Wat doet akoestische wandbekleding voor je bedrijfspand?

14-01-2021
Akoestiek

Wat akoestische wandbekleding voor je bedrijfspand doet, is van veel factoren afhankelijk. De grootte en de bouwkundige staat van het bedrijfspand, waarvoor akoestische wandpanelen nodig zijn en het materiaal van de panelen, zijn een aantal factoren. Lees in dit artikel alles over akoestische wandbekleding om een juiste keuze te maken.

Waarom zou je voor akoestische wandbekleding kiezen?

Heb je een bedrijfspand dat verdeeld is in diverse gebruiksfuncties, zoals winkels en kantoren, dan is er bijna altijd sprake van geluidsoverlast. 

Winkeleigenaren willen hun klanten een prettige ervaring bezorgen. Dit betekent dat een klant niet door geluid van buitenaf gestoord moet worden terwijl zij een keuze maken in de aangeboden producten. 

Kantoren hebben te maken met personeel, bezoekers, vergaderingen, telefoongesprekken en kantoorapparaten. Deze geluiden kunnen al snel overlast veroorzaken in een aangrenzende ruimte. Daarnaast willen de mensen in het kantoor zelf ook prettig kunnen werken zonder geluidsoverlast. 

Je kunt dit oplossen met akoestische wandbekleding, zoals akoestisch behang, of met een spanplafond of door een geluidsisolerende wand te plaatsen.

Wat akoestische wandpanelen voor je bedrijfspand kunnen doen

Het gebruik van geluidsisolerende wandbekleding levert veel voordelen op. Je kunt hierbij denken aan: 

 • Een betere akoestiek;

 • Minder of geen nagalm;

 • Elkaar beter kunnen verstaan tijdens gesprekken en vergaderingen;

 • Geen rondzingende geluiden van de microfoon tijdens presentaties;

 • Te plaatsen waar het nodig is;

 • Keuze in vaste of tijdelijke panelen;

 • Keuze in diverse materialen, kleuren en vormen;

 • Kan tegelijk als warmte-isolatie gebruikt worden;

 • Kan ook op kasten en deuren worden geplaatst;

 • Werkt brandvertragend;

 • Merkidentiteit versterken door eigen ontwerp.

Een kleine ruimte geluidsabsorberend maken

Een kantoor inrichten met geluidsabsorberende panelen

Moderne kantoren zijn grote ruimtes die flexibel ingericht kunnen worden. Voor bedrijven is het handig om zelf te bepalen hoe er wordt gewerkt. Voor tijdelijke projecten, kan een grote ruimte aangepast worden met verplaatsbare wandpanelen. Met akoestische wandpanelen pak je dan gelijk het geluidsprobleem aan. Zowel het projectteam als de rest van het kantoorpersoneel kunnen dan rustig en geconcentreerd werken zonder last van elkaar te hebben. 

Wil je gebruik maken van duurzaam materiaal voor je kantoorinrichting, dan kun je ervoor kiezen om wandpanelen te gebruiken die gemaakt zijn van tweedehands materiaal. In onze “Alles Over Duurzaam Bouwen | De Ultieme Gids” kun je lezen hoe je je bedrijfspand circulair verbouwd en in kunt richten.  

Geluidisolatie van vergaderruimtes en ontvangstruimtes 

Geluidsoverlast en galm zijn afhankelijk van de soort ruimte en de functie van de ruimte. Heb je een kantoor in een monumentaal pand, dan zijn deze ruimtes vaak groot en slecht geïsoleerd. Je kunt in een dergelijk pand meestal geen blijvende constructies plaatsen. 

Met name voor vergaderruimtes waar het van groot belang is om elkaar goed te verstaan, is akoestiek belangrijk. Verplaatsbare wandpanelen met akoestische wandbekleding zijn hier een uitkomst. 

Maar ook ontvangstruimtes zijn met akoestieke wandpanelen geholpen. Bij de balie heb je een komen en gaan van mensen, binnenkomende telefoontjes, een trappenhuis en/of een lift. Om ergernissen te voorkomen, wil je de geluiden die vanuit de ontvangstruimte komen isoleren voor de andere afdelingen. 

