Hanglamp kantoor – 4 voordelen & Opties

24-02-2024
Kantoorverlichting

Een werkomgeving is niet compleet zonder kantoorverlichting. Kantoorlampen bepalen voor een deel de uitstraling die het kantoor heeft. Daarnaast heeft de verlichting invloed op de productiviteit, gezondheid en het welzijn van medewerkers.

Het is belangrijk om even stil te staan bij de verlichting op kantoor. Bij een renovatie of verbouwing wordt vaak een lichtplan gemaakt voor de kantoorverlichting. Regelmatig wordt daarbij gekozen voor hanglampen, vanwege de sfeer en de vele mogelijkheden die dit type lamp biedt in kantoorruimtes. Je leest hier wat de voordelen en opties zijn voor een hanglamp kantoor.

Met een hanglamp kantoor creëer je de juiste verlichting

Of je nu werkt op kantoor of op je thuiswerkplek: de juiste verlichting is erg belangrijk. Je hebt namelijk voldoende licht nodig om je scherm en toetsenbord te gebruiken en om bijvoorbeeld aantekeningen op papier te maken. Zonder goed licht is dat veel lastiger dan met de juiste hoeveelheid licht, omdat je ogen zich dan veel meer moeten inspannen. 

Onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan natuurlijk licht en slechte verlichting verband houden met hoofdpijn, vermoeidheid, oogklachten en een verminderde productiviteit. Daarnaast heeft licht veel invloed op je stemming en de algehele sfeer. Als er niet voldoende daglicht op kantoor aanwezig is, dan voelt een kantoor vaak niet aan als een fijne werkplek. 

De juiste verlichting

Hoe moet het dan wel? De beste manier om de juiste verlichting te krijgen, is door maximaal gebruik te maken van daglicht en dit aan te vullen met verlichting in de juiste kleur en sterkte.

Bij een goede verlichting komt het licht vanuit verschillende richtingen wat zorgt voor een gelijkmatige, indirecte verlichting. Je kunt dit realiseren door werkplekken bij het raam te zetten. Daarnaast kun je gebruik maken van lichtwanden, lichtplafonds of een hanglamp kantoor voor neerwaarts licht, zodat het licht uit verschillende richtingen komt en niet weerkaatst op het beeldscherm.

Een hanglamp kantoor kan een groot oppervlak verlichten en is dus efficiënt. Een paar lampen aan het plafond zijn al genoeg om meerdere werkplekken te verlichten. Het neerwaarts gerichte licht is vaak niet zo fel en vormt een mooie aanvulling op het natuurlijke daglicht dat door de ramen naar binnen valt. 

Moderne hanglamp in vergaderzaal

Kleurtemperatuur

Bij verlichting zijn de helderheid van het licht en de kleurtemperatuur allebei van groot belang. De kleurtemperatuur is eigenlijk een ander woord voor de kleur van het licht.

Een kleurtemperatuur wordt uitgedrukt op een schaal van laag tot hoog. Een voorbeeld van een lage kleurtemperatuur is warm wit licht. Koel wit licht heeft juist een hogere kleurtemperatuur.

De juiste kleurtemperatuur kan per ruimte bepaald worden.

  • Lagere kleurtemperaturen zijn geschikt voor vergaderzalen en ontspanningsruimtes. De warm witte verlichting zorgt daar voor een aangename sfeer.

  • Hogere kleurtemperaturen zijn beter geschikt voor ruimtes waarin concentratie voorop staat, zoals een kantoor of een thuiswerkplek.

Koel wit licht helpt bij de concentratie en zorgt dat je minder snel vermoeid raakt. Voor een werkplek wordt een kleurtemperatuur van minimaal 4000 Kelvin (K) aangeraden. Deze kleurtemperatuur ondersteunt de focus en concentratie. 

Wat zorgt voor goede kantoorverlichting?

Goede kantoorverlichting past niet alleen uitstekend in het interieur, maar is ook een zeer functionele verlichting. Kantoorlampen worden namelijk intensief gebruikt en hangen vaak jarenlang op dezelfde plek in het gebouw.

Er worden bepaalde eisen gesteld aan kantoorverlichting. Hangt de verlichting bij de werkplekken, dan is het belangrijk dat de verlichting voldoet aan de arbo richtlijnen en niet weerkaatst op de beeldschermen. 

