Voor veel mensen zijn loshangende en losliggende kabels op kantoor een bron van ergernis. Het oogt rommelig en brengt allerlei risico’s met zich mee. Het kan bovendien onhygiënisch zijn, omdat stof zich makkelijk ophoopt in de wirwar van kabels en snoeren.
Er zijn dus heel veel redenen om aan de slag te gaan met werkplekbekabeling, om zo’n ‘kabelspaghetti’ op kantoor weg te werken, zodat het kantoor weer netjes oogt en schoner blijft. Als werkgever ben je bovendien volgens arbo-richtlijnen verplicht om je werknemers een veilige en gezonde werkplek aan te bieden. Rondslingerende kabels waar iedereen overheen struikelt, passen daar niet bij.
Met werkplekbekabeling op kantoor kun je dit probleem gelukkig oplossen, zoals je hier kunt lezen in ons stappenplan.
Voordelen van werkplekbekabeling
Losse kabels en snoeren op de werkplek kunnen gevaarlijk zijn. Iemand kan makkelijk struikelen over losliggende kabels en vallen. Daarbij kan de medewerker zich flink bezeren en het apparaat waaraan het snoer zit, kan ook meegetrokken worden en beschadigen.
Als je kabels netjes en veilig wegwerkt, dan voorkom je:
dat er iemand over struikelt,
brandgevaar,
kabelbreuk,
beschadiging van apparatuur,
belemmering van de bewegingsvrijheid,
een rommelig kantoor.
Als werkgever ben je volgens de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor personeel. Dat houdt ook in dat medewerkers niet onnodig blootgesteld worden aan risico’s die kunnen ontstaan door het werken met elektrische apparaten.
Zo is een periodieke NEN 3140 keuring een manier om voor de vereiste elektrische veiligheid te zorgen. De NEN 3140 norm bevat namelijk eisen die ervoor zorgen dat elektrische installaties, apparaten en toestellen veilig te gebruiken zijn.
Het wegwerken van kabels langs de muur, in kabelgoten of in kabelkorven is daar onderdeel van. Goed kabelmanagement brengt rust. Daarnaast moet de stoppenkast afgeschermd zijn, moet er een goede veiligheidsaarding zijn en moeten kabels met een kapotte isolatie meteen vervangen worden om risico’s te beperken.
Soorten werkplekbekabeling
Er zijn verschillende soorten kabels op een werkplek die allemaal op verschillende manieren zijn weg te werken. Denk hierbij aan kabels voor laptops, beeldschermen, telefoons, bureaulampen, printers en routers of oplaadkabels.
Vergeet ook de kabels van beamers en projectieschermen in vergaderruimtes niet. Losliggende of loshangende kabels zien er slordig uit en passen niet bij een clean desk policy.
Werk dus zoveel mogelijk snoeren weg, zodat het kantoor netjes en rustig oogt. Dat is niet alleen veiliger, maar het zorgt ook voor een opgeruimde werkplek.
In 4 stappen effectieve werkplekbekabeling toepassen
Met een effectieve werkplekbekabeling op kantoor verklein je het risico dat iemand struikelt en valt over losliggende kabels en dat kostbare apparatuur beschadigt.
Je kunt dit probleem effectief aanpakken met onderstaand stappenplan voor een werkplekbekabeling. Hierin beschrijven we in vier stappen hoe je loshangende kabels netjes en veilig wegwerkt en wat je daarvoor nodig hebt.
Stap 1: Maak een plan van aanpak
De eerste stap van goed kabelmanagement bestaat uit een plan van aanpak. Om een compleet bekabelingsplan op te kunnen stellen, is een beoordeling van de ruimte nodig.
Bekijk waar de meeste kabels bij elkaar liggen of hangen. Dit zijn plaatsen waar de risico’s het grootst zijn. Kijk daarna om welke kabels het precies gaat.
Op kantoor zijn vaak meerdere kabels aanwezig, met verschillende lengtes en diktes, die op diverse manieren weggewerkt kunnen worden.
Stap 2: Voorbereiding
Bij deze stap wordt het wegwerken van de kabels voorbereid. Deze stap kan best wel wat tijd kosten, omdat alle apparaten ontkoppeld moeten worden.
Daarna moeten alle kabels ontward worden, zodat ze netjes naast elkaar kunnen worden gelegd. Zo ontstaat er orde in de chaos en kun je ook meteen zien of er kabels vervangen moeten worden omdat ze bijvoorbeeld beschadigd zijn.
Bij elk bureau ligt er dan een set kabels op de grond die straks netjes weggewerkt wordt.
Stap 3: Kabels wegwerken
Nadat alle kabels zijn geordend, kan het echte wegwerken van de kabels gaan beginnen. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen.
De kabels worden meestal weggewerkt onder het bureau, waar de kabels door kabelgoten of kabelkanalen worden geleid naar inbouw stekkerblokken.
Snoeren die via de grond of de muur worden geleid, kun je afdekken door gebruik te maken van speciale kabelbruggen, kabelgoten of kabelbuizen. Dan kan er niemand over de snoeren struikelen.
Stap 4: Testen
Nadat alle kabels mooi zijn weggewerkt in de kantoorruimte, is het belangrijk om alle apparaten weer aan te sluiten en de verbindingen te testen.
Tijdens het bundelen van de kabels kan een aansluiting losraken. Door te testen of alle verbindingen goed werken en eventueel nieuwe kabels aan te sluiten, weet je zeker dat iedereen gewoon weer aan het werk kan.
Tips voor werkplekbekabeling
Werkplekbekabeling kun je perfect toepassen bij een kantoorverbouwing of kantoorrenovatie waarbij de kabels meteen netjes weggewerkt kunnen worden. Om een mooie, georganiseerde werkplek te houden, zijn er ook nog een aantal andere maatregelen die je kunt nemen om losliggende kabels te verminderen.
Werk bijvoorbeeld zoveel mogelijk met draadloze apparatuur. Denk aan laptops, draadloze opladers of printers die werken met wifi of bluetooth.
Schakel eventueel professionals in als je de werkplekbekabeling wilt uitbesteden. Zij hebben ervaring met het wegwerken van kabels op de werkplek en zorgen dat het snel en netjes gebeurt.
Werkplekbekabeling met Planeka
Planeka kan bij een kantoorverbouwing of -renovatie de werkplekbekabeling meenemen, zodat het kantoor er netjes uitziet en voldoet aan de arbo-eisen.
We kunnen je ook adviseren over het beste kantoormeubilair, wat geschikt is voor draadloze en niet-draadloze toepassingen. Wil je ook een mooi georganiseerd kantoor? Neem dan contact met ons op of vraag nu vrijblijvend een offerte aan.