#5 Tips voor een Industriële Kantoorinrichting

28-06-2020
Kantoorinrichting

Het design voor de industriële kantoorinrichting is net na de Tweede Wereldoorlog in New York ontstaan puur uit economische noodzaak. Om geld te besparen, verhuisden veel ondernemers naar ruime, maar vervallen en vaak schijnbaar verlaten ruimtes in oude gietijzeren pakhuisgebouwen. 

Een industrieel kantoordesign laat jouw bedrijfscultuur zien

Industrieel design is helemaal in en dat is niet zo verwonderlijk. Het geeft moderne werkplekken een visueel aantrekkelijke look en is meer open en functioneler dan ooit tevoren. Ook bespaar je op verbouwingskosten, omdat je geen geld kwijt bent aan bijvoorbeeld panelen om elementen netjes weg te werken. Daarnaast laat je met een industrieel kantoordesign zien dat jouw bedrijf een gewaagde, innovatieve en organische organisatiestructuur hanteert.

Wat zijn de kenmerken van een industriële kantoordesign?

In kantoren van de jaren ‘80 en ‘90 werden alle constructies in het pand verborgen. Het moest allemaal strak en netjes afgewerkt worden. Met de industriële kantoorinrichting laten we trots een muur zien die niet helemaal afgewerkt is, ventilatiebuizen die zichtbaar boven je hoofd bevestigd zijn en andere constructie-elementen pontificaal in het zicht. Hierdoor ontstaat een look die onaf lijkt, maar toch samenhangend en stoer overkomt. 

kenmerken van een industriële kantoordesign

5 Tips voor een industriële kantoorinrichting

1. Leidingen, buizen en kabels in het zicht

Buizen en leidingen van elektriciteit en het luchtklimaatsysteem zijn in het zicht aan het plafond of aan de muur gemonteerd. Je hebt hiervoor een ruim kantoor met een hoge plafond nodig zodat het veilig is om te werken en dat je van deze elementen boven je hoofd geen last hebt. 

Ook verlichtingsarmaturen kunnen zichtbaar worden opgehangen. Gebruik echter geen fluorescerende TL-verlichting om een industrieel effect te krijgen, want dat werkt niet prettig. Wat wel goede kantoorverlichting is en uitstekend toepasbaar voor een industriële look, kun je op onze pagina ‘kantoorverlichting’ lezen. 

2. Grote, open ruimtes voor verschillende kantoorfuncties

Een kantoor met een industriële look heeft grote, open ruimtes, vaak met meerdere verdiepingen en uitnodigende zitplaatsen voor geïmproviseerde vergaderingen. Deze open ruimtes staan ​​in sterk contrast met de bestaande, veel voorkomende gesloten vergaderruimtes en kantoren in bedrijfspanden. De nieuwe look van een open kantoorruimte biedt een vrije, energieke sfeer specifiek ingericht voor de medewerkers die samenwerken, betrokken zijn en toch voldoende privacy hebben om geconcentreerd te kunnen werken. 

Wil je weten hoe jouw kantoor ingericht kan worden met een stoere doch stijlvolle industriële look, neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen naar het interieurontwerp kijken en vaststellen wat de mogelijkheden zijn zodat jij een super modern kantoor krijgt. 

Grote, open ruimtes voor verschillende kantoorfuncties

3. Industriële muren en vloeren

Bouwelementen zoals bakstenen muren, zichtbare houten balken en spanten, en zware metalen deuren zijn typisch voor het industrieel design. Is er van origine een houten vloer aanwezig? Polijst deze en je hebt een prachtige blikvanger die gelijk duurzaam en makkelijk in onderhoud is. Is er geen houten vloer aanwezig, dan kun je gebruik maken van eco-vriendelijk gerecycled hout om je kantoor een mooie, robuuste look te geven. 

Muren hoeven niet netjes afgewerkt te worden. Zijn er bakstenen muren aanwezig die deels bedekt zijn met gipsplaten? Je kunt dit zo laten of je optimaliseert de look door het een ander kleurtje te geven. Onafgewerkte muren met de natuurlijke kleuren van baksteen in combinatie met witte platen, geven een mooi ruimtelijk effect waardoor de ruimte gelijk super modern en groot lijkt. 

4. Akoestiek in een industrieel ontwerp

Een industrieel kantoorontwerp maakt gebruik van een grote oppervlakte met hoge muren en de aanwezige, natuurlijke materialen. Een nadeel van een dergelijk design kan het akoestiek zijn. Je medewerkers willen in een mooi kantoor werken, maar het moet ook de rust bieden om zich te kunnen concentreren op het werk. Ook voor vergaderingen en bijeenkomsten met presentaties wil je invloed uit kunnen oefenen op de akoestiek. 

Akoestische panelen zijn hiervoor een uitkomst. Zo heb je geluidsabsorberende wandpanelen die uit losse elementen bestaan en die je aan de muur kunt ophangen. Je hebt hiervoor geen grootschalige verbouwing nodig en het is goed in te passen in een industrieel design. Ook hebben wij scheidingswanden die je op een bureau kunt plaatsen om een werkplek akoestisch af te schermen en om privacy te bieden. Zo krijg je een kantoor met een industriële look waarin je geen last hebt van teveel lawaai en toch het grote, ruimtelijk effect kunt behouden. 

Een andere mogelijkheid is akoestisch kantoormeubilair. Dit meubilair zorgt ervoor dat geluiden minder weerkaatsen en er dus een prettigere werksfeer ontstaat. Bekijk ook onze overige akoestische oplossingen voor op kantoor.

Akoestiek in een industrieel ontwerp

5. Meubilair voor een industrieel kantoordesign

Een bijzonder belangrijk onderdeel van een industrieel kantoorontwerp is het meubilair. Maak gebruik van houten tafels, bureaus en roestvrijstalen bureauladen. Toon de robuustheid van deze meubels zien – inclusief de naden en schroeven – door ze met een blanke lak af te werken. Bureaustoelen kunnen een combinatie zijn van ijzer en leer. 

Van belang is natuurlijk wel dat het meubilair prettig te gebruiken is en voldoet aan de arbonormen. Als je advies nodig hebt om de juiste meubelen voor je kantoor aan te schaffen, neem dan contact met ons op. Op Pinterest kun je makkelijk inspiratie op doen voor industriële kantoorinrichting. Wij kunnen je helpen met op maat gemaakte meubilair dat past bij de gebruikseisen en precies de juiste look geeft voor je industriële kantoorinrichting. 

5 tips voor een industriële kantoorinrichting infographicEen overzicht van de 5 tips voor een industriële kantoorinrichting.

Professioneel advies voor een industrieel kantoorontwerp

Bij Planeka hebben meer dan 20 jaar ervaring met het ontwerpen en verbouwen van kantoren. Wij kunnen je helpen om je bedrijfsruimte om te bouwen tot een kantoor met een industrieel design. Leidingen en kabels voor elektriciteit, water en luchtfiltersystemen kunnen we zo verwerken dat het optimaal functioneert én past bij het design.

Wij verzorgen de complete inrichting, inclusief akoestische behandeling, beveiliging en klimaatcontrole. Wij rekenen geen kosten voor meerwerk, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat je een mooi industrieel designkantoor krijgt opgeleverd.