13 Inspirerende Tips Om Je Bureau Te Decoreren

26-03-2022
Interieurontwerp

Je bureau decoreren: ideeën en inspiratie voor een fijne werkplek

Je bureau decoreren is een belangrijke stap om een prettige werkomgeving te creëren. Je gebruikt deze plek namelijk vele uren per week. Het is dan goed om een kantoor te hebben waar je op een gezonde manier kunt werken.

Een goed ingerichte werkplek geeft je een fijn gevoel, is ergonomisch en verhoogt je productiviteit. Lees in dit artikel 13 tips om je bureau te decoreren voor de ideale werkplek. 

1. De stijl van je kantoor

Allereerst kies je voor de stijl waarin je je bureau wilt inrichten.

Ga bijvoorbeeld voor

  • Een moderne stijl met strakke vormgeving

  • Een minimalistische stijl die voor ruimte zorgt

  • De industriële stijl met robuuste elementen

  • De scandinavische stijl met veel hout

Er zijn nog veel meer stijlen op te noemen. Het is vooral belangrijk dat je een stijl kiest die bij je past. Je bureau decoreren in jouw stijl, geeft je energie en inspiratie om te werken en je werkdagen af te sluiten met een tevreden gevoel. 

Bureau decoreren met werkplek verlichting

2. Een opgeruimd bureau

De meeste mensen zien graag een opgeruimd kantoor zonder stapels papier, rondslingerende pennen en notities. Alles wat niet op zijn plaats ligt, leidt af.

Om altijd een opgeruimd bureau te hebben, kun je je bureau decoreren met minder kantoorspullen en besluiten om papierloos te werken. Je werkdocumenten, postbakjes, opladers en andere kantoorspullen kun je aan het einde van je werkdag opbergen in een kast die je kantoor interieur compleet maakt.

In een goed georganiseerd kantoor werk je prettiger en ben je meer productief. Een opgeruimd kantoor heeft daarnaast een inspirerende en positieve uitwerking op je collega’s en je klanten.

3.  Losliggende kabels

Losliggende kabels van computers, beeldschermen, muizen, lampen, opladers, printers en ander kantoorapparatuur kunnen irritant zijn. Je kantoor ziet er al snel ongeorganiseerd uit en het gevaar bestaat dat iemand over de kabels struikelt.

Je kunt je bureau decoreren met een kabelgoot om dit eenvoudig op te lossen. Alle kabels kunnen hierin netjes en georganiseerd geleid worden en ze zijn makkelijk te vervangen.

Voor losliggende kabels op de vloer of onder het plafond zijn er mogelijkheden om kabelgoten in de muur te plaatsen, zodat ze uit het zicht zijn opgeborgen. Kies je voor een oplossing om kabels door een muur te leiden, maak ze dan wel toegankelijk voor het geval je een nieuw apparaat in gebruik wilt nemen. 

4.  Het juiste bureau en een comfortabele bureaustoel

Ergonomisch kantoormeubilair is belangrijk om de juiste zithouding aan te nemen zodat je voorkomt dat je last krijgt van hoofdpijn, nekpijn en zere schouders. Een bureau dat er mooi uitziet, maar niet op de juiste hoogte te verstellen is, zal je werkdagen negatief beïnvloeden.

Datzelfde geldt voor een bureaustoel die niet prettig zit. Geef daarom prioriteit aan meubels die af te stellen zijn aan jouw lichaam. Ergonomische meubels zijn in alle stijlen te krijgen, van modern tot aan klassiek.

Naast een bureau waaraan je kunt zitten, is een sta-bureau een uitkomst als je zo nu en dan uit je zithouding wilt. Voor een bureaustoel adviseren we je een stoel die mogelijkheden biedt om deze aan te passen aan jouw lichaam. Het moet ook nog comfortabel zitten nadat je er een aantal uren in hebt gewerkt.

Je kantoor inrichten en je bureau decoreren - Planeka

5. Bureauverlichting

Met alleen een plafondlamp in je kantoor is het niet prettig werken. Verkeerde verlichting of lampen op de verkeerde plaatsen kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en een verkeerde werkhouding.

Een goede ledlamp met de juiste kleurintensiteit zorgt ervoor dat je zonder moeite je documenten kunt lezen en beeldschermwerk kunt verrichten.

Je kunt het beste je bureau decoreren met een bureaulamp met een 4000K ledlamp. 4000K bootst namelijk het daglicht na. Voor kantoorwerk blijkt dit het beste licht te zijn waarbij mensen zich het meest prettig voelen.

Een dergelijke bureaulamp draagt positief bij aan je energieniveau, je humeur en je concentratievermogen. Echt een aanrader dus!

