Akoestische panelen

Creëer rust op de werkvloer.

Kantoorinrichting is onze passie bij Planeka. We helpen je dan ook graag met al je vraagstukken rond het inrichten van jouw kantoor. Want er komt nogal wat bij kijken. Het gaat niet alleen om de juiste kantoormeubelen, maar ook om de juiste wanden, plafonds, kabelmanagement en akoestiek. Daarnaast hebben factoren als klimaat en verlichting een grote invloed op de productiviteit van de werknemers.

Wanneer je kiest voor Planeka komen we samen tot een kantoorinrichting die past bij jouw bedrijf en het maximale uit je werknemers haalt.

Akoestische panelen in een modern kantoor

Je kent het wel, een drukke werkplek met veel lawaai. Aan de telefoon moet je goed luisteren wat er aan de andere kant gezegd wordt en elke collega lijkt hard te praten. Het voelt soms als een kippenhok, maar je bent gewoon aan het werk op kantoor.

Het lijkt er op dat de akoestiek niet in orde is. Op je werkplek is dit iets waar je misschien niet snel stil bij staat, maar denk eens aan een druk restaurant waar je elkaar nauwelijks kan verstaan. Grote kans dat de akoestiek hier ook niet in orde is en het dus niet per se ligt aan de hoeveelheid mensen in de ruimte.

Met de juiste behandelingsmethodes op het gebied van akoestiek kan elke ruimte tot rust worden gebracht. Als er veel kale muren en hoge plafonds op jouw kantoor zijn, is de kans groot dat je akoestische behandelingsmethodes kan gebruiken om het geluidsniveau omlaag te brengen.

Akoestiek op kantoor

Het kantoor moet een plek zijn waar het personeel rustig haar werkzaamheden kan verrichten. Er moet ruimte zijn voor telefoongesprekken, zonder dat anderen hier last van hebben, en er moet onderling overleg plaats kunnen vinden zonder dat je collega’s aan de andere kant afgeleid worden.

Het blijkt dat constante auditieve prikkels leiden tot snelle vermoeidheid. Om dit tegen te gaan zoek je naar de juiste akoestische behandeling voor jouw kantoor. Met de juiste panelen of meubels kun je al snel een verschil maken. In enkele gevallen zorgt het plaatsen van planten, aanpassen van werkplekken of leggen van tapijt op strategische plekken al voor een wereld van verschil.

Oplossingen

Er zijn verschillende akoestische oplossingen wanneer je kampt met geluidsproblemen op het kantoor. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor andere meubels, die meer geluid absorberen, of akoestische panelen neerzetten. We zetten de meest voorkomende oplossingen op een rij.

Scheidingswanden

Er zijn veel verschillende soorten scheidingswanden die je op specifieke plekken op het kantoor kan plaatsen om het geluid te “breken.” Deze panelen bieden een oplossing wanneer je een relatief grote ruimte wil voorzien van een snelle akoestische oplossing.

De scheidingswanden hebben een voetstuk dat ervoor zorgt dat het paneel op elke willekeurige plek in het kantoor neergezet kan worden. Sommige uitvoeringen hebben wieltjes om het paneel makkelijk verrijdbaar te maken.

Er bestaan ook scheidingswanden die op een bureau geplaatst worden, om zo de werkplek akoestisch af te schermen. Dit creëert rust voor de werknemer aan het bureau en is een veelgebruikte oplossing. Daarnaast kun je ook scheidingswanden aan, bijvoorbeeld, kasten bevestigen. Zo controleer je de akoestiek in de ruimte.

De panelen kunnen worden geleverd in allerlei kleuren of bijvoorbeeld met een opdruk naar keuze. Zo kun je de wandpanelen bijvoorbeeld in jouw branding bestellen om het kantoor een persoonlijke touch te geven in de stijl van het bedrijf.

Doordat de panelen makkelijk verplaatsbaar zijn, kun je ze altijd inzetten op de juiste plek. Als je bijvoorbeeld verhuist kun je de wandpanelen in het nieuwe kantoor opnieuw gebruiken.

Geluidsabsorberende wandpanelen

Wandpanelen zijn losse elementen die opgehangen worden aan de muur en de weerkaatsing van het geluid tegengaan. Het mooie van een wandpaneel is dat het volledig opgenomen kan worden in het interieur van je kantoor. Er is geen grootschalige verbouwing nodig en door het aanbrengen van de panelen geef je het kantoor een nieuwe look, terwijl je akoestische problemen oplost.

