Op veel kantoren valt er natuurlijk daglicht naar binnen. In aanvulling daarop kunnen kantoorlampen gebruikt worden met directe en indirecte verlichting, zoals plafondlampen of bureaulampen.

De verlichting op kantoor moet voldoen aan de eisen uit de Europese norm DIN EN 12464-1. In deze norm staan de eisen voor de lichtsterkte en die kunnen per ruimte verschillen. Zo kan de verlichting in een kantine minder sterk zijn dan de verlichting die nodig is voor een werkplek. 

Lichtsterkte wordt uitgedrukt in lux. Lux is de meeteenheid voor de lichtsterkte die specifiek straalt op een bepaald oppervlak. Zo kun je dus beter bepalen of er voldoende licht is om werkzaamheden uit te voeren.

In onderstaande tabel kun je zien welke normen voor lichtsterkte er gelden op kantoor.

Kantoorruimte of activiteitGemiddelde verlichtingssterkte
Archiveren en kopiëren300 lux
Schrijven, lezen, typen en gegevens verwerken500 lux
Vergader- en conferentieruimten500 lux
Technisch tekenen750 lux
Archief200 lux
Receptiebalie300 lux
Kantine200 lux
Toiletruimte100 lux
Garderobe200 lux
Trappenhuis100 lux

Uit deze tabel blijkt dat de lichtsterkte per ruimte aanzienlijk kan verschillen. Als elke ruimte wordt verlicht met de juiste lichtsterkte, dan ontstaat de juiste sfeer en bovendien is het energiezuiniger.

Door gebruik te maken van verschillende lichtsterktes is er altijd voldoende licht aanwezig voor de activiteiten of werkzaamheden die in de ruimte plaatsvinden.

Voordelen van een plafondlamp kantoor

Kantoorplafonds zijn een goede plek om plafondlampen op te hangen. Door het plafond te gebruiken, hoeft er geen vloeroppervlak opgeofferd te worden en kan toch de juiste verlichting worden geplaatst.

In veel kantoren zijn plafondlampen dan ook een logische keuze. Plafondverlichting heeft de volgende voordelen:

 • Er wordt een groot oppervlak verlicht, zodat er minder lampen nodig zijn.

 • Het licht schijnt van bovenaf, zodat er geen hinderlijke schaduwen ontstaan.

 • Plafondlampen zijn geschikt voor energiezuinige verlichting, bijvoorbeeld led panelen.

 • Plafondlampen voor kantoor zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en stijlen.

 • Plafondlampen op kantoor versterken de arbeidsproductiviteit.

 • Een plafondlamp schijnt niet in je gezicht.

Daarnaast kan een plafondlamp kantoor erg sfeervol zijn, omdat het licht van boven komt. Kies bijvoorbeeld voor plafonnières of een designlamp als eyecatcher in de ontvangstruimte.

Hangt de lamp in een drukke ruimte? Dan kun je ook kiezen voor speciale akoestische plafondlampen die geluiden kunnen absorberen. De ruimte is dan goed verlicht en bovendien rustiger door de akoestische werking.

Hanglamp aan plafond in vergaderruimte kantoor

Tips bij de aankoop van een plafondlamp kantoor

Er zijn verschillende soorten plafondlampen te koop. Zo zijn er grote hanglampen, kleine plafondlampen, lichtpanelen met led lampen, plafonnières en spots.

Voor elk budget zijn er geschikte lampen te vinden. Je kunt gaan voor mooie designlampen of juist kiezen voor neutrale basisverlichting die gewoon doet wat het moet doen.

Bij de aanschaf van plafondlampen zijn er een aantal aandachtspunten om op te letten. 

1. Kleurtemperatuur en lichtkwaliteit

De kleurtemperatuur en de lichtkwaliteit zijn belangrijke eigenschappen bij de keuze van verlichting. Bij de lichtkwaliteit draait het vooral om de helderheid van het licht.

Goede lichtkwaliteit is belangrijk, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat bij goed zicht de arbeidsproductiviteit hoger is en medewerkers minder fouten maken. Als de werkomgeving optimaal is verlicht, voelen medewerkers zich prettiger en presteren ze beter. 