6. Planten voor op je bureau

Planten op een kantoor brengen levendigheid, dragen bij aan een gezonde, schone lucht en zijn een mooie aanvulling op je werkplek. Kies planten die bij je passen en ga voor sterke planten als je regelmatig vergeet ze water te geven.

Kies voor bloeiende planten als je van een kleurrijke omgeving houdt. Een grote plant op je kantoor is ook goed te gebruiken om wat privacy te creëren of om een rommelhoekje uit het zicht te halen.

Je kunt ook je bureau decoreren met een kleine bonsai. Deze boompjes kunnen een rustgevende en inspirerende invloed op je hebben. Bovendien staat een kleine bonsai je niet in de weg tijdens je bureauwerkzaamheden. 

Bureau decoreren met planten

7. Geluidsoverlast op je kantoor

Geluidsoverlast op je kantoor is niet gezond. Het haalt je uit je concentratie, je gaat je eraan ergeren en het komt niet professioneel over als je een online vergadering hebt.

Je kunt last hebben van lawaai op straat als je kantoor aan een drukke weg of een school gelegen is. Buren kunnen ook bijdragen aan geluidshinder. Met akoestische wanden kun je hier iets aan doen.

Het is mogelijk om je kantoor te voorzien van akoestische wandelementen die geluid absorberen. Je kunt daarbij ook gebruik maken van akoestische bekleding op kasten, deuren of muren.

Lees meer over het beheren van de akoestiek in ons artikel “Wat doet akoestische wandbekleding voor je bedrijfspand?”. 

8. Zorg voor ruimte waarin je kunt bewegen

De hele dag zitten is niet goed. Dat weten we allemaal. Maak het mogelijk om tijdens je werkdag even te kunnen bewegen. Houdt ruimte in je kantoor vrij om wat stretch-oefeningen te doen of schaf een fitness-fiets aan. Dergelijke oplossingen doen wonderen voor je lijf én je brein. 

9. Kies jouw kleur

Kleuren hebben invloed op je gemoedstoestand. Veel mensen voelen zich meer ontspannen in een kantoor met lichte, koele kleuren. Andere mensen krijgen energie van uitbundige kleuren. Zoek uit welke kleuren het beste bij jou passen en welk effect ze op jou hebben.

Is oranje jouw kleur? Je hoeft dan niet alle muren in die kleur te verven, maar je kunt wel je bureau decoreren met oranje accenten om een positief effect te creëren. 

10. De plaats van je bureau

Waar je je bureau neerzet is van belang voor je werk. Zet je het op een plek waardoor je met je rug richting het raam zit, dan krijg je al snel last van hinderlijk lichtinval op je beeldscherm. Het is bovendien goed om natuurlijk daglicht te kunnen zien.

Daglicht zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en dat je je positieve stemming behoudt. Het beste is om je bureau zo te plaatsen dat je het raam aan de zijkant van je werkplek hebt. Zo maak je vruchtbaar gebruik van het daglicht zonder dat het hinderlijk is. 

11. Gebruik een magnetisch bord of een prikbord

Wil je je bureau decoreren op een opgeruimde en overzichtelijke manier zonder de vakantiefoto’s van je gezin? Een prikbord of een magnetisch bord biedt een uitkomst om deze foto’s toch een plekje te kunnen geven.

Op zo’n bord kun je van alles kwijt: van familiefoto’s tot aan werknotities en herinneringen. Je kunt ook een muur voorzien van een magnetisch whiteboard. Je kunt hier foto’s ophangen, maar ook snel nieuwe ideeën en reminders op noteren. 

12. Je kantoor gezellig maken

Omdat je veel tijd in je kantoor doorbrengt, is het ook belangrijk dat je het gezellig maakt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een knusse zithoek te creëren waar je na je werk kunt ontspannen.

Je kunt bijvoorbeeld je favoriete quotes of mooie foto’s in verschillende formaten aan de muur hangen. Plaat ook kleine items die een persoonlijke waarde voor jou uitdrukken.

Met kleurige kussens, een vloerkleed en mooie accentverlichting heb je al snel een saaie werkruimte omgetoverd tot een gezellige werkplek. 

Je kantoor gezellig maken - Planeka

13. Vraag hulp van een interieurontwerper

Wil je het helemaal professioneel aanpakken, dan kun je je kantoor en bureau decoreren met een interieurdesigner. Je kunt een designer vragen om een ontwerp te maken. Samen met jou worden de mogelijkheden bekeken om jouw kantoor professioneel en verzorgd in te richten.

Er wordt ook gekeken hoe je je werkruimte het beste kunt isoleren tegen geluidsoverlast en hoe de kabels en snoeren netjes weggewerkt kunnen worden. Natuurlijk zijn andere wensen ook bespreekbaar en wordt rekening gehouden met je budget. Vraag bij ons gerust een vrijblijvende offerte aan.