9 Tips Om Het Kantoor Thuis In Te Richten

09-04-2022
Kantoorinrichting

Ben jij een van de vele werknemers die een deel van de week thuis werkt? Zelf een kantoor thuis inrichten zorgt ervoor dat je met plezier vele uurtjes door kunt brengen.

Je thuiswerkplek kan heel stijlvol zijn door een aantal eenvoudige aanpassingen. Laat je inspireren door onze tips om je kantoor thuis in te richten. 

9 tips om thuis een kantoor in te richtenEen samenvatting van de 9 tips om thuis een kantoor in te richten.

1. Van de logeerkamer een thuiskantoor maken?

In veel huizen worden logeerkamers omgetoverd tot een professioneel thuiskantoor. De kamer wordt hiervoor eerst leeggehaald. De muren kunnen vervolgens voorzien worden van andere kleuren. Zelf een kantoor thuis inrichten in een kleine kamer? Maak dan gebruik van lichte, heldere kleuren.

Daglicht is belangrijk voor je welzijn en productiviteit. Kies dus voor raambekleding die voldoende licht binnen laat.

Naast een plafondlamp, heb je ook een goede bureaulamp nodig. Het beste kun je kiezen voor ledlampen met een kleurtemperatuur van 4000K om het daglicht na te bootsten. Deze kleur zorgt voor meer energie om je werk uit te voeren op een gezonde manier. 

Kantoor thuis inrichten en gezellig maken

2. Hoeveel kantoorruimte heb je thuis nodig?

Een kantoor thuis inrichten hoeft niet veel ruimte te kosten. De ARBO-norm voor de ideale afmeting van je werkplek is 180 x 180 cm. Dit is de ruimte die je voor je bureau en je stoel nodig hebt om prettig te kunnen werken.

De totale ruimte zal wellicht iets groter moeten zijn. Je hebt namelijk ook loopruimte nodig, ruimte voor een kast en eventueel decoraties, zoals planten.

Wij hebben eerder een artikel geplaatst over de ideale inrichting van een kantoor, waarin tips staan die je ook goed kunt gebruiken om een kantoor thuis in te richten: “Hoeveel kantoorruimte heb je nodig per persoon?”. 

3. Je kantoor thuis inrichten

Een goed bureau is een bureau dat verstelbaar is aan jouw lichaam. Het zorgt voor de juiste zithouding en voorkomt dat je aan het eind van de dag pijn in je nek, rug, schouders of je benen hebt.

Er zijn bureaus die je met één druk op de knop eenvoudig kunt veranderen in een sta-bureau. Als je lange dagen maakt, is het wel fijn dat je zo nu en dan je werk staand kunt uitvoeren. Verstelbaarheid geldt ook voor een bureaustoel; de stoel moet na een paar uur zitten nog comfortabel zijn.

Een kantoor thuis inrichten met ergonomisch kantoormeubilair is essentieel. Zo kun je op een gezonde manier thuiswerken.

Naast een stoel en een bureau heb je een archiefkast nodig om je papieren op te ruimen en je kantoorartikelen netjes op te bergen. Kies voor een kast die bij je stoel en bureau past om een stijlvol design te creëren.

Een mooi ingericht thuiskantoor biedt een prettige werksfeer om het beste uit jezelf te halen.

4. Kies bewust voor een stijl van de inrichting

Een kantoor thuis inrichten met meubilair en spullen die ergens anders in het huis niet meer in gebruik zijn is niet ideaal. Het zorgt al snel voor een rommelhok waarin het niet prettig is om te werken. Kies daarom voor een stijl om je kantoor thuis in te richten.

De industriële stijl is herkenbaar aan robuuste materialen, functionele ontwerpen en duurzaam meubilair. Met deze stijl creëer je al snel een ruimte die je energie geeft en charme uitstraalt door de rustieke afwerking van materialen zoals hout, metaal en leer. 

Industrieel kantoorontwerp in modern kantoorinrichting

5. Visuele inspiratie voor een thuiskantoor

De unieke stijl van jouw kantoor aan huis laat meer zien dan esthetiek: het kan je ook helpen om je creativiteit te stimuleren. Kies voor gedurfde kleuren in combinatie met objecten die jou inspireren.

