Akoestische scheidingswand op kantoor

18-03-2023
Akoestiek

Op kantoor kan het soms behoorlijk druk zijn. Er wordt soms veel gebeld, gepraat en heen- en weer gelopen. Voor medewerkers is dit niet altijd even prettig. Al die geluiden leiden af en maken het lastiger om te concentreren.

Je kunt een akoestische scheidingswand op kantoor laten plaatsen om dit probleem op te lossen. De akoestiek verbeterd daarmee waardoor het werkklimaat prettiger wordt. We leggen hier uit wat een akoestische scheidingswand is en hoe je deze op kantoor kunt gebruiken.

Wat is een akoestische scheidingswand?

Een akoestische scheidingswand is een systeemwand of losstaande wand die bestaat uit een gestoffeerd frame met daarin een akoestische vulling of isolerend materiaal. Dankzij dit materiaal is de scheidingswand in staat om geluid te dempen.

Akoestische scheidingswanden worden vaak gebruikt in open kantoorruimtes waar medewerkers of bezoekers snel last hebben van galm en omgevingsgeluiden. Akoestische scheidingswanden worden ook wel als staande wanden tussen werkplekken geplaatst, of op bureaus gemonteerd. 

Hoe werkt een akoestische scheidingswand?

De geluiddempende werking van akoestische scheidingswanden komt tot stand door het geluiddempende materiaal in de wanden. De geluiden uit de ruimte worden als het ware geabsorbeerd door dit materiaal, waardoor de geluiden gedempt worden.

De nagalm verdwijnt en dat zorgt ervoor dat medewerkers minder last hebben van geluidshinder.

De geluiddempende materialen die in akoestische producten gebruikt worden zijn o.a.:

 • PU schuim met aluminium/vinyl toplaag;

 • Polyesterwol;

 • Gerecycled katoen met polyester;

 • Glaswol;

 • Steenwol;

 • Melamineschuim;

Deze materialen kunnen naar wens op allerlei manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld met een kleur, print, behang of foto. Het is ook mogelijk om de akoestische wand uit te voeren in een hittebestendig materiaal om te voldoen aan eisen op het gebied van brandveiligheid.

Voordelen van een akoestische scheidingswand

Als het gaat om geluiddemping, dan heeft een akoestische scheidingswand veel voordelen. We zetten hier de belangrijkste voordelen voor je neer:

 • De akoestiek verbetert.

 • Scheidingswanden zorgen voor rust in het interieur, met name als alle wanden dezelfde kleur en vorm hebben.

 • Scheidingswanden zorgen voor meer privacy voor medewerkers.

 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 • Ze zijn recyclebaar.

Goede scheidingswanden verminderen omgevingsgeluiden en zorgen zo voor een productievere werkdag met minder overlast en omgevingsgeluiden. 

Wanneer kun je een akoestische scheidingswand gebruiken?

Je kunt een akoestische scheidingswand op verschillende manieren gebruiken op kantoor. We laten hieronder zien hoe je het meeste uit je akoestische panelen kunt halen.

1. Indelen van een ruimte 

Akoestische wanden dempen geluid, maar het zijn ook gewoon systeem- of scheidingswanden. Je kunt ze dan ook perfect gebruiken om een kantoorruimte in te delen.

Gebruik de wanden bijvoorbeeld voor een stiltewerkplek of een vergaderruimte. Gebruik de akoestische schermen om verdelingen te maken en rust te creëren in een grotere ruimte of in verschillende kleinere ruimtes.

2. Geluid dempen

Een akoestische scheidingswand gebruik je natuurlijk vooral voor het dempen van geluid. Zo ontstaat een betere akoestiek in de kantoorruimte. Met goede akoestiek bevorder je het werkklimaat en dat is gunstig voor de medewerkers.

3. Individuele werkplekken maken

Met akoestische bureauscheidingswanden maak je heel eenvoudig aparte werkplekken. Maak bijvoorbeeld een duobureau of voeg zijpanelen toe om een werkplek met extra privacy te maken. 

4. Aankleding van het kantoor

Scheidingswanden zijn beschikbaar in diverse kleuren en uitvoeringen. Je kunt de kleur kiezen die het beste past bij het kleurenschema in de rest van het kantoor. Er ontstaat dan een mooie akoestische wandbekleding, zeker als je alle akoestische panelen in dezelfde kleur kiest.

Verschillende soorten akoestische scheidingwanden

Er zijn verschillende mogelijkheden als het om akoestische scheidingswanden gaat. De verschillen zitten vooral in de manier waarop de scheidingswand geplaatst en gebruikt wordt.

1. Vaste scheidingswanden

Een vaste akoestische wand kan niet worden verplaatst en heeft dus veel weg van een systeemwand. Met vaste scheidingswanden deel je de kantoorruimte naar wens in.

Maak bijvoorbeeld een vergaderruimte, een relaxruimte of een speciale belruimte. De geluiddempende werking van de wanden zorgt ervoor dat het geluid mooi in de ruimte blijft.

Projectinrichting voor kantoor met groene wand voor betere akoestiek

2. Mobiele akoestische wanden

Een mobiele akoestische wand is verplaatsbaar en geeft dus veel flexibiliteit. Met mobiele scheidingswanden verdeel je de ruimte makkelijk in aparte ruimtes.

De uitstraling wordt verbeterd en het zorgt voor rust in de ruimte. Deze wanden zijn handig als je tijdelijk een akoestische wand nodig hebt voor bijvoorbeeld een kort overleg.

3. Scheidingswand bureau

Als het kantoor druk bezet is en er wordt veel gebeld, dan kunnen collega’s daar veel last van hebben. Met een scheidingswand op het bureau beperk je deze geluidsoverlast.

De wanden worden op het bureau geplaatst en met klemmen vastgemaakt. De wanden kunnen rondom geplaatst worden, zodat medewerkers meer rust en privacy hebben. 

Afscheiding katoor en kantoor temperatuur - clean desk policy

Akoestiek verbeteren op kantoor?

Wil jij graag de akoestiek op kantoor verbeteren? Bij Planeka zijn we deskundig op het gebied van akoestiek. Zo vraagt de akoestiek van een openbare ruimte om een andere aanpak dan die van een kleinere kantoorruimte.

Planeka zorgt dat de juiste wanden worden geplaatst om het gewenste effect te bereiken. Vraag gratis een offerte aan of neem contact met ons op.