Kantoorplanten: 10 x de beste planten voor op kantoor

16-12-2023
Kantoor onderhoud

De lucht op kantoor kan vol zitten met stoffen en zelfs chemicaliën die ongezond of schadelijk kunnen zijn. Door het plaatsen van een aantal luchtzuiverende kantoorplanten kun je daar op een makkelijke manier iets aan doen.

Planten zorgen voor een mooiere werkomgeving en dragen bij aan een beter binnenklimaat. Zet hier en daar een grote plant neer of maak planten een onderdeel van je bedrijfsfilosofie door een compleet groen kantoor in te richten.

We leggen hier uit wat planten kunnen doen voor jouw kantoor en welke 10 planten het meest geschikt zijn.

Waarom planten op kantoor?

Met planten op kantoor maak je de werkomgeving groener en gezelliger. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat planten een goede invloed hebben op de productiviteit en het welzijn van werknemers.

Kantoorplanten zijn in staat om klachten zoals hoofdpijn, oogirritaties, lusteloosheid en luchtwegklachten te verminderen. Planten passen bovendien uitstekend in een duurzaam kantoor of een kantoor met een Scandinavische inrichting.

Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor kantoorplanten?

Kantoorplanten hebben een aantal kenmerkende eigenschappen die ze geschikt maken voor gebruik in een kantooromgeving. Deze eigenschappen zijn:

  • Makkelijk in onderhoud;

  • Luchtzuiverend;

  • Verbeteren de luchtvochtigheid;

  • Bestand tegen weinig licht (schaduw- of halfschaduwplant).

Kantoorplanten fleuren het interieur van een kantoor echt op. De planten hebben een decoratief en een rustgevend effect. Het is dan ook zeker een pluspunt als de kantoorplant grote bladeren heeft en mooi is om naar te kijken.

Kijk hier voor meer kantoor inspiratie en lees hieronder welke 10 planten geschikt zijn voor kantoor.

Kantoorplanten

10x de beste planten voor op kantoor

Als je van plan bent om je medewerkers te laten profiteren van de voordelen van kantoorplanten, dan wil je misschien weten welke planten geschikt zijn.

Er zijn een aantal planten die bijzonder geschikt zijn voor plaatsing in een kantooromgeving. We lichten hieronder 10 planten toe met een luchtzuiverende werking en die bijzonder geschikt zijn voor plaatsing op kantoor.

1. Rhapis Excelsa

De Rhapis Excelsa is een mooie, grote en decoratieve palm die uit het (sub)tropische Zuid-China komt. Deze luchtzuiverende plant kan stoffen uit de lucht verwijderen die schadelijk zijn.

De plant zorgt tegelijkertijd voor een optimale luchtvochtigheid op kantoor. Met deze plant kun je het binnenklimaat in korte tijd verbeteren. De Rhapis Excelsa is bovendien mooi om naar te kijken.

Rhapis excelsa

2. Areca palm

De Areca palm, of goudpalm, is oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar. Deze palm kun je herkennen aan het brede blad. Nieuwe bladeren zijn gesplitst en als de plant ouder wordt, gaan de bladeren weer terug naar hun natuurlijke vorm.

Deze palm kan veel zuurstof aanmaken en filtert schadelijke stoffen uit de lucht. De plant is makkelijk te onderhouden, heeft slechts eens per week water nodig en doet het goed op een lichte standplaats.

Areca palm

3. Kentia palm

De opvallende Kentia palm heeft diepgroene bladeren in de vorm van een veer. Het is een van de sterkste kantoorplanten met een sterke luchtzuiverende werking. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde worden door deze plant gefilterd.

De plant is makkelijk te verzorgen, omdat de plant slechts eens per week water nodig heeft. Daardoor is de Kentia palm een van de meest populaire kamer- én kantoorplanten. De palm staat het liefst in de halfschaduw of schaduw, dus je kunt de plant gerust midden in het kantoor zetten.

Kentia Palm

4. Dracaena Janet Craig

De Dracaena Janet Craig is een West-Afrikaanse plant die de lucht beter dan gemiddeld kan zuiveren. De plant is in staat om de lucht te zuiveren van stoffen die ontstaan door het gebruik van printers en vloerbedekking.

De Dracaena Janet Craig heeft mooie grote en puntige bladeren en staat daarom mooi in bijvoorbeeld een wachtruimte.

Dracaena janet craig

5. Cactus

Cactussen hebben weinig verzorging nodig en zijn daarom ideaal als bureauplant. Ze hebben weinig water nodig en hun grappige uiterlijk heeft een positief effect op de sfeer op kantoor. Cactussen zuiveren de lucht, hebben weinig water nodig en zijn winterhard.

Kantoorplant Cactus

6. Ficus Elastica

De Ficus Elastica is een plant die tegen een stootje kan. Lage temperaturen zijn geen probleem en de plant heeft weinig licht nodig om te kunnen groeien. De plant heeft mooie diepgroene bladeren die de lucht zuiveren. 

Plant voor op kantoor Ficus Elastica

7. Anthurium Andreanum

De Anthurium is een makkelijke plant die een luchtzuiverende werking heeft. De plant zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen zoals formaldehyde en ammoniak in de lucht aanwezig zijn.

De Anthurium is geen moeilijke plant, maar pas wel op dat je de plant niet bij een radiator of op de tocht zet. 

Anthurium andraeanum

8. Aloë vera

De aloë vera ken je misschien wel van de cosmetische producten waarin de plant is verwerkt. Deze plant helpt bij zuivering van de lucht. Chemicaliën en andere schadelijke stoffen haalt deze plant uit de lucht.

De kantoorplant geeft zelfs aan wanneer de lucht verontreinigd is, want dan komen er bruine plekken op de bladeren. Bovendien vraagt de aloë vera weinig onderhoud. 

Kantoorplanten Aloë vera

9. Chlorophytum Comosum

De Chlorophytum Comosum is een plant uit de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië. Deze hangplanten zijn heel leuk als kantoorplanten. Hang ze bijvoorbeeld in de kantoorruimte of in de ontvangsthal.

Chlorophytum Comosum zorgt ervoor dat gassen en giftige stoffen worden opgenomen en afgebroken. Deze hangplanten verminderen ook astmatische klachten. De planten zijn ruimtebesparend en functioneel.

Chlorophytum comosum

10. Zamioculcas

De Zamioculcas is een bijzondere plant die op droge plekken in Afrika groeit. Daardoor heeft de plant sterke en dikke wortels waarmee veel water opgeslagen wordt.

De plant is makkelijk te verzorgen, heeft weinig water nodig en kan groeien op een plek met halfschaduw en indirect zonlicht. De plant heeft een licht luchtzuiverend effect.

Kantoorplanten Zamioculcas

Een groener kantoor met Planeka

Wil je ook meer kantoorplanten? Planeka kan het hele interieur vernieuwen waarbij we kunnen helpen met het uitzoeken en plaatsen van planten op kantoor. Meer weten? Vraag dan nu een offerte aan.