Bureau inrichten? Vind hier inspiratie om je werkplek op te fleuren

07-01-2023
Kantoormeubelen

Wordt het tijd voor je eigen home office of wordt jouw kantoor opnieuw ingericht? Dan kun je vast wel wat inspiratie gebruiken om de bureaus in te richten. Je bureau inrichten bestaat namelijk niet alleen uit het uitkiezen van een nieuw bureau. Je moet ook nadenken over hoe je dat bureau wilt inrichten.

Een goed ingericht bureau bevordert namelijk de productiviteit en zorgt voor een prettige werkomgeving. Het is dus zeker de moeite waard om hier extra aandacht aan te besteden en bewust het bureau in te richten. Je bureau inrichten doe je met deze leuke inspiratie en handige tips voor een opgeruimd bureau.

1. Zorg voor een goede indeling

De basis van je bureau inrichten is de indeling. Gebruik de beschikbare oppervlakte op het werkblad voor je computer of laptop, het toetsenbord, de printer en een bureaulamp. Prop je bureau niet te vol, want dan raak je snel afgeleid. 

Gebruik de ruimte effectief door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ladeblok onder je bureau. Of zet je printer op een plank aan de muur. Je kunt ook een mooie doos kopen waarin je nietjes, elastiekjes, pennen en potloden opbergt. Zo bespaar je ruimte op je bureau waardoor je werkplek netjes en overzichtelijk blijft.

2. Maak gebruik van verlichting

Daglicht is prettig om in te werken, maar helaas kan niet elk bureau profiteren van daglicht. Zorg daarom voor goede verlichting waarbij je rekening houdt met de juiste kleurtemperatuur. Zet bureaulampen neer of hang energiezuinige ledverlichting op boven de bureaus.

Er zijn specifieke normen waaraan verlichting moet voldoen, zodat je ogen niet overbelast raken omdat de lichtsterkte onvoldoende is. Voor een kantoor kun je een lichtplan laten opstellen.

Werk je veel thuis? Zorg dan dat je bureaulamp minimaal voldoet aan de NEN-norm van 500 lux per m².

Bureau inrichten

3. Houd een minimalistische stijl aan

Het werkt prettig als je bureau niet te vol staat, zodat je al je spullen makkelijk kunt vinden. Berg je spullen netjes op in pennenbakjes, organizers en mappen. Je bureau inrichten met ronde vormen en neutrale vormen zorgt verder voor een rustige werkomgeving.

Probeer kabels en snoeren zoveel mogelijk weg te werken achter het bureau of in kabelgoten. Dat oogt niet alleen netjes, het zorgt er ook voor dat je niet struikelt over losliggende kabels of snoeren.

4. Zorg voor een goede bureaustoel

Achter je bureau breng je veel tijd zittend door. Een goede lichaamshouding is hierbij heel belangrijk om klachten te voorkomen. Investeer daarom in een goede ergonomische stoel voor een optimale zithouding aan je bureau. Of kies voor een alternatief, zoals een zit-sta bureau, een zitbal of een bureau met loopband.

5. Bureau inrichten met groen

De kleur groen staat voor fris en ontspannen en doet denken aan de natuur. Is je werkruimte wat strak en sober? Voeg dan wat groen aan je werkruimte toe. Planten kunnen bovendien je productiviteit en creativiteit flink verbeteren. 

Je kunt je bureau inrichten met kunstplanten of echte planten. Kunstplanten hoef je geen water te geven, terwijl echte planten meer voor dat natuurlijke gevoel zorgen.

Houd het wel overzichtelijk op het bureau en maak er geen oerwoud van. Kies voor een paar kleine plantjes in mooie potjes en zet niet meteen je hele bureau vol.

Bureau met plant

6. Bescherm je privacy

In een kantoortuin wordt er vaak een gebrek aan privacy ervaren, waardoor concentreren lastiger is. Een bureau inrichten zodat het privacy biedt verdient dus de voorkeur.

Zorg voor een goed afgeschermde werkplek. Dit kun je doen met bijvoorbeeld scheidingswanden voor je bureau, een plantenbak, een kast, logische scheidingen tussen afdelingen en stiltewerkplekken. 

7. Kies je decoratie bewust

Met decoratie tover je je bureau om in een fijne werkplek die vertrouwd aanvoelt. Met bewust gekozen bureau decoratie geef je de werkplek een persoonlijk tintje en dat werkt prettiger. Kies bijvoorbeeld voor een foto in een mooie lijst, een kleine plantenbak, een souvenir of een mooi schilderij aan de muur.