Tuinkantoor – Mogelijkheden voor een kantoor in de tuin

30-12-2023
Kantoorinrichting

Denk jij ook wel eens na over een eigen kantoor in de tuin? Als je vaak thuis werkt, dan is een tuinkantoor een superhandige oplossing. Een kantoor in de tuin bespaart ruimte in je huis en bovendien kun je elk seizoen genieten van een buitengevoel.

In een tuinkantoor werk je vanuit huis, maar kun je werk en privé gescheiden houden. Je leest hier alles over de verschillende mogelijkheden.

De voor- en nadelen van een tuinkantoor

Met een tuinkantoor in je tuin is het makkelijker om de werk-privébalans te verbeteren. Met een tuinkantoor heb je een eigen thuiswerkplek waar je comfortabel kunt werken zonder onderbrekingen. Bovendien zit je in een rustgevende, groene omgeving en dat bevordert de concentratie.

Je kunt er ook rustig overleggen of videobellen met collega’s. Als je overweegt om een tuinkantoor achter je huis neer te zetten voor een betere balans tussen werk en privé, dan zijn er verschillende voor- en nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen

Het gebruik van een tuinkantoor brengt veel voordelen met zich mee, zoals rust, privacy en een eigen plek waar je geconcentreerd kunt werken. Daarnaast zijn er nog meer voordelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een tuinkantoor:

 • Extra woon- en leefruimte zonder dat een verbouwing van je huis nodig is.

 • Een modern tuinkantoor kan uitgebreid worden met opties zoals een toilet of zonnepanelen.

 • Een werkruimte in de tuin geeft privacy.

 • Je hebt in je huis geen ruimte nodig om een werkplek in te richten.

 • In de meeste gevallen kan het kantoor op maat gemaakt worden.

 • Verwarming, ventilatie en goede isolatie zitten er vaak standaard bij.

 • De bouw van een tuinkantoor kan vaak zonder vergunning plaatsvinden. Informeer wel altijd even bij jouw gemeente naar de regels.

 • Het kantoor is multifunctioneel en kan af en toe ook als tuinhuis of praktijkruimte gebruikt worden.

 • Het kantoor kan vaak binnen één dag geplaatst en aangesloten worden.

Door deze voordelen worden tuinkantoren steeds vaker gekozen als thuiswerkplek. Kies je voor een houten tuinkantoor, dan is het kantoor ook nog eens duurzaam.

Tuinkantoor in de natuur

Nadelen

Een kantoor in je tuin heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er zijn ook enkele nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn om een weloverwogen beslissing te maken om een tuinkantoor te plaatsen.

 • Je tuin moet groot genoeg zijn voor de plaatsing van een tuinkantoor. Is je tuin te klein, dan neemt het kantoor teveel ruimte in beslag. Het kan ook teveel lichtinval in je huis blokkeren, waardoor je leefomgeving minder prettig wordt. Als je een tuin hebt met een oppervlakte van 40 m² of meer, dan kun je er een kantoor neerzetten.

 • Kies je voor een prefab tuinkantoor met toilet of andere maatwerk opties, dan kun je te maken krijgen met een levertijd van enkele maanden. Houd ook rekening met de aansluiting van elektriciteit en water.

 • Bij sommige tuinkantoren zit de fundering niet inbegrepen. Voor een veilige plaatsing is het dan nodig om eerst een fundering te laten plaatsen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

 • Er zijn kosten verbonden aan het transport en de plaatsing van het kantoor.

Weeg de voor- en nadelen van een kantoor in de tuin goed af voordat je eraan begint. Als het kantoor eenmaal in jouw tuin staat, dan is het niet meer mogelijk om alsnog een fundering aan te leggen.

Zorg ervoor dat je vooraf een goed overzicht hebt van wat er nodig is voor een succesvolle plaatsing van een kantoor in je tuin.

De mogelijkheden voor een tuinkantoor

Elke tuin is verschillend. Sommige tuinen zijn groot, waardoor er plaats is voor een groot kantoor. Andere tuinen zijn kleiner, waardoor de plaatsing van een klein kantoor meer voor de hand ligt. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om een tuinkantoor te realiseren.

Een kantoor in je tuinhuis

Als je in je tuin al een tuinhuisje hebt staan, dan kan het een idee zijn om deze om te bouwen tot een tuinhuis kantoor. Het voordeel is dat het tuinhuisje al in je tuin staat. Je hoeft dus geen extra kantoor te kopen en te laten neerzetten.

