Scheidingswanden op kantoor – Ruimtes opdelen

11-03-2023
Kantoorinrichting

In grote open kantoorruimtes zijn vaak problemen met de akoestiek, is er te weinig daglicht en valt het klimaat soms lastig te regelen. Met scheidingswanden op kantoor kunnen kantoortuinen opgedeeld worden in kleinere ruimtes met verschillende functies.

Een scheidingswand is een goede optie om afscheidingen te maken tussen werkplekken, dat ook zorgt voor meer privacy en een betere akoestiek. Scheidingswanden zijn heel geschikt voor het Nieuwe Werken, omdat ze flexibiliteit bieden. De flexibiliteit om een extra relaxruimte te maken, of om juist meer werkplekken in te richten als daar behoefte aan is.

Er zijn ook verplaatsbare scheidingswanden beschikbaar, waardoor het kantoor op elk moment opnieuw kan worden ingericht. Lees hier hoe je met scheidingswanden op kantoor de ruimtes goed kunt opdelen.

Voor- en nadelen van scheidingswanden op kantoor

Er zijn allerlei moderne scheidingswanden verkrijgbaar waarmee je een kantoor beter en praktischer kunt inrichten. Vaak zijn ze verplaatsbaar en daarom hebben ze niet dezelfde eigenschappen als vaste wanden.

In de meeste gevallen is een scheidingswand praktisch, maar soms juist niet. We zetten hier een aantal voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

 • Met scheidingswanden kun je de geluiddemping in een grote ruimte regelen.

 • Bekabeling en leidingen kunnen eenvoudig weggewerkt worden.

 • Snelle montage.

 • Geluidsisolerend.

 • Brandwerend.

 • Flexibel toepasbaar.

 • Lichtgewicht.

 • Stabiel en duurzaam.

Nadelen

 • Scheidingswanden hebben geen draagkracht en kunnen niet als dragende wand gebruikt worden.

 • Minder brandwerend dan vaste wanden.

 • Glazen scheidingswanden geven geen privacy.

 • Lagere geluidsisolerende werking dan vaste wanden (afhankelijk van het materiaal).

Verschillende soorten scheidingswanden

Met scheidingswanden kun je op een inventieve manier een kantoorruimte inrichten. De mogelijkheden zijn eindeloos vanwege de verschillende opties voor scheidingswanden op kantoor. Kies voor vaste scheidingswanden of juist voor flexibele, verplaatsbare wanden zoals schuifwanden. 

Een kantoorrenovatie of -verbouwing is een goed moment om te bekijken hoe scheidingswanden in de ruimte kunnen passen. Er is veel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor opzetwanden, roomdividers, bureaudividers, ­wandpanelen en concentratieschermen.

Glazen wand op kantoor voor afscheiding van ruimtes

Scheidingswanden in open ruimtes

Wil je graag een open kantooromgeving? Kies dan voor lichtdoorlatende scheidingswanden gemaakt van plexiglas en/of glas, of voor lage scheidingswanden tussen de bureaus.

Met deze oplossingen gaat het open karakter van de ruimte niet verloren, maar kunnen de werkplekken wel afgescheiden worden.

Meer privacy met hoge scheidingswanden

Begin je met een open ruimte en wil je die graag volledig inrichten met scheidingswanden? Dan kunnen er wat hogere wanden geplaatst worden om bijvoorbeeld vergaderruimtes of stiltewerkplekken te creëren.

Er kunnen ook vaste of verrijdbare vrijstaande wanden worden gebruikt om tijdelijk of permanent een ruimte te maken. Tussen bureaus kan worden gekozen voor een scheidingswand die vanaf de vloer tot boven het bureau loopt, zodat er extra privacy ontstaat.

Mobiele scheidingswand

Mobiele scheidingswanden zijn wanden die verplaatsbaar zijn. Je kunt deze wanden makkelijk verschuiven of wegrijden als je ze niet nodig hebt. Deze wanden kun je bijvoorbeeld gebruiken als tijdelijke presentatiewand, maar je zet ze net zo makkelijk tussen twee bureaus in.

