Inspiratie voor een Scandinavische inrichting op kantoor

04-03-2023
Interieurontwerp

Een Scandinavische inrichting is al een paar jaar een populaire woontrend. Toch is een woning niet de enige plaats waar een Scandinavisch interieur goed tot zijn recht komt. Op kantoor is deze stijl namelijk ook heel goed door te voeren.

De Scandinavische stijl bestaat al sinds de jaren vijftig en is over de hele wereld populair. Deze modernistische stijl staat bekend om de functionaliteit en eenvoud. Het simpele, strakke ontwerp past dan ook heel goed bij een modern kantoor.

Wil jij je kantoor een moderne uitstraling geven? Bekijk dan eens deze ideeën voor een Scandinavische inrichting op kantoor. 

Uitstraling van een Scandinavische inrichting

Een Scandinavisch interieur straalt rust, sereniteit en eenvoud uit. Dit interieur kun je herkennen aan de lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke materialen die samen een rustgevend geheel vormen. De stijl past uitstekend in een wachtruimte van bijvoorbeeld een huisarts of tandarts, met name vanwege die rustige uitstraling. 

De natuurlijke eenvoud en minimalistische sfeer van een Scandinavische inrichting zijn ook geschikt als kantoorinrichting. Zo is het een populaire kantoortrend voor bedrijven die op zoek zijn naar een clean, opgeruimde look op kantoor. Met een Scandinavische inrichting kan dit, zonder dat het te kil wordt. De natuurlijke materialen en de toevoeging van planten zorgen voor een warme uitstraling.

Scandinavische kantoorinrichting

Kenmerken van een Scandinavische inrichting

De minimalistische stijl van een Scandinavische inrichting is veelzijdig. Zo past het perfect bij een klein thuiskantoor, maar ook bij een modern kantoor wat minimalistisch wordt ingericht.

Er zijn een aantal kenmerken waarmee de Scandinavische stijl zich onderscheidt van andere interieurstijlen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een Scandinavische inrichting:

  • Lichte en neutrale kleuren (veel wit)

  • Natuurlijke materialen zoals linnen en hout

  • Kamerplanten en minimalistische accessoires

  • Multifunctionele meubels

  • Alles is opgeruimd

  • Minimalistische en praktische meubels

  • Contrast (met name zwart-wit)

  • Grafische prints

De Scandinavische woonstijl is simpel, maar absoluut niet saai. Met vloerkleden, kussens en wanddecoratie maak je het extra knus en gezellig op kantoor.

Hoe creëer je een Scandinavische inrichting op kantoor?

Bij de inrichting van je kantoor kun je bewust kiezen voor de Scandinavische stijl. Door de eenvoud en lichte kleurstelling is deze stijl bijvoorbeeld heel geschikt voor het inrichten van kleine kantoren.

Om de juiste uitstraling te krijgen, pas je de stijl op meerdere vlakken toe. Dat betekent dat de vloeren, meubels en decoratie allemaal op elkaar afgestemd worden. Zo wordt het een mooi geheel en komt deze stijl duidelijk naar voren.

Er zijn een aantal kenmerken die horen bij de Scandinavische stijl. We vertellen je hier graag hoe je ze kunt toepassen op kantoor.

Muren

In Scandinavische landen zijn de seizoenen kort en is er vaak gebrek aan daglicht. Daarom worden de muren in een lichte kleur geverfd. Wit heeft de voorkeur omdat dit het meeste licht weerkaatst, maar beige of zacht grijs zijn ook geschikte tinten.

Voor extra textuur kun je houten wandbekleding gebruiken op een enkele muur. Dat geeft extra sfeer en warmte aan de ruimte.

Verf bij voorkeur alle muren in dezelfde kleur en zorg ook voor witte plafonds. Samen met de lichte kleur vloer draagt dit bij aan de lichte en luchtige sfeer die zo goed past bij deze stijl. Om te zorgen dat het geheel niet te koel wordt, kies je voor meubels en accessoires in andere kleuren. 

Kantoorontwerp met Scandinavische inrichting

Vloer

Houten vloeren mogen niet ontbreken bij een Scandinavische inrichting. En dan het liefste gemaakt van hout dat veel voorkomt in de vijf Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en IJsland.

De meest voorkomende houtsoorten die worden gebruikt zijn essen, beuken en grenen. Deze houtsoorten zijn licht van kleur met kleine nerven, wat een rustige uitstraling geeft.

De houten vloer wordt vaak wit geverfd of behandeld met een blanke lak zodat de natuurlijke structuur zichtbaar blijft. Zie je een houten vloer niet zitten? Er zijn prima alternatieven te koop, zoals een pvc-vloer met houtlook of een mooie laminaatvloer in een lichte kleur. Zo kun je toch de juiste uitstraling krijgen in je interieur.

Meubels

Meubels mogen niet ontbreken in een kantoorontwerp voor een Scandinavisch interieur. Bij deze stijl passen robuuste houten meubels die vooral functioneel zijn. Kies voor houten tafels en banken of stoelen die bekleed zijn met linnen of leer in een lichte kleur.

De natuurlijke materialen vormen een mooi contrast met de koele kleuren op de wanden en plafonds.

Zorg voor voldoende opbergruimte zodat dossiers en mappen netjes opgeborgen kunnen worden. Kies bijvoorbeeld voor houten archiefkasten gemaakt van een lichte houtsoort en hou het vooral licht en eenvoudig. Wie durft, kiest voor zwart meubilair, dat zorgt voor een scherper contrast.

Decoratie

Decoratie hoort ook echt bij een Scandinavisch interieur. Met leuke boeken, vazen, kleine sculpturen en mooie opbergdoosjes maak je de ruimte gezelliger en mooier. Kies voor simpele en eenvoudige decoratie in neutrale kleuren.

Zet daarnaast een paar mooie groene planten neer. Die zorgen voor een betere luchtkwaliteit en ze zijn onmisbaar in een Scandinavisch interieur.

Voor decoratie geldt ook dat het minimalistisch moet zijn. Hang dus niet teveel schilderijen aan de muur, maar net voldoende om het wat gezelliger te maken. Zorg dat de foto’s en schilderijen neutraal van kleur zijn en kies bijvoorbeeld voor zwarte fotolijsten.

Bureau met plant

Kantoorverbouwing door Planeka

Wil je ook je kantoor inrichten volgens de Scandinavische stijl? Planeka kan je kantoor volledig inrichten in deze trendy kantoorstijl.

Met ons eigen team van ervaren professionals verzorgen we desgewenst de volledige renovatie of herinrichting van het kantoor. Zo heb je er geen omkijken meer naar en hoeft het kantoor niet lang dicht. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.