Kies de juiste plafondpanelen voor jouw bedrijfspand

Kantoorpanelen zijn uitermate belangrijk voor jouw kantoorinrichting. Daarnaast heeft het kiezen van het juiste systeemplafond ook bepaalde voor- en nadelen. Zo is de akoestiek van bepaalde panelen beter en is het klimaat soms beter te regelen. Je leest over de verschillende soorten plafondpanelen, hoe je de juiste panelen kiest en nog veel meer.

Het belang van het juiste plafond

Een goed plafond brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste staat het centraal in de uitstraling van een bedrijfspand. Je ontkomt er namelijk niet aan dat er in elk bedrijfspand een plafond geïnstalleerd is. Sommige bedrijven kiezen voor de industriële look met een open plafond, maar de traditionele oplossing is toch vaak de plafondplaat.

Het tweede voordeel van een goed plafond is dat het zorgt voor een goede akoestiek. Een hard plafond, bijvoorbeeld van beton, zorgt voor veel weerkaatsing van het geluid. Dit zorgt voor een onrustige akoestiek en voor werknemers kan dit erg vermoeiend zijn. Je kunt dit echter oplossen met een spanplafond.

Het derde voordeel van een goed plafond is dat een plafond mee kan helpen in de regulering van het klimaat. Zogenaamde klimaatplafonds of geïsoleerde plafondpanelen werken hier aan mee.

Bereken de kosten van jouw verbouwing

Doorloop de vragenlijst en ontvang direct een prijsindicatie

867

mensen hebben deze calculator al gebruikt.

Ga naar de calculator

Geïsoleerde plafondpanelen

Plafondisolatie kan worden bewerkstelligd door het gebruik van geïsoleerde plafondpanelen. Deze isolatie heeft zowel akoestische als thermische voordelen.

Onder andere door het gebruik van een laag glaswol wordt de isolatie gerealiseerd. De warmte in het pand wordt beter vastgehouden en weerkaatsing van het geluid wordt beperkt.

Waterbestendige plafondpanelen

Plafondpanelen die waterbestendig zijn worden vaak gebruikt in ruimtes met bijvoorbeeld (zwem-)baden. Deze panelen zijn vaak in pvc uitgevoerd en bieden bescherming tegen vocht. Het kiezen van de juiste plafondpanelen zorgt ervoor dat in een vochtige omgeving jouw plafond zo lang mogelijk mee gaat.

Naadloos plafond

Een naadloos plafond kan niet zomaar gerealiseerd worden met traditionele panelen. Door de vereiste bevestigingsmethode is het niet mogelijk om de naden volledig weg te werken. Om die reden wordt een naadloos plafond systeem gerealiseerd door middel van een gespannen doek.

Dit doek is door professionals snel te bevestigen onder het oude plafond en is net als panelen brandwerend en goed voor de akoestiek. Het doek wordt zo strak gespannen dat je amper ziet dat er een doek tegen het plafond hangt. Een naadloos plafond systeem geeft een moderne look aan de bedrijfsruimte.

Verschillende typen plafondpanelen

Er bestaan een aantal veel voorkomende typen plafondpanelen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. We behandelen MDF, kunststof/PVC en LED plafondpanelen.

MDF plafond

MDF staat voor medium-density fibreboard en is gemaakt van samengeperst hout. Deze materiaalsoort is een van de meest toegepaste voor wanden en plafonds.

Het mooie aan MDF plafondpanelen is dat ze licht en meestal vochtwerend zijn. Daarnaast is doet deze plafondplaat het altijd goed wat betreft de akoestiek, omdat deze plaat weinig weerkaatsing van geluid veroorzaakt.

Kunststof / PVC plafondpanelen

Waar MDF niet altijd vochtwerend is, zijn PVC panelen volledig waterafstotend. Wanneer je zoekt naar panelen voor een vochtige ruimte, zijn die van kunststof of PVC waarschijnlijk je beste optie.

Andere voordelen van deze panelen zijn dat ze:

  • onderhoudsvriendelijk zijn;
  • eenvoudig gemonteerd worden;
  • erg geschikt voor snelle renovaties zijn;

LED plafondpaneel

Een LED plafondpaneel wordt gebruikt in een systeemplafond als lamp. Het voordeel van deze panelen is dat ze volledig opgaan in het plafond, en een lange levensduur en laag energieverbruik hebben.

Je kan LED panelen op stijlvolle wijze combineren om een mooie lichtspreiding te krijgen in het pand. Doordat het lijkt alsof de originele plafondpanelen licht geven past deze combinatie perfect bij een modern interieur.

Akoestiek & klimaat

Plafondpanelen worden vaak ingezet als pure plafondbekleding, maar zijn steeds vaker zichtbaar als functioneel onderdeel op het gebied van akoestiek & klimaat. Op het gebied van akoestiek zie je steeds vaker losse panelen in ruimtes hangen om de weerkaatsing van geluid tegen te gaan. Wat betreft klimaat worden er steeds vaker klimaatplafonds geïnstalleerd om zo effectief temperatuur en luchtcirculatie te regelen.

Akoestische plafondpanelen

Een snelle akoestische oplossing voor elk bedrijf met akoestische problemen zijn het ophangen van speciale losse panelen. Deze panelen zijn speciaal ontworpen om geluidsgolven te absorberen. Zo wordt er rust gecreëerd in de ruimte.

Voor werknemers kan het erg vervelend zijn om te werken in een slechte akoestiek. Dit gaat ten koste van de productiviteit en zorgt ervoor dat iemand sneller vermoeid raakt.

Voor gasten kan het daarnaast ook erg onprettig zijn om in een ruimte te zitten met slechte akoestiek. Denk aan een restaurant waar het door veel lawaai onmogelijk is om je partner te verstaan. Dit kan mogelijk opgelost worden door akoestische panelen aan het plafond te bevestigen.

Klimaatplafond

Een klimaatplafond zorgt ervoor dat de temperatuur en luchtcirculatie (deels) geregeld wordt via het plafond. Er stroomt water door het plafond, wat er voor zorgt dat de ruimte op de juiste temperatuur komt. Daarnaast kan dit gecombineerd worden met een systeem voor de luchtcirculatie.

Heb je interesse in meer informatie over dit onderwerp? Lees dan het artikel over klimaatplafonds op onze blog.

Geïnteresseerd in gratis advies?

Neem contact op
De speerpunten van Planeka

Planeka zet zich sinds jaar en dag in voor transparantie en eerlijkheid op de bouwvloer. Bij Planeka krijg je volledig inzicht in alle onderdelen van het project en zetten we in op de samenwerking. Wij geloven dat een eerlijke samenwerking de sleutel tot succes is.

Wij bieden precies aan wat wij denken dat je nodig hebt en we maken duidelijke afspraken. We garanderen dan ook dat we elk project realiseren binnen het vastgestelde budget en tijdspad.

Door middel van goede communicatie en het creeëren van de juiste verwachtingen zorgen we voor de hoge klanttevredenheid waar we zo trots op zijn.