Wanneer moet je een aluminium plafond installeren?

23-12-2020
Plafondpanelen

Er wordt steeds vaker gekozen voor een aluminium plafond. De luxueuze uitstraling en het onderhoudsvrije karakter maken dit plafond aantrekkelijk voor woningen en kantoren. Ook voor fabriekshallen, zwembaden en bedrijfspanden is het een voordelige keuze.

In dit artikel lees je over de belangrijke voordelen en hoe je dit plafond makkelijk installeert.

Waarom een aluminium plafond?

Het plaatsen van een aluminium plafond heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere plafondmaterialen. Een aantal voordelen op een rij:

Een aluminium plafond is vochtbestendig

Het belangrijkste voordeel van een aluminium plafond is de vochtbestendigheid. Dit is dan ook een belangrijke reden dat dit type plafond vaak in zwembaden, badkamers en professionele keukens wordt gebruikt.

Aluminium roest niet, waardoor de kwaliteit van zo’n plafond ook in vochtige ruimtes behouden blijft. Een ander voordeel is dat bacteriën en schimmels zich amper kunnen hechten aan dit materiaal. 

Duurzaam en gemakkelijk in onderhoud

Ondanks dat er veel energie verbruikt wordt bij de productie van aluminium, is het toch duurzaam. Dit materiaal kan tot 60 jaar meegaan en is gemakkelijk te recyclen. Daarnaast is een aluminium plafond gemakkelijk in onderhoud. Een zeepsopje is voldoende om het schoon te houden.

Brandveilig

Een ander belangrijk aspect van een aluminium plafond is dat deze ook brandbestendig is. Aluminium kan zelf namelijk niet ontbranden. Het plafond voeldt in een fabriekshal of kantoor aan de brandveiligheidsvoorschriften. 

Gemakkelijk te installeren

Het installeren van een aluminium systeemplafond is bijzonder gemakkelijk. Met gangbaar gereedschap, zoals een handzaag, een stanleymes, een schroevendraaier en een boor om de rails tegen het plafond te hangen, ben je snel klaar. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de stijl waarvoor je kiest. 

Verschillende stijlen

Een aluminium plafond hoeft niet saai te zijn. Dit materiaal leent zich voor uiteenlopende stijlen en kan voor een indrukwekkende look zorgen. Veel stilistische trends van de toekomst maken gebruik van panelen om een modieuze en functionele stijl te creëren.

Zo kun je kiezen voor de high-tech stijl, de art deco- of pop art- stijl. Je kunt aluminium in panelen van verschillende breedtes krijgen en deze combineren met ander materiaal. 

Ook zijn de panelen in veel verschillende kleuren en uitvoeringen te krijgen: van chromen latten, panelen met verlichting tot aan panelen in metallic kleur. Combineer je deze met panelen in felle hoogglans kleuren met verschillende hoogtes en vormen, dan heb je een eye-catcher die in een modern interieur of een industriële kantoorinrichting niet misstaat. Laat je je door de afbeeldingen op Pinterest inspireren.

Een verlaagd plafond met isolatie of ventilatie

Met een aluminium plafond is een lelijk, niet onderhouden plafond snel weg te werken. Tegelijk kun je met dit plafond ervoor zorgen dat de ruimte geïsoleerd wordt tegen warmteverlies.

Denk ook aan de verbetering van de akoestiek in de ruimte waar je een aluminiumplafond geïnstalleerd wilt hebben. Je kunt zelfs kiezen voor een akoestisch plafond. Tenslotte is het wegwerken van kabels of het aanbrengen van een luchtbeheersysteem vergemakkelijkt door een verlaagd plafond van aluminium.

Reparaties aan kabels, leidingen en luchtbeheersystemen

Een extra groot voordeel van een aluminium plafond is, dat bijvoorbeeld een klimaatbeheersysteem eenvoudig te bereiken is. Omdat gebruik wordt gemaakt van panelen, kunnen reparaties aan kabels, leidingen en ventilatiesystemen worden uitgevoerd zonder dat je het halve plafond eruit hoeft te breken. 

Onderhoud aluminium plafond

Advies over een aluminium plafond

Twijfel je nog of een aluminium plafond iets voor jouw bedrijfsruimte is, dan kun je altijd informatie inwinnen bij ons. Wij hebben veel ervaring met het bouwen en verbouwen van kantoren, scholen en bedrijfspanden. Door deze ervaring hebben wij zicht op het gebruik van de juiste materialen voor plafonds. Als je een compleet plafond wilt hebben met warmte- en/of akoestische isolatie en verlichting, dan kunnen we je van goed advies dienen. Neem vandaag nog contact met ons op!