Het verbouwen van een tuinhuisje is vaak goedkoper en gaat sneller dan de aanschaf van een nieuw kantoor.

Het tuinhuis moet vaak nog wel geschikt gemaakt worden om te kunnen dienen als kantoorruimte. Vaak moeten er maatregelen genomen worden om een goed geïsoleerd tuinkantoor te krijgen.

Veel tuinhuisjes zijn niet geïsoleerd waardoor verwarmen een kostbare zaak is. Met isolatie van een schuin dak, de vloeren en de wanden wordt het klimaat in het tuinhuiskantoor veel beter.

Tuinkantoor in tuinhuisje

Een kantoor container in de tuin

Een andere mogelijkheid voor een eigen tuinkantoor is een kantoor container. Dit zijn kant-en-klare minicontainers die zijn ingericht als een kantoorruimte. In deze containers is voldoende ruimte voor een bureau, een stoel en een kast. Er zit ook elektriciteit en verwarming in, zodat je het kantoor snel in gebruik kunt nemen.

Een kantoor container kan in zijn geheel in de tuin geplaatst worden. Het is dus een snelle oplossing als je op korte termijn extra kantoorruimte nodig hebt.

De uitstraling van een kantoor container is wel minder mooi dan van een prefab kantoor of tuinhuisje. Als dat geen probleem is, dan is een kantoor container een relatief goedkope oplossing voor als je geen tuinhuisje hebt, of als de ruimte in je tuin beperkt is.

Een prefab kantoor 

Een prefab kantoor is een kantoor dat in een timmerfabriek wordt gemaakt. Daarbij kunnen jouw wensen meegenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan extra grote ramen, meer isolatie, bepaalde afmetingen of extra stopcontacten.

Prefab kantoren worden meestal van duurzaam hout gemaakt en bieden de mogelijkheid voor een tuinkantoor op maat. Als het prefab kantoor klaar is, gaat de complete unit op transport en wordt met een hijskraan in je tuin geplaatst.

Je kunt het kantoor daarna snel in gebruik nemen en je nieuwe werkplek verder gaan inrichten. 

Waar moet je op letten voor een tuinkantoor?

In een tuinkantoor gebruik je een computer of laptop en als het donker wordt wil je ook graag een lamp aan kunnen doen. Verder is het belangrijk dat je het kantoor kunt koelen in de zomer en verwarmen in de winter.

Voldoende frisse lucht is daarbij ook belangrijk. Daarom kan een tuinkantoor pas goed gebruikt worden als het kantoor is voorzien van:

 • Elektriciteit;

 • Internet;

 • Verlichting;

 • Verwarming;

 • Ventilatie/koeling;

 • Isolatie.

Veel prefab tuinkantoren en kantoor containers worden kant-en-klaar geleverd met bovenstaande voorzieningen. Ga je een tuinhuisje verbouwen tot kantoor? Dan moet je deze voorzieningen vaak zelf inbouwen of plaatsen.

Houd er ook rekening mee dat de ruimte beperkt is. Daar moet je dus rekening mee houden als je het kantoor gaat inrichten.

Tuinhuis als kantoor

Inrichting van een tuinkantoor

Bij de inrichting van een thuiskantoor in de tuin heb je meestal weinig vierkante meters tot je beschikking. Zorg dus dat de grootte van het meubilair past bij de ruimte. Kies voor een wat kleiner bureau, een compacte kast en benut alle ruimte die je hebt.

Met kantoormeubelen voor thuis maak je het kantoor gezellig en functioneel. Zet een ladeblok onder je bureau en maak gebruik van stellingkasten en boekenkasten die los tegen de wand staan. Zorg ook voor de juiste verlichting, zoals een bureaulamp of energiezuinige led-verlichting.

Tuinkantoor inrichten met Planeka

Planeka gaat graag met jou aan de slag om een ruimte in de tuin om te toveren tot kantoor. Wij zorgen dat het interieur van je tuinkantoor efficiënt en doelgericht wordt ingericht. Daarbij letten we op belangrijke zaken zoals arbo-regels en het binnenklimaat. Tot slot zorgen we ook dat het interieur past bij jouw smaak.

Meer weten? Vraag dan een offerte aan of neem contact met ons op.