Plafondverwarming als alternatief voor vloerverwarming

22-09-2020
Luchtbehandeling & klimaatbeheersing

Een veel voorkomende trend is het verwerken van de verwarming in het plafond. Waar dit doorgaans in de vloer of met losse radiatoren werd gerealiseerd, wordt een plafondverwarming steeds populairder. In dit artikel lees je alles over dit onderwerp en waarom het een interessante optie is voor de klimaatbeheersing in jouw pand.

Hoe werkt plafondverwarming?

Met plafondverwarming beheer je het klimaat van een ruimte. Daarom wordt het ook wel een klimaatplafond genoemd. Je kunt hiermee eenvoudig de ideale temperatuur op kantoor of in andere gebouwen en ruimtes regelen.

Aan het plafond wordt een netwerk van buizen bevestigd dat verbonden is met een waterpomp. Door het buizennetwerk stroomt warm water dat voor een aangename warmte afgifte zorgt. Het buizennetwerk wordt vervolgens netjes weggewerkt met plafondpanelen. Omdat de warmte van boven komt, voelt de warmtestraling aan alsof de zon op je huid schijnt. 

Waarom zou je voor plafondverwarming kiezen?

Er zitten ontzettend veel voordelen aan plafondverwarming. Vaak wordt gedacht dat warmte naar boven stijgt, zodat je met een plafondverwarming last van koude voeten hebt. Dit zit iets anders dan je aanvankelijk denkt.

Je kunt het vergelijken met water in een meer: als het water kouder wordt in de winter, stijgt het koude water naar boven. Deze laag zal bevriezen, terwijl het water eronder – dat warmer is – langer vloeibaar blijft.

Soms wordt gedacht dat dit systeem geen warmte onder tafels of bureaus krijgt. Dit wordt ook wel het ‘schaduweffect’ genoemd. Dit is niet juist. De onzichtbare warmtestralen verspreiden zich namelijk vanaf de verwarmde oppervlakken naar koudere oppervlakken. Het effect hiervan is een zeer gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. 

De voordelen van een plafond verwarmingssysteem

  • Het zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de hele ruimte.

  • Aanwezige stof circuleert niet door de ruimte zoals bij radiatoren. (Ideaal voor mensen met een allergie)

  • Het is zeer energiezuinig. Gebruik je het in combinatie met een warmtepomp, dan functioneert het systeem ook bij lage temperaturen efficiënt. 

  • Je hebt meer ruimte omdat je geen radiatoren hoeft te installeren. 

  • Deze systemen zijn modulair. Je kunt het naar wens combineren met andere verwarmingssystemen. Zo kun je ervoor kiezen om alleen in sommige ruimtes plafondverwarming te laten installeren en voor andere ruimtes radiatoren gebruiken. 

  • Er bestaat een grote diversiteit aan afmetingen en toepassingen.

  • Verwarmingssystemen voor het plafond zijn geschikt voor zowel droge als natte bouw.

  • Je kunt het combineren met wand- of vloerverwarming.

  • Kan aangebracht worden in combinatie met een systeemplafond.  

Luchtbehandeling klimaatbeheersingEen klassiek luchtverspreidingssysteem waarbij warme lucht het gebouw in wordt geblazen.

De nadelen

De installatiekosten van een plafondverwarming liggen vrij hoog. Omdat het aanbrengen van plafondverwarming een ingrijpende verbouwing is kost dit veel tijd.

We raden dan ook aan bij de nieuwbouw goed na te denken over je klimaatbeheer. Naderhand is het moeilijk om dit te veranderen.

Tot slot werkt plafondverwarming niet goed met een akoestisch spanplafond, omdat de warmte grotendeels door dit plafond tegengehouden wordt.

Combinatie met plafondkoeling

Plafondverwarming is ook te krijgen in combinatie met plafondkoeling. Zo heb je zomers een koele ruimte zonder de luchtcirculatie van een airconditioning. Dit maakt dat het een zeer effectief en efficiënt klimaatbeheersysteem is voor kantoren, bedrijfspanden, scholen, ziekenhuizen, etc. Een groot voordeel van plafondkoeling ten opzicht van airconditioning is ook dat het energiezuinig, geluidloos en tochtvrij is.

Wil je meer informatie over plafondverwarming of wil je weten of het geschikt is voor jouw kantoor of bedrijfspand? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag en geheel vrijblijvend.  

[activecampaign form=7]