8 tips om een sfeervol kantoor in te richten

08-04-2023
Interieurontwerp

Vaak kun je de sfeer van een kantoor al voelen als je er binnen stapt. Tegenwoordig zijn kantoren veel meer dan alleen een plek om te werken. Een sfeervol kantoor is dus een goed idee, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt tijdens het werken.

Hoe pak je dat nou aan? Hoe tover je een kantoor met weinig sfeer om in een aangename en sfeervolle ruimte? We geven hier acht tips om meer sfeer aan je kantoor toe te voegen.

1. Plaats planten in de werkruimte

Planten zijn een prima manier om een sfeervol kantoor te creëren. Een groen kantoor zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling, minder stress, meer rust en een betere akoestiek. 

Een groene plant werkt kalmerend omdat we de kleur groen associëren met rust. Planten zuiveren de lucht en produceren zuurstof, waardoor een beter werkklimaat ontstaat. Er zijn veel plantensoorten die geschikt zijn voor kantoor omdat ze weinig onderhoud vragen.

Groen kantoor met planten

2. Creëer een sfeervol kantoor met de juiste kleuren

Kleur is erg sfeerbepalend. Met een goede kleurkeuze breng je sfeer en rust in het kantoorinterieur. Kleuren spelen een belangrijke rol bij het beïnvloeden van emoties en ze bepalen de uitstraling die je kantoor heeft. 

Zorg dat het kleurenschema harmonieus is en niet teveel verschillende kleuren bevat. Zo ontstaat een prettige werksfeer. Wil je het extra gezellig maken? Kies dan voor houttinten en natuurlijke tinten, die zorgen namelijk voor een warme sfeer op kantoor.

3. Maak gebruik van sfeerverlichting

Verlichting is één van de belangrijkste dingen als het gaat om sfeer. Besteed dus voldoende aandacht aan de lampen en de intensiteit van de verlichting op de werkplek. Door creatief om te gaan met de verlichting kan een fijne sfeer ontstaan die niet ten koste gaat van de productiviteit. 

Kies bewust niet voor tl-buizen, maar voor wandlampen, staande lampen, hanglampen en/of tafellampen. Probeer deze ook creatief te gebruiken. Zo kun je hanglampen op een speelse manier ophangen en een mix van verschillende lampen gebruiken voor extra gezelligheid.

Sfeervol kantoor met gezellige hanglampen

4. Hang kunst aan de muur

Met kunst aan de muur voorkom je dat een kantoor saai en inspiratieloos is. Maak bijvoorbeeld een fotowand op een kale muur voor een huiselijk en sfeervol kantoor. Of hang een paar mooie schilderijen aan de wand die extra inspiratie geven. Met kunst aan de muur voelt het kantoor huiselijker aan en dat heeft een positieve invloed op de sfeer.

5. Plaats eyecatchers

Een mooi kunststuk of andere opvallende eyecatchers zijn echte sfeer bepalende factoren op een kantoor. De werkplek krijgt hierdoor een mooie karakteristieke uitstraling. Het is hierbij wel van belang dat de eyecatchers passen bij de (gewenste) uitstraling van het bedrijf. Een mooie aankleding van het kantoor in vorm van bijvoorbeeld stijlvolle tapijten, kussens en klokken passen ook in dit rijtje.

6. Maak een sfeervol kantoor met een gezellige koffiecorner

Met een bakje koffie wordt alles gezelliger. Collega’s kunnen even bijpraten terwijl ze ontspannen bij elkaar zitten. Vergeet bij de kantoorindeling dus niet om ruimte te reserveren voor een gezellige koffiecorner. 

Maak van de koffiecorner een sfeervolle ruimte door te zorgen voor voldoende zitplekken en goed zittende stoelen. De verlichting boven de tafels mag ook wat meer gedempt zijn voor extra gezelligheid.

Sfeervol kantoor met een gezellige koffie corner

7. Deel grote ruimtes op met glazen wanden

Bij een sfeervol kantoor horen ook glazen scheidingswanden. Glazen wanden zorgen voor openheid en transparantie op kantoor. Het daglicht wordt goed verspreid met de glazen wanden, waardoor het kantoor minder somber oogt. 

Het kantoor oogt ook veel lichter als je gebruik maakt van glazen scheidingswanden. Gebruik ze om ruimtes af te schermen, zoals vergaderruimtes. Met geluiddichte glazen wanden creëer je voldoende privacy terwijl de openheid van het kantoor behouden blijft.

8. Zorg voor voldoende natuurlijk daglicht

Natuurlijk daglicht is een gratis bron van verlichting die goed past bij een sfeervol kantoor, maar ook bij een duurzaam kantoor. Een open en lichte ruimte zorgt voor een betere concentratie en meer creativiteit op de werkvloer. Laat het daglicht door de ramen naar binnen vallen voor meer sfeer.

Bij grote kantoorruimtes bereikt het daglicht vaak niet alle bureaus. Zorg dan voor een goede verlichting boven de werkplekken waar weinig daglicht komt. Zo voorkom je dat werkplekken er donker en somber uitzien.

Laat je kantoor herinrichten door Planeka

Wil jij ook een sfeervol kantoor? Planeka kan helpen bij een volledige kantoorverbouwing of het opnieuw inrichten van je kantoor, zodat het een sfeervolle plek wordt.

Wij verzorgen de complete inrichting volgens jouw wensen en adviseren je waar dat nodig is. Meer weten? Neem contact met ons op of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.