Kantoor van de toekomst

06-04-2024
Kantoorinrichting

Het kantoor van de toekomst ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Door de corona pandemie, waarbij de meeste mensen gedwongen werden om thuis te werken, heeft een grote invloed gehad op de manier waarop we werken.

Hybride werken is in de afgelopen jaren het nieuwe normaal geworden en steeds minder mensen willen nog fulltime terug naar kantoor. 

Heeft het kantoor nog wel toekomst? Wij denken van wel. Waar vroeger standaard op kantoor werd gewerkt, wordt nu plaats gemaakt voor flexibel werken en de mogelijkheid voor interactie tussen collega’s.

Op de lange termijn zal hybride werken invloed hebben op de manier waarop kantoren worden ingericht. Je leest hier hoe het kantoor van de toekomst eruit zal zien.

Wat verstaan we onder het kantoor van de toekomst?

Het kantoor van de toekomst is niet alleen een werkplek, maar vooral een ontmoetingsplek waar collega’s samen kunnen komen. Dat vraagt in ieder geval om:

 • Flexibele werkplekken

 • De mogelijkheid om thuiswerken af te wisselen met werken op kantoor.

 • Veel aandacht voor het welzijn van werknemers. 

Daarnaast is het kantoor een plek voor het stimuleren van creativiteit, kennisuitwisseling en het opdoen van ideeën. Er worden nieuwe technologieën gebruikt om contact te houden met collega’s die hybride werken. En tot slot speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol in het kantoor van de toekomst. 

Toekomstige inrichting kantoor

Waarom zou je je richten op de toekomst?

Met een kantoorinrichting die gericht is op de toekomst, laat je zien dat je bedrijf met de tijd meegaat. Een nieuw en innovatief kantoor dat flexibele manieren van werk aanbiedt, trekt jonge en enthousiaste werknemers aan.

De vrijheid om te kiezen waar en hoe er gewerkt kan worden, zorgt bovendien voor meer tevredenheid onder werknemers en een betere productiviteit. 

Kenmerken van het kantoor van de toekomst

De kantoorinrichting van de toekomst is gericht op samenwerken, ontmoeten en verbinden. Dat houdt in dat de vaste werkplek verdwijnt, omdat mensen niet elke dag naar kantoor komen.

Werkplekken krijgen een andere functie en worden anders ingericht. Flexibel werken betekent dat collega’s niet elke dag naar kantoor zullen komen, maar hooguit een paar dagen per week op kantoor zijn. Dat vraagt om aandacht voor:

 • Flexibele werkruimtes

 • Moderne technologie

 • Welzijn van medewerkers

 • Duurzaamheid

Moderne technologie op kantoor

Het kantoor van de toekomst heeft gedeelde werk- en vergaderplekken.Er zijn minder werkplekken nodig, waardoor de vierkante meters opnieuw ingericht kunnen worden met:

 • Flexibele vergaderruimtes

 • Ontspanningsruimtes

 • Stilteplekken

 • Creatieve ruimtes

 • Teamwork ruimtes

 • Afgesloten belruimtes

De ruimtes kunnen flexibel groter en kleiner worden gemaakt met mobiele scheidingswanden zoals verrijdbare bakken met kantoorplanten. De ruimtes worden voorzien van akoestische oplossingen, zodat de geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt. Dat geeft meer rust op de werkvloer.

Moderne technologie

Natuurlijk past moderne technologie ook heel goed bij het kantoor van de toekomst. Zo kunnen werknemers snel en gemakkelijk werken en flexibel schakelen tussen werken op kantoor en thuiswerken.

Iedereen moet kunnen beschikken over wifi met 5G, slimme opladers en smart tags. Maar het is ook mogelijk dat in de toekomst elke medewerker een eigen AI-assistent krijgt die ondersteunt bij het werk.

Het is zelfs mogelijk dat je in de toekomst bij aankomst op kantoor welkom wordt geheten door een hologram receptionist.

AI assistent op het kantoor van de toekomst

Duurzaamheid

Duurzaamheid is erg belangrijk op kantoor en kan op verschillende manieren worden toegepast:

 • Een toekomstbestendig kantoor heeft energiezuinige verlichting en apparaten.

 • Energie kan worden opgewekt met zonnepanelen.

 • Door het gebruik van led-verlichting en energiezuinige klimaatbeheersing wordt bespaard op de energiekosten.

 • Op de werkvloer kan gekozen worden voor gerecyclede of duurzame materialen voor kantoormeubels en decoraties.

 • Meer groen op kantoor is ook een prima zet voor een duurzaam kantoor.

Kantoor van de toekomst inrichten

Om je kantoor meer toekomstgericht te maken, kun je zelf een aantal stappen zetten. Het kantoor van de toekomst biedt een balans tussen mens en technologie, thuis en kantoor. Daarvoor is het nodig om de bestaande werkruimtes te analyseren en erachter te komen wat je werknemers graag willen als het gaat om hun werkplek.

Denk na hoe je moderne en slimme technologie wilt gaan toepassen om ervoor te zorgen dat het werk soepel verloopt. Een nieuwe kijk op het kantoor vraagt om een vernieuwde kantoorinrichting op basis van technologie. 

Planeka kan hierbij een handje helpen door je toekomstbestendige kantoor een vernieuwde look te geven. Onze kantoorverbouwingen op maat hebben eindeloos veel mogelijkheden. Wij verzorgen jouw complete bedrijfsverbouwing volledig naar wens en volgens afspraak, zodat je klaar bent voor de toekomst. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.