Eigen design om merkbekendheid te vergroten: mooi en functioneel

Akoestische wandbekleding is in verschillende materialen te verkrijgen. Maar ook in verschillende kleuren en vormen. Zo zijn wandpanelen op maat te maken zodat ze mooi in elk interieur passen. Voor bedrijven die hun naam- of merkbekendheid willen vergroten, is het mogelijk om het logo te plaatsen op de panelen. Een ander idee is om een stukje geschiedenis van het bedrijf af te beelden op een akoestisch wandpaneel. In plaats van een foto in een lijstje, gebruik je een geluidsisolerend wandpaneel dat tegelijk mooi als functioneel is. 

De beste geluidsisolatie voor grote ruimtes

Voor grote ruimtes van meer dan 120m3, zijn panelen met akoestische wandbekleding een van de beste oplossingen voor geluidsisolatie. Het is een goed idee om een dergelijke ruimte te verdelen in zones. De akoestische panelen plaats je rond de werkplekken en de ruimte waar vergaderd wordt. Door de panelen dichtbij de plekken te plaatsen waar het nodig is, hebben de akoestische panelen een optimaal effect. Hierdoor wordt het werkcomfort sterk verbeterd en je blijft de flexibiliteit houden om de ruimte anders in te richten.

Heb je je kantoorruimte met werkeilanden ingericht, dan kun je ook denken aan akoestische panelen die op of achter bureaus te plaatsen zijn. Lees hier alles over in “Akoestische panelen in een modern kantoor”. 

Mobiele scheidingswanden

Een kleine ruimte geluidsabsorberend maken

Voor kleinere ruimtes kunnen akoestische panelen worden gebruikt die bijvoorbeeld aan een kast worden gehangen. Ook kun je geluidsabsorberende panelen bij elkaar plaatsen zodat ze een deel van een muur bedekken. Met een aantrekkelijke kleursamenstelling of het logo van je bedrijf, heb je zo tegelijkertijd een mooie eyecatcher.  Kijk hier voor inspirerende foto’s van designs met akoestische wandpanelen.

Naast akoestische panelen, kun je je bedrijfsruimte ook voorzien van akoestisch kantoormeubilair. Lees hier alles over in ons artikel “Akoestisch kantoormeubilair voor een betere akoestiek’. 

Hoe dik zijn goede akoestische wandpanelen?

De dikte van akoestische wandpanelen bepalen de absorptie van geluiden. Hoe dikker het wandpaneel, hoe beter de lage tonen geabsorbeerd worden. Welke dikte je nodig hebt, is afhankelijk waarvoor je de panelen wilt gebruiken. Bij spraak gaat het meestal om middentonen, bij muziek gaat het om zowel hoge als lage tonen. Om een gelijkmatige, prettige akoestiek in een kantoorruimte te krijgen, heb je geluidsabsorberende panelen nodig die minimaal 4 cm dik zijn. 

Hoe wordt een akoestisch wandpaneel opgehangen?

Het installeren van wandpanelen is afhankelijk van de grootte en de functie van de ruimte. Heb je een bedrijfspand waarin sprake van galm is, dan is een muur met akoestische wandbekleding de beste oplossing. Immers, hoe groter het oppervlak van de wandpanelen, hoe meer geluid gedempt wordt. Voor een grote, akoestische wand, worden panelen met afmetingen tot 240 x 240 cm aan een strip gehangen. Hiermee wordt de hele wand, van de vloer tot aan het plafond, bedekt. Een bijkomend voordeel is, is dat deze panelen makkelijk verwijderbaar zijn en mee kunnen verhuizen naar een nieuw pand. 

Heb je een pand met muren met nog grotere oppervlakten, dan is er een mogelijkheid om grotere panelen met akoestische wandbekleding te gebruiken die aan de muur worden vastgeschroefd. 

Er zijn nog veel meer opties om grote ruimtes te verdelen en van een goede akoestiek te voorzien. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van scheidingswanden. Lees hier alles over in ons artikel “Kantoorwanden: Hoe wanden jouw interieur bepalen”.

Professioneel advies

Heb je een bedrijfspand of een kantoorruimte waarvoor je de akoestiek wilt verbeteren en je wilt graag weten wat de beste oplossing is, neem dan contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring, kunnen wij je professioneel advies geven dat geheel vrijblijvend is.