Project verlichting voor succesvolle werkplekverlichting

06-07-2024
Kantoorverlichting

Bij een succesvolle werkplekinrichting hoort de juiste project verlichting. De natuurlijke lichtinval in een gebouw of kantoor kan heel erg uiteenlopen. Zo valt er bij een kantoor in een zijstraat minder daglicht naar binnen dan bij een vrijstaande school waar een groot plein omheen ligt.

Goede project verlichting is dus meestal maatwerk, omdat iedere situatie weer vraagt om een ander soort verlichting. We vertellen hier wat project verlichting precies is, wat de voordelen van goede zijn van goede lampen op de werkvloer en meer.

Wat is project verlichting?

Project verlichting is het type verlichting dat wordt toegepast op kantoor, in winkels, in openbare gebouwen, ziekenhuizen, scholen enz. Bij verlichting voor thuis gaat het vaak om de sfeer en gebruik je enkele lampen per ruimte.

Bij projectverlichting gaat het om verschillende soorten lampen en in grote aantallen. Het gaat dan vooral om functionele verlichting en de juiste lichtbron per ruimte.

Belangrijke aandachtspunten voor project verlichting zijn:

 • Kwaliteit;

 • Functionaliteit;

 • Lange levensduur;

 • Duurzaamheid;

 • Energiebesparend.

De verlichting wordt per ruimte gekozen, waarbij wordt gelet op lichtintensiteit, dimbaarheid en kleurtemperatuur. Daarbij moet ook worden voldaan aan arbo-richtlijnen voor werkplekverlichting.

De ruimte waarin project verlichting wordt gebruikt, moet de juiste hoeveelheid licht hebben, zodat medewerkers er kunnen werken zonder last te hebben van te weinig licht. 

Moderne projectverlichting

De voordelen van goede verlichting op de werkvloer

Gebrek aan goede verlichting kan leiden tot gezondheidsklachten, stress, slaapstoornissen, concentratiestoornissen en somberheid. Het belang van goede verlichting op de werkvloer mag je dus niet onderschatten. Zo zorgt de juiste werkplekverlichting voor: 

 • Een prettige werkomgeving;

 • Een hogere productiviteit;

 • Bevordering van het welzijn;

 • Tegengaan van vermoeidheid.

Een ander voordeel van goede verlichting op de werkvloer is het financiële voordeel wat het kan opleveren. Door oude tl buizen en gloeilampen op kantoor te vervangen door led panelen en andere ledverlichting, kunnen de energiekosten al snel met 50% verlaagd worden.

Soorten projectverlichting

Projectverlichting is speciaal geschikt voor gebruik in kantoren en andere commerciële ruimtes. Het kan ingedeeld worden in de volgende soorten verlichting:

 • Basisverlichting.

 • Taakverlichting.

 • Accentverlichting.

 • Noodverlichting.

Daglicht vormt de basis voor elk verlichtingsplan, dus dat is altijd het uitgangspunt bij het installeren van project verlichting. Dit daglicht wordt aangevuld met een basisverlichting van bijvoorbeeld led-panelen, die het licht gelijkmatig verspreiden.

Taakverlichting gebruik je om de werkplekken extra te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een hanglamp boven de bureaus, waarbij het licht van boven komt.

Als aanvulling kun je accentverlichting gebruiken, zoals een bureaulamp, om werkplekken extra te verlichten. Vergeet ook de noodverlichting niet. Die is ook verkrijgbaar als led-verlichting.

Hanglamp kantoor

Overwegingen bij het kiezen van de juiste verlichting

Bij het kiezen van de juiste verlichting zijn er een aantal aandachtspunten. Verlichting moet voldoen aan arbo-richtlijnen, maar het moet ook bij je bedrijfsvoering passen. Let daarom op het volgende bij de keuze van verlichting:

 • Lichtsterkte. Voor werkplekken geldt: 500 lux of meer.

 • Kleur. Een warm witte led lamp zorgt voor een gezellige sfeer en is geschikt voor kantines, ontvangstruimtes enz. Kies voor de werkplek voor een witter licht voor beter zicht.

 • Energiezuinigheid/duurzaamheid. Ledverlichting levert direct een energiebesparing op die je nog kunt vergroten door het gebruik van sensoren en dimmers.

 • Onderhoud en installatie. Kies voor makkelijk te installeren verlichting, zoals plafondverlichting, railsystemen en hangarmaturen.

Twijfel je nog welke verlichting je nodig hebt? Neem dan gerust contact op. We helpen je graag met het uitkiezen en installeren van goed passende verlichting.

Trends en innovaties

Bij project verlichting zijn er verschillende trends en innovaties die de verlichting op kantoor nog duurzamer maken. Zo helpt slimme verlichting om het energiegebruik te verlagen door automatisch in- en uitschakelen met behulp van een geautomatiseerde verlichtingsmanager.

Human Centric Lighting is een combinatie van daglicht en kunstlicht die aansluit bij het natuurlijke bioritme van medewerkers, waardoor ze zich prettiger voelen en minder snel vermoeid raken.

Een andere trend is draadloze verlichting. Dankzij draadloze verlichting kun je eenvoudig kantoorlampen aansturen via een mobiel of tablet. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in presentatieruimtes.

Lichtadvies op maat van Planeka

Bij Planeka kun je terecht voor een lichtadvies op maat. Geen kantoor is tenslotte hetzelfde. Wij onderzoeken bij elk project grondig welke verlichting het beste past bij de betreffende werkplek.

Of het nu gaat om kantoren, ziekenhuizen of andere gebouwen. Informeer gerust wat wij voor je kunnen betekenen of vraag gratis een offerte aan.