Kwaliteitskenmerken van goede kantoorverlichting

Bij de keuze van kantoorverlichting moet rekening worden gehouden met bepaalde eigenschappen en kenmerken. Waaraan herken je een goede kantoorverlichting? We zetten hier de belangrijkste kwaliteitskenmerken onder elkaar:

  • De lamp heeft een regelbare verlichtingssterkte.

  • De verlichting heeft de juiste lichtkleur.

  • De helderheid of lichtsterkte per oppervlakte-eenheid sluit aan bij het gebruiksdoel.

  • De richting van het licht is instelbaar.

  • Zeer goede kleurweergave.

  • Het licht mag niet flakkeren.

  • Directe en gereflecteerde verblinding wordt voorkomen.

  • Het licht schijnt constant, de kleur en het lichtniveau veranderen nauwelijks.

Op Europees niveau is er ook het een en ander vastgelegd over kantoorverlichting. De verlichtingseisen voor kantoren en binnenruimtes zijn geregeld in de Europese norm DIN EN 12464-1.

Het gaat vooral om de minimumsterkte die de verlichting moet hebben. Volgens deze norm is dat 500 lux. Een kantoorlamp moet dus geschikt zijn voor lampen die minimaal deze lichtsterkte hebben.

Hanglamp op kantoor

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Wist je dat een kantoorlamp gemiddeld 2450 uur per jaar brandt? Dat kost veel energie. Bij de keuze van verlichting voor je kantoor of thuiswerkplek is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Led verlichting is een goede optie, omdat ledlampen 75% minder energie verbruiken dan traditionele gloeilampen. De lampen hebben een lange levensduur, zodat ze minder vaak vervangen hoeven worden. Ledverlichting is duurzaam en efficiënt.

Met ledlampen, led tl-buizen een led panelen op kantoor kan dus geld bespaard worden. Het energieverbruik wordt lager en kan nog verder verlaagd worden door bewegingssensoren en lichtregelsystemen toe te passen.

De verlichting wordt dan automatisch uitgeschakeld als een werkplek of ruimte niet gebruikt wordt. Zo worden vergaderruimtes niet onnodig verlicht nadat een vergadering is afgelopen en schakelt het licht bij je werkplek automatisch uit als je in de kantine aan het lunchen bent.

4 voordelen van een hanglamp kantoor

Als je nieuwe kantoorlampen nodig hebt, dan kun je kiezen uit verschillende soorten verlichting. Vaak wordt gekozen voor een hanglamp kantoor, omdat deze lampen een aantal eigenschappen hebben die goed van pas komen op een kantoor. 

1. Neemt geen ruimte in beslag

Een hanglamp kantoor wordt aan het plafond gehangen, waardoor deze geen ruimte op de vloer inneemt. Er zijn dus ook geen tafels of kasten nodig om de lampen op te zetten, iets wat bij schemerlampen wel het geval is.

Hanglampen kunnen overal opgehangen worden terwijl het vloeroppervlak optimaal benut wordt.

Chique hanglampen op kantoor

2. Dimbaar

De behoefte aan verlichting kan per kamer of per ruimte verschillen. Zo zal het licht in een ontvangstruimte minder fel zijn dan het licht in een vergaderruimte.

Door gebruik te maken van led hanglampen en dimmers kan de lichtintensiteit van een hanglamp kantoor eenvoudig geregeld worden. Op die manier zijn de lampen geschikt voor bijna elke ruimte en kan de verlichting aangepast worden aan het gebruik van de ruimte.

3. Stijlvol

Lampen maken deel uit van de inrichting van een kantoor. De kleur, het materiaal en de vorm van de hanglamp kantoor moet aansluiten bij de rest van het interieur.

Er zijn hanglampen die juist opvallen, omdat ze er qua vorm of materiaal anders uitzien en lampen die juist helemaal niet opvallen. Een hanglamp kantoor kan heel stijlvol zijn, waardoor ze echt iets toevoegen aan het interieur.

4. Verblindt niet

Het licht van een hanglamp is vaak zacht en omlaag gericht. Omdat hanglampen vaak een groot oppervlak kunnen verlichten, verblinden de lampen niet. Een hanglamp kantoor zorgt voor indirecte verlichting, die vooral naar beneden is gericht. Zo ontstaat een gezellige sfeer.

Kantoor inrichten met Planeka

Bij Planeka richten we regelmatig kantoorruimtes opnieuw in. Vaak maakt de verlichting ook deel uit van het interieurontwerp, zodat alle ruimtes op de juiste manier verlicht worden.

Meer weten over onze aanpak als het gaat om kantoorverlichting? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.