Naast de helderheid is ook de kleurtemperatuur van de verlichting belangrijk. De kleurtemperatuur zegt iets over hoe het licht wordt beleefd. Zo is warm wit licht een voorbeeld van een lagere kleurtemperatuur. Lage kleurtemperaturen zijn geschikt voor vergaderzalen, ontspanningsruimtes en andere ruimtes waar sfeervoller licht nodig is.

In ruimtes waar focus en alertheid vereist zijn, zoals op werkplekken in kantoorruimtes, zijn hogere kleurtemperaturen beter geschikt. Hier wordt vaak koel wit licht gebruikt naast daglicht, zodat beeldschermen en toetsenborden goed zichtbaar zijn. 

2. Ergonomie

Als je een ergonomische werkplek hebt, dan moet de kantoorverlichting daar goed op aansluiten. Een goed ingesteld bureau en bureaustoel worden teniet gedaan als vervolgens de verlichting niet in orde is.

Bij een slechte verlichtingssterkte moeten je ogen erg hard werken, wat kan leiden tot oogklachten of zelfs hoofdpijn. Als de verlichting van de verkeerde kant komt, dan kan het ook je houding beïnvloeden. Werk je met tegenlicht of in je eigen schaduw, dan kun je een verkeerde houding aannemen om toch goed je werk te kunnen doen.

Met een plafondlamp kantoor werk je niet in je eigen schaduw, omdat het licht altijd van boven komt. Je toetsenbord en beeldscherm zijn dan goed verlicht. Naast algemene verlichting kun je een bureaulamp neerzetten, voor als je notities wilt maken of documenten wilt doorlezen. Het vermindert de belasting van je ogen en waardoor je efficiënter werkt.

Modern kantoor met ingebouwde plafondlampen

3. Energiezuinigheid

Het is heel simpel: het laten branden van kantoorverlichting kost geld. Om deze kostenpost omlaag te brengen, kiezen steeds meer bedrijven voor ledverlichting op kantoor.

Ledverlichting is populair voor een plafondlamp kantoor, door de lange levensduur en het lage energieverbruik in vergelijking met gloeilampen of tl-buizen. Ledlampen verbruiken tot 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en dat zie je terug op de energierekening. 

Door de langere levensduur zijn ledlampen milieuvriendelijk en kostenefficiënt. Het energieverbruik van kantoorlampen kan nog verder verlaagd worden door gebruik te maken van bewegingssensoren en lichtregelsystemen. Deze systemen schakelen het licht automatisch uit in ruimtes waar niemand is.

Beste plek om een plafondlamp kantoor op te hangen.

Bij het ophangen van een plafondlamp kantoor is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Zo mogen de lampen niet te laag of te hoog hangen, omdat bureaus dan over- of juist onderbelicht worden.

Als vuistregel kun je aanhouden dat de werkplek verlichting minimaal 120 cm boven het bureau moet hangen, maar hoger mag ook.

Zorg dat de lichtsterkte op het bureau altijd voldoet aan de norm van 500 lux. Let daarnaast op de volgende punten:

 • Lichtrichting. Bij een plafondlamp moet het licht naar beneden gericht zijn.

 • Vermijd reflecties en flakkeren. Zorg ervoor dat de lampen niet flakkeren, want dit geeft een onrustig licht. Verminder reflecties door te kiezen voor matte materialen en door het licht op de juiste manier te richten.

 • Vermijd grote variaties in lichtintensiteit of lichtkleur. Plaats geen felle lampen in de buurt van lampen met heel zacht licht, maar zorg voor een geleidelijk verloop van de lichtintensiteit en lichtkleur.

Hanglampen moeten zo opgehangen worden dat alle werkplekken goed verlicht zijn. Eventueel kun je meerdere hanglampen naast elkaar ophangen en bureaulampen gebruiken. Plaats de bureaulamp zo dat deze van de zijkant en onder ooghoogte oplicht. Zo voorkom je verblinding.

Kantoor inrichten met Planeka

Voldoet jouw kantoorverlichting nog aan de normen, of wordt het tijd voor nieuwe verlichting? Planeka richt al tientallen jaren kantoren in en daarbij is de verlichting meestal een vast onderdeel van het interieurontwerp. Eventueel kunnen we ook alleen de verlichting vernieuwen en energiezuiniger maken.

Nieuwsgierig hoe wij jouw kantoorverlichting kunnen verbeteren? Neem contact op of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.