Akoestische wandpanelen komen in allerlei vormen en maten. Wat betreft design zijn de mogelijkheden eindeloos en voor elk bedrijf is er een passende oplossing te vinden die matcht met het interieur.

Het nadeel van wandpanelen is dat ze aan de wand bevestigt moeten worden. Dit zorgt ervoor dat deze methode in een grote ruimte een beperkt effect oplevert. Wil je een grote ruimte behandelen, dan zul je naast deze oplossing vaak een andere methode moeten toepassen.

Akoestische plafondpanelen (baffles)

Baffles zijn akoestische panelen die, meestal verticaal, achter elkaar aan het plafond hangen. Door het

plafond te behandelen

zorg je ervoor dat de hele ruimte direct voorzien is van een akoestische oplossing.

Bij een hoog plafond is het vaak nodig om naar een oplossing te zoeken waarbij de geluidsweerkaatsing via het plafond wordt geminimaliseerd. Dit kan door een speciale bekleding van het plafond, met geluidsabsorberend materiaal, maar baffles zijn ook een goede uitkomst. Wanneer je de platen op de juiste manier plaatst, zorg je ervoor dat geluid niet weerkaatst tegen het plafond.

Geluidsabsorberend systeemplafond

Bij een lager plafond kan het plaatsen van een geluidsabsorberend systeemplafond een uitkomst bieden. Een normaal systeemplafond

is al een vooruitgang vergeleken met een plafond van beton of een ander hard materiaal. Daarnaast bestaan er momenteel spanplafond en akoestische plafondplaten, die gemaakt zijn om geluid maximaal te absorberen.

Geïnteresseerd in gratis advies?

Neem contact op

Meubilair en kasten

Het plaatsen van akoestisch meubilair en kasten kan ook voor het gewenste effect zorgen. Er bestaat namelijk meubilair wat gemaakt is om ook op akoestisch gebied een functie te hebben.

Een kleinere ruimte kan hier snel baat bij hebben. Het gebruik van de juiste materialen zorgt voor het “breken” van het geluid en gaat weerkaatsing tegen.

Tapijt

Een harde vloer kan voor veel weerkaatsing van geluid zorgen. Tapijt op strategische plekken kan daarom al snel een verschil maken. De juiste vloer is belangrijk als het gaat om akoestiek. Heb je een restaurant of ontvangstruimte met veel weerkaatsing? Probeer dan eens een tapijt te plaatsen op een open plek en ervaar het effect. Vaak zorgt dit tapijt al voor de nodig geluidsabsorptie, wanneer je een harde vloer hebt.

Telefooncel

Er bestaan op dit moment ook akoestische telefooncellen, die volledig ontwikkeld zijn om de beller af te sluiten van collega’s. Als bellers op kantoor de nodige overlast opleveren en collega’s hierdoor afgeleid raken is dit een goede oplossing. Akoestische telefooncellen zijn op maat te leveren, of kunnen volledig op basis van standaard maten worden besteld. In dit laatste geval zijn de kosten te overzien en heb je snel een oplossing.

Samenvatting | Akoestische panelen en oplossingen

Akoestische problemen op het kantoor zijn veelvoorkomend. Een rustige werkplek zorgt voor een hogere productiviteit van werknemers en draagt bij aan het werkplezier. Tegenwoordig zijn er veel oplossingen mogelijk voor de doorgaans “open” kantoren die populair zijn. Wij hebben ze in dit artikel op een rij gezet:

  • Scheidingswanden;

  • Wandpanelen;

  • Plafondpanelen (baffles);

  • Systeemplafond;

  • Meubels en kasten;

  • Tapijt;

  • Telefooncel.

In het artikel lees je uitgebreid over deze oplossingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je alles over het akoestisch behandelen van jouw kantoor.

Bereken de kosten van jouw verbouwing

Doorloop de vragenlijst en ontvang direct een prijsindicatie

867

mensen hebben deze calculator al gebruikt.

Ga naar de calculator
De speerpunten van Planeka

Planeka zet zich sinds jaar en dag in voor transparantie en eerlijkheid op de bouwvloer. Bij Planeka krijg je volledig inzicht in alle onderdelen van het project en zetten we in op de samenwerking. Wij geloven dat een eerlijke samenwerking de sleutel tot succes is.

Wij bieden precies aan wat wij denken dat je nodig hebt en we maken duidelijke afspraken. We garanderen dan ook dat we elk project realiseren binnen het vastgestelde budget en tijdspad.

Door middel van goede communicatie en het creeëren van de juiste verwachtingen zorgen we voor de hoge klanttevredenheid waar we zo trots op zijn.