4 tips om een moodboard voor je interieur te maken

26-11-2022
Interieurontwerp

Bij het inrichten van een kantoorinterieur komt veel kijken. Niet alleen de functie van een ruimte is belangrijk, maar ook de stijl en de sfeer. Stijl en sfeer bepalen namelijk voor een groot deel hoe werknemers hun werkomgeving ervaren en hoe prettig ze zich voelen.

Maak een moodboard voor je interieur om de sfeer van een bepaalde ruimte uitdrukken in afbeeldingen, kleuren en woorden. In dit artikel vertellen we wat een moodboard precies is en hoe je er een kunt maken als je kantoor toe is aan een nieuw interieur.

Wat is een moodboard?

Een moodboard is een handig hulpmiddel als je een kantoor of een kantoorruimte opnieuw gaat inrichten. Je ziet namelijk in een overzicht welke sfeer en stijl het nieuwe interieur straks krijgt. Het moodboard vormt zo een leidraad voor de inrichting van het nieuwe kantoor interieur.

Moodboards zijn een verzameling van inspirerende beelden die samen een bepaalde stijl of sfeer proberen uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van bestaande interieurs. Om de stijl te versterken, kunnen de afbeeldingen eventueel aangevuld worden met tekst, stoffen, vormen en patronen.

Het moodboard kun je uitstekend naast een vlekkenplan gebruiken om per ruimte de sfeer en stijl te bepalen. Zo wordt het meteen duidelijk welke kleuren, meubels en accessoires er nodig zijn om het interieur de gewenste sfeer en stijl te geven.

Moodboard interieur

Hoe maak je een moodboard?

Je kunt een moodboard op verschillende manieren maken, bijvoorbeeld op papier of digitaal. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn verschillende manieren om een moodboard voor je interieur te maken.

Photoshop

Met het programma Photoshop kun je mooie moodboards maken. Het programma is helaas niet gratis en het kan even tijd kosten om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen.

Met Photoshop kun je de gekozen afbeeldingen bijsnijden, positioneren en op kleur brengen. Zo ontstaat een mooi digitaal moodboard dat je makkelijk kunt presenteren of kunt delen via de e-mail.

Pinterest

Op Pinterest vind je mooie afbeeldingen die voor veel inspiratie zorgen. Pinterest is gratis en heel makkelijk in gebruik. Op het prikbord van Pinterest staan afbeeldingen die je kunt “pinnen”. Voor elk interieurproject kun je een bord aanmaken en daarop afbeeldingen plaatsen.

Met de Pinterest bewaar button voeg je de afbeeldingen vanaf internet toe aan je eigen borden. Houd er wel rekening mee dat je met Pinterest beperkt afbeeldingen kunt bewerken. Dat kan wel met Photoshop.

Online moodboards van bouwmarkten

Veel bouwmarkten hebben tegenwoordig styling tips en trends op hun website staan. Karwei is al lang niet meer een gewone bouwwinkel. Zo heeft de Karwei een moodboard maker waarmee je je eigen moodboard voor je interieur maakt.

Er staan ook kant-en-klare moodboards van stylisten op de website, waarmee je inspiratie kunt opdoen.

Moodboard op papier

Je kunt natuurlijk ook gewoon een moodboard van papier maken. Daarvoor heb je een stapel interieurtijdschriften nodig en een vel papier van A3- of A4-formaat.

Je knipt of scheurt de afbeeldingen uit de tijdschriften en rangschikt ze op het papier tot je moodboard voor je interieur compleet is. Daarna plak je alles vast en is je moodboard klaar.

Stapel tijdschriften

4 tips om een goed moodboard voor je interieur te maken

We geven hier een paar tips om een goed moodboard te maken.

1. Verzamel veel afbeeldingen

Om inspiratie op te doen, kun je afbeeldingen gaan verzamelen. Die kun je overal vinden, bijvoorbeeld via internet, op Pinterest, in brochures en interieurbladen. Voeg ook extra kleuren en materialen toe door bijvoorbeeld stalen te verzamelen. 

Maak een selectie uit het verzamelde materiaal. Kies een centrale foto die de beoogde sfeer en het kleurgebruik goed weergeeft. Haal dingen weg, voeg dingen toe en probeer zo tot de essentie te komen van wat het interieur straks uit moet stralen. 

2. Bepaal het kleurenschema

Bepaal een duidelijk kleurschema en zorg dat alle afbeeldingen hierbij passen. Niet alle kleuren zijn geschikt om op kantoor te gebruiken. Houd hier dus rekening mee.

Sommige kantoor kleuren hebben een bepaald effect. Zo is blauw bijvoorbeeld rustgevend, dat zorgt voor een ontspannen sfeer. Je kunt hier gebruik van maken in het moodboard voor je interieur.

3. Gebruik stalen

Op het moodboard kan van alles staan, zoals: 

  • Materialen

  • Kleuren

  • Accessoires

  • Patronen

  • Structuren

  • Vormen

Om de kleur- en materiaalkeuze duidelijk te laten zien, kun je stalen van vloerbedekking, meubelstoffen, behang en verf op het moodboard plakken.

Stofstalen

4. Kies meubels zorgvuldig 

Let goed op de vorm van de meubels, past dit bij de sfeer en stijl die je voor ogen hebt? Zorg dat de meubels ook goed passen bij hun functie.

Voor kantoormeubels is het belangrijk dat de meubels verstelbaar zijn en goed zitten. In een ontvangstruimte kunnen de meubels speelser zijn, maar je mag het comfort niet uit het oog verliezen. Denk dus goed na welk meubilair past bij de stijl en de functie van de ruimte.

Zet je moodboard om in je interieur met Planeka

Als je moodboard klaar is, dan is het tijd voor de volgende stap: je moodboard omzetten naar een echt interieur. Bij Planeka kunnen we je helpen om dit te realiseren.

We hebben veel ervaring met het verbeteren van kantoorinterieurs en kunnen jouw moodboard vertalen naar een concreet interieur. Wil je weten hoe? Neem dan contact met ons op.