8 soorten werkplekken op kantoor

01-04-2023
Kantoorinrichting

Moderne kantoren zijn helemaal ingericht voor het Nieuwe Werken. Het kantoor is hierbij vooral ondersteunend, want medewerkers zijn niet meer iedere dag op kantoor aanwezig. Voor de kantoorinrichting vraagt dat om een gerichte aanpak, waarbij er ruimte is voor een vaste werkplek en een flexibele werkplek.

De werkplek kan bovendien op verschillende manieren worden ingericht. Er wordt daarvoor rekening gehouden met geluidsoverlast en het welzijn van medewerkers. In dit artikel laten we 8 soorten werkplekken op kantoor zien waarmee je de werkomgeving voor je medewerkers een stuk prettiger kunt maken. Het zal de productiviteit en de werksfeer zeker ten goede komen. 

1. Kantoortuin

Een kantoortuin is een grote, open kantoorruimte waar de bureaus dicht op elkaar staan. Een kantoortuin is overzichtelijk, bevordert de communicatie tussen collega’s en nodigt uit om meer te bewegen.

Aan de andere kant kan een kantoortuin lawaaiig en druk zijn, wat de productiviteit negatief beïnvloedt.

Met de juiste inrichting kan een kantoortuin toch een prettige werkplek zijn. Er zijn veel oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld door de grote ruimte op te delen in kleinere ruimtes. De risico’s van geluidsoverlast en verlies van productiviteit wordt daardoor sterk verminderd. Vaak is dit te realiseren met flexibele scheidingswanden, plantenbakken en andere kantoor afscheidingen.

Voor- en nadelen van een kantoortuin

2. Concentratieplekken

Geluidsoverlast heeft een negatief effect op de productiviteit. Je kunt dit oplossen met concentratieruimtes. Concentratieplekken zijn soorten werkplekken waar in stilte gewerkt kan worden. Dit past perfect bij het Nieuwe Werken

Met een concentratiewerkplek kunnen medewerkers zichzelf afzonderen en geconcentreerd werken. Je kunt makkelijk zo’n plek creëren door het plaatsen van een kant-en-klare stilteruimte of door het maken van een ruimte met akoestische scheidingswanden.

3. Projectruimtes

Projectruimtes zijn afgesloten ruimtes die voor projecten gebruikt kunnen worden. In een projectruimte komen kleine groepen medewerkers samen om te overleggen en om te werken. Andere medewerkers worden hierdoor niet afgeleid. 

Projectruimtes zijn makkelijk te realiseren. Een projectruimte kan bijvoorbeeld snel gemaakt worden met geluidswerende glazen systeemwanden of door het plaatsen van losstaande overlegruimtes in het kantoor.

4. Booth

Een booth is een van de gezelligste soorten werkplekken. Het is een half open ruimte met één of twee werkplekken. Het ziet er een beetje uit als een ouderwetse telefooncel. In de booth staat één comfortabele werkplek waar een medewerker een tijdje in alle rust kan werken.

De wanden van de booth zijn gemaakt van geluidsisolerend materiaal. In deze ruimte kan een medewerker zich goed concentreren op het werk, in alle rust een telefoontje plegen of een online meeting houden. Booths zijn makkelijk en snel te plaatsen in vrijwel elke kantoorruimte.

Booth en telefoonruimte

5. Telefonieruimtes

Een telefonieruimte is een afgesloten ruimte waar getelefoneerd kan worden zonder overlast te veroorzaken. Met het implementeren van deze soorten werkplekken heb je geen last van andere collega’s die ook zitten te bellen of met elkaar overleggen over de projecten waar ze mee bezig zijn.

De ruimte is geluiddicht, zodat je andere collega’s niet stoort tijdens het bellen. Bij het inrichten van de werkplekken kan de telefonieruimte meegenomen worden.

6. Open werkplekken

Grote ruimtes in kantoortuinen kunnen worden opgedeeld in open werkplekken. Zo ontstaat de ideale werkplek op kantoor. Vaak worden er vier tot zes werkplekken bij elkaar gezet met bureau afscheidingen ertussen.

De werkplekken moeten uiteraard voldoen aan de geldende arboregels. De afscheidingen bieden meer privacy en minder geluidsoverlast dan wanneer je in een volledig open ruimte moet werken. 

7. Vergaderruimtes

Open vergaderruimtes zorgen vaak voor geluidsoverlast voor de collega’s die aan het werk zijn in dezelfde ruimte. Gesloten vergaderruimtes zijn hiervoor een oplossing.

Je kunt een vergaderruimte inrichten die afgeschermd wordt door geluidswerende glazen wanden. Dit beperkt de geluidsoverlast voor andere collega’s en het oogt toch heel transparant.

Zorg voor een tafel, stoelen en voldoende verlichting in de vergaderruimte. Vergaderruimtes zijn eenvoudig te plaatsen en kunnen met flexibele wanden worden omgetoverd in multifunctionele ruimtes.

Interieurbouw kantoor modern

8. Relaxruimte

Een relaxruimte op kantoor is een van de leukste soorten werkplekken. Het is een ruimte waar een kalme en stille sfeer hangt. De ruimte is ook vaak een beetje huiselijk ingericht. De ruimtes zijn perfect om tijdens een drukke dag even een stapje terug te kunnen doen.

In de relaxruimte kun je kort stoom afblazen, een boekje lezen of gewoon even een powernap doen. Relaxruimtes zijn comfortabel ingericht met bijvoorbeeld hangmatten, comfortabele banken en stoelen, een boekenkast en planten.

Je kunt er natuurlijk ook een tafeltennistafel of een spelcomputer neerzetten. Medewerkers hebben zelf vaak leuke ideeën over de inrichting van deze ruimte, dus betrek hen erbij als je het kantoor opnieuw inricht.

Verschillende soorten werkplekken inrichten met Planeka

Is jouw kantoorinrichting nog up-to-date? Bij een kantoorrenovatie of -verbouwing kunnen verschillende soorten werkplekken worden ingericht.

Planeka kan je helpen met het herinrichten van je kantoor en ervoor zorgen dat jouw kantoor functioneel wordt ingericht met verschillende soorten werkplekken.

Meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag gratis een offerte aan.