Het belang van conceptontwikkeling bij kantoorverbouwingen

22-06-2024
Kantoorinrichting

Bij kantoorverbouwingen komt het vaak voor dat de huidige kantoorinrichting niet meer voldoet. Vaak is er behoefte aan een nieuw interieur, of een andere manier van werken, maar waar begin je? En hoe zorg je dat het kantoor een goede afspiegeling wordt van jouw bedrijfscultuur, persoonlijke ideeën en bedrijfsvisie?

Met een doordachte conceptontwikkeling kun je een kantoorinrichting helemaal veranderen. In het kantoorconcept wordt jouw visie omgezet in een idee dat uitgewerkt kan worden. Schakel bijvoorbeeld over van een kantoortuin naar een geschikt kantoor voor hybride werken. 

Een goed kantoorconcept vormt de basis voor een werkomgeving die niet alleen goed functioneert, maar ook inspirerend is voor medewerkers. Ontdek wat conceptontwikkeling precies is en het belang van conceptontwikkeling bij kantoorverbouwingen. Zo krijg je een kantoor dat perfect past bij jouw organisatie.

Wat is conceptontwikkeling?

Conceptontwikkeling is een proces dat kan worden toegepast binnen de kantoorinrichting. Daarbij wordt de bedrijfsvisie en ideeën over de kantoorinrichting samengebracht. Het concept dat tijdens dit proces wordt ontwikkeld, vormt eigenlijk het begin van de verbouwing of inrichting van je kantoor.

Als je bijvoorbeeld hybride wilt gaan werken, dan vormt dat idee de basis voor het nieuwe kantoorconcept wat ontwikkeld wordt. Bij de ontwikkeling van een goed concept worden de eerste schetsen gemaakt en wordt bekeken hoe de kantoorvisie gerealiseerd kan worden in het interieur.

2D plattegrond na een vlekkenplan maken

De voordelen van conceptontwikkeling voor kantoorinrichting

Conceptontwikkeling vormt vaak een belangrijk onderdeel van een kantoorverbouwing of -renovatie. Zonder sterk concept wordt het veel lastiger om ideeën en visies over de kantoorinrichting om te zetten in een kantoorinterieur dat past bij je bedrijf.

Conceptontwikkeling voor kantoorinrichting heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Er wordt een werkomgeving ontworpen die perfect bij de organisatie past.

 • Medewerkers voelen zich meer betrokken.

 • De samenwerking verbetert.

 • De productie gaat omhoog.

 • De efficiëntie verbetert.

 • Het welzijn van de medewerkers verbetert.

 • Aantrekken en behouden van talent wordt makkelijker.

 • Het ondersteunt nieuwe manieren van werken.

Er zijn verschillende concepten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaam kantoorconcept waarbij het kantoor ingericht wordt met duurzame klimaatsystemen en recyclebare bedrijfsvloeren. Of een groen kantoorconcept, waarbij er meer planten op kantoor komen, zodat het binnenklimaat verbetert.

Hoe ontstaat een concept?

Elke verbouwing of renovatie begint met een goed concept. Dit kantoorconcept is het resultaat van het proces van conceptontwikkeling. Dit proces bestaat uit de volgende 6 stappen: 

 1. Behoefteanalyse. De wensen, doelen, gewenste veranderingen, uitdagingen en eisen worden in kaart gebracht om te kijken op welke manier het kantoorconcept daarbij kan aansluiten.

 2. Brainstormen. Tijdens deze stap worden ideeën verzameld over het interieur en worden kleuren bepaald.

 3. Conceptvorming. Het maken van een creatieve visie die aansluit op de behoefteanalyse, ideeën concreet maken, vlekkenplan maken, eerste schetsen maken.

 4. Ruimteplanning maken. Nu worden de plattegronden en indelingen gemaakt, er vindt optimalisatie plaats van de beschikbare ruimte, bv. door slim gebruik te maken van de ruimtewerking.

 5. Feedback. Het concept wordt voorgelegd en voorzien van feedback. De feedback wordt verwerkt in het concept. Het concept kan nog verschillende keren gewijzigd worden op basis van de ontvangen feedback.

 6. Definitief concept. Het definitieve concept wordt gemaakt met een 2D- of 3D-visualisatie met ruimtewerking. Dit concept gaat straks een rol spelen bij de implementatiefase waarbij het concept toegepast wordt op de nieuwe inrichting van het kantoor.

Conceptontwikkeling: Het definitieve concept wordt uitgewerkt

Onze aanpak is erop gericht om te zorgen dat het kantoorconcept ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Daarom houden we bij de conceptontwikkeling altijd rekening met het budget, de uitwerking en de efficiëntie. Bij het uitvoeren van het concept zorgen we dat er zo min mogelijk overlast ontstaat, zodat de huidige werkzaamheden op kantoor zoveel mogelijk door kunnen gaan. 

Conceptontwikkeling van je kantoorinrichting met Planeka

Met een krachtig concept komen al je kantoor ideeën tot leven. Bij Planeka werken we kantoor concepten uit. Zo wordt er voor de verbouwing goed inzicht verkregen in de eisen en wensen en hoe deze geïmplementeerd kunnen worden. Op die manier kunnen we je nieuwe idee voor je kantoor vertalen naar een kantoorontwerp en dit ontwerp ook daadwerkelijk uitvoeren.

Wij verzorgen de complete inrichting, zodat je maar met één partij te maken hebt en de verbouwing zo snel mogelijk uitgevoerd kan worden. Neem contact met ons op of vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan.