Garage ombouwen tot kantoor – Waar moet je op letten?

10-02-2024
Kantoorinrichting

Ben je net begonnen met je nieuwe bedrijf, of wil je gewoon wat vaker vanuit huis werken? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een eigen thuiswerkplek waar je ongestoord je ideeën kunt uitwerken en projecten kunt starten.

Heb je een kamer over? Dan kun je die verbouwen tot een thuiskantoor. Heb je meer ruimte nodig? Een garage ombouwen tot kantoor kan dan een goede overweging zijn. Hieronder lees je meer over de verbouwing, geven we een paar handige tips en laten we zien wat zo’n verbouwing ongeveer kost.

Voordelen van een kantoor in de garage

Als je zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt waarbij je regelmatig thuis werkt, dan kan een garage ombouwen tot kantoor een prima oplossing zijn. Dit heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Makkelijker om werk en privé gescheiden te houden

  • Kostenbesparend, je hoeft geen externe kantoorruimte te huren

  • Geen reistijd

  • Fiscaal aantrekkelijk

Ben je enthousiast geworden en heb je een geschikte garage? Lees dan hieronder waarop je moet letten voordat je een thuiskantoor gaat inrichten in de garage. 

Garage ombouwen tot kantoor en thuiswerkplek

Garage ombouwen tot kantoor: Waar moet je op letten?

Een garage ombouwen tot kantoor gaat niet over een nacht ijs. Je kunt zelf aan de slag gaan of professionals inschakelen. Om je te helpen bij deze keuze, laten we hier zien waarop je moet letten bij het inrichten van je thuiskantoor.

1. Vergunning

De garage hoort bij je woning en het is jouw eigendom. Toch betekent het niet dat je de garage zomaar kunt gaan verbouwen tot kantoor. Als je van je garage een kantoor maakt, dan wijzigt de bestemming van je garage, waardoor je in sommige gevallen een vergunning nodig hebt.

De vergunningplicht kan per gemeente verschillen. Informeer in ieder geval vooraf bij de gemeente of een vergunning aanvragen nodig is en welke extra kosten daaraan verbonden zijn. 

2. Daglicht

Garages hebben doorgaans een plat dak, een dichte garagedeur en weinig ramen. Daardoor valt er vaak weinig of geen daglicht naar binnen.

Voor een goede werkplek is daglicht heel belangrijk. Daglicht verbetert je productiviteit en zorgt dat je prettig kunt werken. Om meer daglicht in de garage te krijgen, kun je ramen, lichtkoepels of een garagedeur met ramen laten plaatsen.

3. Stopcontacten en internet

Bij een goede inrichting van je thuiswerkplek horen voldoende stopcontacten en een goede internetverbinding. In de meeste garages zitten vaak maar weinig stopcontacten. Kijk dus altijd hoeveel stopcontacten je nodig hebt voor je thuiswerkplek en bepaal of er extra stopcontacten nodig zijn.

Hetzelfde geldt voor je internetaansluiting. Vaak is die niet aanwezig in de garage en moet je die laten aanleggen. Soms is het wel mogelijk om draadloos verbinding te maken met de wifi die in je huis aanwezig is. 

Kantoormeubelen voor thuis bureau metamorfose

4. Eigen ingang

Garages hebben wel een garagedeur waar de auto doorheen kan, maar niet altijd een aparte ingang om eventuele klanten of bezoekers te ontvangen. In dit geval is het prettiger om een deur te hebben die rechtstreeks toegang geeft tot je kantoor in de garage.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een openslaande toegangsdeur in plaats van de garagepoort of een pui met een aparte loopdeur. Zo hoeven je klanten niet door je woning heen te lopen om je kantoor te bezoeken.

5. Isolatie

Isolatie is ook iets waar je rekening mee moet houden bij het ombouwen van je garage tot kantoor. Een garage is vaak niet goed geïsoleerd. In de zomer is het er warm en in de winter koud.

Isoleer het dak, de muren en de vloer, zodat een prettig werkklimaat ontstaat. Installeer ook een verwarming en een airco zodat je de ruimte altijd op een aangename temperatuur kunt brengen.

Denk naast warmte-isolatie ook eens aan geluidsisolatie. Met akoestische materialen verminder je het omgevingsgeluid van de straat. Het is ook een goede oplossing als je bijvoorbeeld muzieklessen aan huis wilt geven.

6. Kosten

Een garage ombouwen tot kantoor is nu eenmaal niet kosteloos. De kosten zijn echter grotendeels afhankelijk van je eisen en wensen, de staat waarin de garage verkeert en de benodigde werkzaamheden.

  • Heb je een garage zonder isolatie en wil je die verbouwen tot een eenvoudige, maar functionele werkplek? De gemiddelde kosten van zo’n verbouwing zijn € 12.500.

  • Heeft je garage al verwarming en isolatie, maar moeten er ramen en deuren geplaatst worden? Dat kost ongeveer € 6.000, inclusief de afwerking.

  • Heb je een keukenblok en/of toilet nodig, plus isolatie en verwarming? Dan kost dat al snel zo’n € 20.000. 

Garage inrichten als kantoor – tips

Het stopt niet bij een garage ombouwen tot kantoor. Na de verbouwing van je garage moet het thuiskantoor natuurlijk ook nog worden ingericht.

Omdat het vaak gaat om een klein kantoor, kun je gebruikmaken van kantoormeubelen voor thuis. Je hebt vaak niet meer nodig dan een bureau en een bureaustoel en kasten om je spullen op te bergen.

Denk ook aan een bureaulamp of een hanglamp voor de juiste verlichting en vloerbedekking op de grond. Als je maar een deel van de garage gebruikt als werkruimte, dan heb je ook nog (akoestische) scheidingswanden nodig om de ruimte in te delen.

Boekenplanken bieden veel ruimte om psullen op te bergen en zijn ideaal als kantoormeubelen voor thuis

Kantoor inrichten met Planeka

Je kunt je garage ombouwen tot kantoor met Planeka. Wij helpen je graag je garage om te toveren tot een comfortabel kantoor. We kunnen een verbouwingsplan voor je maken, de verbouwing uitvoeren en het kantoor naar jouw smaak inrichten.

Neem voor meer informatie contact met ons op of vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.