Om te voorkomen dat je kantoor rommelig wordt, kun je kiezen voor strakke en minimalistische details. Je kunt ook een kantoor thuis inrichten met een inspiratiemuur, door de muur te voorzien van magnetisch verf in combinatie met een white board.

Gebruik de muur voor inspirerende quotes, je briljante ideeën en de doelen die je nastreeft. Je zal zien dat je met meer energie en inspiratie kunt werken en dat je werkdag voorbij is zonder dat je er erg in hebt. 

6. Geluidsisolatie van je thuiswerkplek

Heb je regelmatig een online vergadering, dan is het een goed idee om je werkkamer te isoleren met akoestische wanden. Akoestische wanden zorgen ervoor dat je tijdens een meeting professioneel overkomt zonder storende achtergrondgeluiden.

Een kantoor thuis inrichten met geluidsisolerende wanden draagt bij aan een ontspannen sfeer in het hele huis. Je hoeft namelijk niet steeds je gezin te vragen om stil te zijn vanwege een vergadering.

Akoestieke wanden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en afwerkingen. Lees ons artikel “Geluidsisolatie wand plaatsen | Welk materiaal kies je?” voor meer informatie.

Een kleine ruimte geluidsabsorberend maken

7. Thuiswerken en voor kleine kinderen zorgen

Als je kleine kinderen hebt, dan is een apart thuiskantoor meestal niet handig. Je wilt toch in de buurt van je kleintjes blijven en er voor ze zijn als ze je nodig hebben. De keukentafel of een bureau in de woonkamer is dan een uitkomst.

Je kinderen kunnen eraan wennen dat zij zichzelf moeten vermaken terwijl jij aan het werk bent. Je kunt dit bereiken door consequent je werkplek te gebruiken als je je moet concentreren.

De overige ruimte van je woonkamer of keuken is dan voor aandacht, ontspanning en spelletjes. Zo kun je prima thuiswerken en tegelijk je kinderen in het oog houden. 

Extra tip voor lange werkdagen thuis: door met je kinderen af te spreken dat bijvoorbeeld een rood autootje op je bureau ‘niet storen’ betekent, kun jij je op je werk concentreren. Een groen autootje betekent dat je aan het werk bent, maar je kinderen wel je aandacht mogen vragen. Dit geeft rust en duidelijkheid voor het hele gezin.

8. Zorg voor een goed georganiseerde werkplek

Een rommelige werkomgeving kan ervoor zorgen dat je minder productief bent en snel bent afgeleid. Een opgeruimde werkplek brengt een hoop voordelen met zich mee.

Je kunt bijvoorbeeld de kabels van je laptop, opladers, mobieltje en verlichting netjes in een kabelgoot onder je bureau leiden. Het staat een stuk netter en je voorkomt dat iemand over de kabels struikelt.

Plaats verder alleen papieren op je bureau die je op dat moment echt nodig hebt. Hierdoor kun je je beter concentreren en het voorkomt dat je jezelf begraaft tussen stapels papierwerk.

Zoals eerder genoemd kun je gebruik maken van een archiefkast om je werk en je kantoorartikelen aan het eind van de werkdag op te bergen. Zo kun je de volgende dag aan een opgeruimd bureau beginnen. 

Kabelgoot server - Arbo eisen - kabels wegwerken - Planeka

9. Krijg professioneel advies voor het inrichten van je thuiskantoor

Planeka heeft meer dan 20 jaar ervaring met het ontwerpen, verbouwen en inrichten van kantoren. Wil jij een kantoor thuis inrichten en heb je professioneel advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij kunnen je helpen om je ruimte thuis om te bouwen tot een professioneel kantoor met een design dat bij jou past. We verzorgen de complete inrichting, inclusief akoestiek, elektriciteit, beveiliging en klimaatcontrole.

Wij rekenen geen kosten voor meerwerk, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Neem contact met ons op zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat je een mooi kantoor aan huis krijgt opgeleverd.