Tuinhuis als kantoor – Inspiratie & Tips

09-12-2023
Kantoorinrichting

Af en toe een dagje thuiswerken wordt steeds normaler. Het is voor veel mensen een goede manier om werk en privé beter te combineren en in alle rust te kunnen werken. Een tuinhuis als kantoor kan inspiratie en een goede werk-privé balans bieden.

Door de corona crisis werd er veel meer thuis gewerkt en inmiddels is het het “nieuwe normaal” geworden. Om goed thuis te kunnen werken, heb je natuurlijk wel een geschikte thuiswerkplek nodig. 

Vaak worden thuiswerkplekken ingericht op de zolder of wordt een logeerkamer omgetoverd tot thuiskantoor. Maar niet iedereen heeft die ruimte in huis. Als je wel een tuin hebt, dan kun je overwegen om een bestaand tuinhuis als kantoor te gaan gebruiken of om een tuinhuis te kopen en dat als kantoor te gaan gebruiken.

Waarom een tuinhuis als kantoor?

Als je graag thuis wilt werken, dan is het prettig als je dat ongestoord kunt doen. Zeker met een gezin ben je snel afgeleid.

Met je eigen tuinkantoor ontstaat een betere balans tussen werk en privé. Het is een prima oplossing als je in huis geen thuiswerkplekken kunt maken, omdat daar geen ruimte voor is. Bovendien kunnen je huisgenoten er last van hebben als je thuis een online meeting wilt houden of met klanten gaat bellen.

Met een tuinhuis als kantoor heb je een eigen plek, dicht bij huis, waar je ongestoord je werk kunt doen. Dit bevordert de productiviteit en geeft meer inspiratie.

Werken in de tuin met een tuinhuis kantoor

Kun je in de winter ook vanuit een tuinhuis werken?

Wie structureel thuis werkt, heeft in alle seizoenen een comfortabele werkplek nodig. Het gemiddelde tuinhuis is vaak niet goed geïsoleerd. Een comfortabel thuiskantoor inrichten kan dan ook lastig zijn.

Natuurlijk kun je het tuinhuis verwarmen, maar zonder isolatie is dat niet heel efficiënt. Gelukkig is het ook mogelijk om een tuinhuisje te isoleren. Met een geïsoleerd tuinhuis als kantoor heb je meer comfort en ontstaat er een fijne werkplek.

Bestel je een tuinhuis als kantoor, dan wordt dit vaak geleverd met vloer- en dakisolatie. Je kunt het kantoor dan verwarmen met elektrische kachels. Je kantoor blijft dankzij de isolatie lekker warm, ook als het buiten koud is.

Tot slot kan het tuinkantoor ook voorzien worden van isolatie in de buitenwanden, ramen en deuren. Zo bespaar je nog meer energie tijdens het verwarmen. Met deze maatregelen kun je ook in de winter prima vanuit een kantoor in de tuin werken.

Heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis als kantoor?

Een nieuw thuiskantoor kopen is niet altijd nodig als je van plan bent om meer vanuit huis te gaan werken. Een bestaand tuinhuis kan altijd omgevormd worden tot een geschikt kantoor. Heb je nog geen tuinhuis? Dan kun je een nieuwe laten plaatsen.

In sommige gemeenten heb je daarvoor een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning wordt dan alleen afgegeven als het nieuwe thuiskantoor in de tuin voldoet aan bepaalde voorwaarden. De voorwaarden voor zo’n vergunning kunnen per gemeente verschillen. Meestal gaat het om voorwaarden met betrekking tot:

  • De hoogte van het tuinhuis

  • De oppervlakte van het thuiskantoor

  • Het gebruik van het thuiskantoor

Over het algemeen mag je op een oppervlakte van 30 m² vergunningsvrij bouwen. Je kunt dit gebruiken als een algemene richtlijn, maar per gemeente kan dit afwijken.

Wil je zeker weten dat je zonder vergunning een kantoor in de tuin kunt plaatsen? Neem dan vooraf even contact op met de gemeente. Zij kunnen je precies vertellen aan welke voorwaarden je moet voldoen en of je een vergunning nodig hebt voor het neerzetten van een tuinhuis als kantoor.

Tuinkantoor

Technologie en uitrusting

Om goed te kunnen werken vanuit een tuinhuis is het belangrijk dat je de beschikking hebt over elektriciteit, internet, verwarming en verlichting. Wil je ook een toilet of wasbak in het kantoor hebben, dan heb je ook stromend water en een afvoer nodig.

Deze voorzieningen zijn niet altijd aanwezig in de tuin. Om het tuinkantoor te verwarmen en te verlichten, moet de elektriciteit vanuit huis worden doorgetrokken of apart worden aangelegd. Het kan slim zijn om hier met de inrichting van het thuiskantoor alvast rekening mee te houden. Kijk vooraf waar de lampen komen te hangen en waar de computer komt te staan.

Mogelijk moeten er in het kantoor ook leidingen doorgelegd worden of extra stopcontacten gemaakt worden. Misschien wil je de leidingen netjes wegwerken, zodat het kantoor mooi opgeruimd oogt. Door op al deze zaken te letten, zorg je dat je tuinkantoor straks van alle gemakken is voorzien.

Inrichting en meubilair

De ruimte in een tuinhuis is vaak beperkt. Bij het inrichten van een klein kantoor is het dan ook belangrijk om alle ruimte zo goed mogelijk te benutten. Kies voor comfortabele en ergonomische kantoormeubelen voor thuis, zoals een ergonomische bureaustoel en een in hoogte verstelbaar bureau.

Kies voor slimme en ruimtebesparende oplossingen, zoals ladeblokken onder het bureau en planken aan de muur. Het is ook mogelijk om een persoonlijke touch toe te voegen aan het interieur. Hang een mooie foto op of leg een vrolijk gekleurd vloerkleed neer.

Vergeet ook de akoestiek niet. Een tuin is meestal een rustige plek om te werken, maar geluiden van de straat of gesprekken van de buren kunnen makkelijk voor afleiding zorgen. Bovendien wil je ook niet dat iedereen in de buurt de gesprekken kan horen die je met je klanten voert.

Akoestische oplossingen, zoals wandpanelen en plafonds zijn dan een goede oplossing. Deze kunnen in het tuinkantoor gemonteerd worden, zodat geluidsoverlast zoveel mogelijk beperkt wordt.

Tuinkantoor inrichten met Planeka

Lijkt een tuinkantoor voor jou een goede oplossing? Wil je een bestaand tuinhuis als kantoor gaan inrichten? Dan kunnen wij je helpen.

Planeka kan jouw tuinhuis als kantoor inrichten en er een professionele werkruimte van maken door bijvoorbeeld isolatie te installeren. We kunnen het tuinkantoor op professionele wijze inrichten, zodat het bijvoorbeeld ook geschikt is om klanten te ontvangen.

Meer weten over onze werkwijze en prijzen? Neem dan contact op of vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan.