13 tips voor een ecologisch kantoor

23-09-2023
Kantoor onderhoud

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de impact die ze hebben op het milieu en het klimaat. Een ecologisch kantoor draagt bij aan een duurzame onderneming, een beter milieu en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Een ecologisch kantoor ontstaat niet zomaar. Soms zijn er aardig wat veranderingen nodig om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Als ondernemer kun je echter veel kleine stappen ondernemen om een ecologisch kantoor te realiseren. Met deze 13 tips wordt jouw kantoor met relatief weinig moeite al veel duurzamer.

1. Print duurzaam

Een duurzame manier van printen past perfect in een ecologisch kantoor. In plaats van het milieuonvriendelijke chloorgebleekte papier kun je kiezen voor gerecycled papier. Dit papier wordt gemaakt van gerecycled oud papier of cellulose uit landbouwafval.

Vervang ook de cartridges door hervulbare cartridges. Dat scheelt zomaar 3 tot 4 liter olie per cartridge.

Verder kun je personeel inlichten om printen zoveel mogelijk te beperken en indien nodig dubbelzijdig af te drukken. Sla documenten waar mogelijk digitaal op, dan hoeft er een stuk minder geprint te worden.

Tot slot kun je voor het verzenden van brieven en pakketjes kiezen voor klimaatneutrale post met een verminderde CO2-uitstoot.

2. Kies voor duurzame koffie en thee

De koffie en thee die in je bedrijf geschonken wordt, kan vaak ook duurzamer. Kies voor duurzame koffie en thee van keurmerken zoals fair trade. Fair trade producten zijn minder belastend voor het milieu, zorgen voor werkgelegenheid in ontwikkelingslanden en verbeteren de positie van kleine producenten.

Duurzame koffie op kantoor

3. Groene hulpmiddelen

Bij een ecologisch kantoor zit de duurzaamheid ook in de kleine dingen. Kies bijvoorbeeld voor navulbare pennen van gerecyclede pet flessen en ecologische mappen of ordners. Zorg voor gerecyclede papierbakken waarin oud papier bewaard kan worden en kies voor gerecycled plakband.

4. Plaats grote bestellingen

Bij het bestellen van kantoorartikelen is het duurzamer om kleine orders te vervangen door grote orders. Zo kan alles in één keer geleverd worden, waardoor er zo min mogelijk transportkilometers nodig zijn. Probeer de bestellingen slim te plannen en orders zoveel mogelijk te combineren.

5. Duurzaam kantoormeubilair

Als het kantoormeubilair aan vervanging toe is, is dat een geschikt moment om te kiezen voor tweedehands kantoormeubilair. Dit is een duurzame oplossing voor een ecologisch kantoor, waarmee tafels en stoelen een tweede leven krijgen. Zelfs meubels voor een circulaire inrichting komen vaak met garantie, daar hoef je dus niets op in te leveren.

De invloed van het bedrijfsinterieur op werknemers - circulaire projectinrichting | Planeka.nl

6. Zet lichten en computers uit

Computers en lampen hoeven ‘s nachts niet aan te staan. Zet alle apparaten uit als ze niet gebruikt worden. Zo wordt er minder energie verbruikt waardoor je ook nog eens bespaart op de elektriciteitskosten.

Wil je nog duurzamer te werk gaan? Kies dan voor groene stroom of wek je eigen stroom op met zonnepanelen.

7. Kies voor biologisch afbreekbare schoonmaakproducten

Elk kantoor moet schoongemaakt worden en daarbij wordt vaak een grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen gebruikt. Sommige schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. Kies daarom bij voorkeur voor ecologische schoonmaakmiddelen.

Heb je de schoonmaak uitbesteed? Overleg dan met het bedrijf of het mogelijk is om duurzame schoonmaakmiddelen te gebruiken.

8. De juiste verlichting

Kantoorlampen zijn erg belangrijk voor een prettige werksfeer. Dat kan gelukkig ook duurzaam. Voor een ecologisch kantoor kies je zoveel mogelijk voor spaar- en ledlampen.

In ruimtes die minder vaak worden gebruikt, zoals vergaderruimtes of toiletten, kun je gebruik maken van sensors. Deze schakelen het licht uit als er niemand in de ruimte is. Zo kun je op een vrij eenvoudige manier energie besparen.

Ecologische kantoorinrichting

9. Verwarming en verkoeling

Met verwarming en koeling zorg je voor de ideale temperatuur op kantoor. Zorg dat er niets voor de radiatoren staat, zodat ze zoveel mogelijk warmte uit kunnen stralen. Zet regelmatig de verwarming laag of uit en organiseer een warmetruiendag.

Heb je een airco op kantoor? Zorg dan dat deze in de zomer alleen aan staat in afgesloten ruimtes. Het stroomverbruik wordt dan zoveel mogelijk beperkt en de ruimte blijft beter op temperatuur.

10. Zeg ‘nee’ tegen wegwerpservies

Kijk ook eens kritisch naar het kantoorservies. Plastic en kartonnen bekertjes vergroten de afvalberg aanzienlijk. En dat is nadelig voor de ecologische voetafdruk van je bedrijf.

Gebruik afwasbare bekers, borden en bestek. Deze kun je eindeloos opnieuw gebruiken, zonder dat er iets weggegooid wordt.

11. Zorg voor minder afval

Minder afval begint eigenlijk al bij een goed doordacht inkoopbeleid. Koop bijvoorbeeld alleen producten die recyclebaar zijn, gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen of producten die herbruikbaar zijn. 

Ontstaat er toch afval, zorg dan dat dit gescheiden wordt ingezameld en opgehaald. Er is daarbij vaak veel mogelijk. Glas, papier, kunststof en plastic kunnen opnieuw gebruikt worden. Ook andere afvalproducten, zoals koffiedik, kunnen hergebruikt worden. Zo worden er in jouw ecologisch kantoor op de lange termijn veel op grondstoffen bespaard.

Ecologisch kantoor met afvalscheiding

12. Creëer een duurzame werksfeer

Bij een ecologisch kantoor hoort natuurlijk ook een duurzame werksfeer. Kies bij een renovatie of verbouwing eens voor een circulaire projectinrichting met duurzame verf, behang, kantoormeubilair en vloerbedekking. 

Bij de inrichting van werkplekken kun je ook duurzaam te werk gaan. Kies voor refurbished meubilair en zorg voor planten, veel natuurlijk daglicht en voldoende frisse lucht. Dat is goed voor het werkklimaat en voor de gezondheid van je medewerkers.

13. Stimuleer milieubewust woon-werkverkeer

Er wordt in Nederland jaarlijks 45 miljard kilometer met de auto afgelegd voor woon-werkverkeer. Het kan dus geen kwaad om de auto een dag te laten staan en thuis te werken.

Ligt jouw kantoor gunstig voor het openbaar vervoer? Dan kun je collega’s stimuleren om met het openbaar vervoer naar het werk te komen.

Je kunt milieubewust woon-werkverkeer ook stimuleren met een fietsplan, het aanmoedigen van carpoolen en het bieden van de mogelijkheid om thuis te werken. Heb je een wagenpark met bedrijfsauto’s? Onderzoek dan of er mogelijkheden zijn om elektrisch te gaan rijden.

Een ecologisch kantoor inrichten met Planeka

Wil je ook graag een ecologisch kantoor of je kantoor duurzamer maken? Planeka kan je kantoor op een duurzame manier opnieuw inrichten, zodat de impact op het milieu verminderd wordt.

Bij Planeka kun je alles regelen met één partij, van een plan tot en met de oplevering. Meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.