Mobiele wanden kunnen voorzien worden van whiteboard. Zo ontstaat een verrijdbaar whiteboard dat je van de ene vergaderruimte naar de andere kunt rijden.

Met schuifwanden tover je in een mum van tijd een open ruimte om in een geluiddichte, gesloten ruimte. Handig als je wilt vergaderen zonder dat je collega’s daar last van hebben.

Schuifwanden kunnen ook extra werkplekken opleveren, bijvoorbeeld als een projectgroep bij elkaar wil zitten om aan een project te werken. Na afloop schuif je de wanden open en kan de ruimte opnieuw gebruikt worden. 

Scheidingswanden kantoor

Glazen scheidingswanden

Glazen wanden op kantoor laten veel licht door. Dat is erg handig als je kantoor wat donkerder is en je liever een transparante wand hebt dan een ondoorzichtige wand. Met een glazen scheidingswand kun je elke ruimte naar wens indelen.

Glazen wanden geven de ruimte een lichte en transparante uitstraling en dempen ook geluid. Ze worden daarom vaak gebruikt voor vergaderruimtes. De wanden bieden niet veel privacy en zijn dus niet zo geschikt voor bijvoorbeeld relaxruimtes op kantoor.

Akoestische scheidingswand

Een akoestische scheidingswand is een flexibele wand die bekleed is met speciaal geluiddempend materiaal. Deze wanden hebben dus een akoestische werking die kantoorgeluiden dempen. Perfect voor het inrichten van vergaderruimtes, waarbij het geluid zoveel mogelijk in de ruimte moet blijven.

Het beste effect wordt bereikt als de akoestische wanden gecombineerd worden met akoestische wandbekleding, akoestische spanplafonds en akoestisch kantoormeubilair.

Systeemwanden

Systeemwanden zijn ontzettend handig als je snel een extra ruimte nodig hebt. Systeemwanden blijven altijd verplaatsbaar, zodat de indeling van de ruimte flexibel blijft. Handig als je de ruimte weer anders wilt inrichten omdat je bijvoorbeeld meer werkplekken nodig hebt.

Tijdens een kantoorverbouwing kunnen de systeemwanden opnieuw gebruikt worden, waardoor de verbouwingskosten omlaag kunnen. De wanden kunnen ook vooraf afgewerkt worden met bijvoorbeeld verf of akoestisch behang. De ruimte is dan meteen afgewerkt als de wanden zijn geplaatst. 

Afscheidingswand bureau

Als werknemers klagen over omgevingsgeluiden en gebrek aan privacy, dan is een scheidingswand voor het bureau een goede oplossing. Met scheidingswanden tussen bureaus zorg je voor individuele werkruimtes en voor meer privacy.

Medewerkers kunnen zo naast elkaar werken zonder dat ze last van elkaar hebben. Een afscheidingswand tussen de bureaus verbetert ook de akoestiek. Werknemers kunnen zich daardoor beter concentreren en hebben minder last van omgevingsgeluiden. 

Mobiele scheidingswanden

Kantoortuin ombouwen met scheidingswanden

Kantoortuinen horen om diverse redenen steeds meer tot het verleden. Steeds vaker worden kantoortuinen verbouwd tot inspirerende werkomgevingen waar het nieuwe werken toegepast wordt. In plaats van grote, open ruimtes wordt bij de kantoorindeling steeds vaker de voorkeur gegeven aan kleinere werkruimtes met een specifiek doel.

Scheidingswanden sluiten daar perfect bij aan. Daarmee realiseer je in een handomdraai kleine vergaderruimtes of extra werkplekken wanneer dat nodig is. Flexibiliteit staat hierbij voorop, zodat de ruimtes altijd naar behoefte opnieuw ingericht kunnen worden.

Kantoorverbouwing met Planeka

Is jouw kantoor toe aan een moderne inrichting en mag de kantoortuin een moderne werkplek worden? Met behulp van extra wanden wordt het een fijne, inspirerende werkplek.

Planeka kan de hele verbouwing van begin tot eind op zich nemen. Zo heb je er geen omkijken naar en kun je het kantoor snel weer in gebruik nemen. Wil je meer informatie? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.