Duurzame en stijlvolle kantoorverlichting

Het vinden van kantoorverlichting is meer dan lampen zoeken en deze installeren. Je wil lampen die passen bij het design, maar ook goed zijn voor je werknemers.

Goed licht is belangrijk voor de productiviteit en gezondheid van personeel en klanten. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over kantoorverlichting.

Wat is goede kantoorverlichting?

Goede kantoorverlichting voldoet aan een aantal eisen. Naast dat de gekozen verlichting natuurlijk binnen het budget moet passen, zijn er nog drie factoren die bepalen of het de juiste keuze is.

In het kort gaat het om de invloed van het licht op de gezondheid van de werknemers, de duurzaamheid van de verlichting en of het past bij het design van het kantoor. Hieronder gaan we dieper in op deze drie onderdelen.

Gezondheid

Licht heeft invloed op de mens. In het bijzonder gaat het vooral om het bioritme van de mens. Ons lichaam is namelijk geconditioneerd om te reageren op licht zodat we weten of het dag of nacht is. Om die reden moet kantoorverlichting lijken op natuurlijk daglicht. De kleur van de lamp is daarom essentieel voor het functioneren van werknemers.

Een te felle kleur zorgt namelijk voor snelle vermoeidheid, maar een te donkere kleur zorgt ervoor dat een werknemer zich niet opgewekt voelt. De lichtkleur heeft op deze manier invloed op de gezondheid en de slaap van een mens. Hieronder gaan we verder in op belangrijke criteria als lichtsterkte, temperatuur en kleurechtheid.

Duurzaam

Bij het kopen van kantoorverlichting is het belangrijk dat je afweegt hoe lang de investering meegaat en welk budget er mee gemoeid is. Je wil lampen kopen die niet snel defect zijn en weinig stroom verbruiken. Zo kun je bij een laag energieverbruik op termijn je kosten terugdringen en wordt een hogere initiële investering op termijn terugverdiend.

Traditionele verlichting bestaat voornamelijk uit TL-lampen (Tube Lumoniscent, engels voor Fluorescentielamp). Deze lampen zijn tegenwoordig voorbijgestreefd door LED-verlichting. Als je voor duurzame verlichting kun je niet om LED heen. Hieronder vertellen we meer over het verschil tussen LED en TL.

Stijlvol

Een stijlvolle lamp past de rest van het pand. Door de juiste lamp toe te passen binnen het design krijgt je kantoor een extra dimensie. Door LED innovaties zijn er steeds creatievere toepassingen van licht mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan LED panelen die opgaan in het plafond.

Wil jij dat de juiste kantoorverlichting wordt aangebracht op jouw kantoor? Planeka installeert al ruim 20 jaar de beste kantoorverlichting en vindt precies datgene wat bij jouw wensen past. Zo heb je geen omkijken naar het uitzoeken, installeren en onderhouden van de verlichting in jouw bedrijfspand. Klik hier voor gratis advies.

Belangrijke criteria bij het vinden van kantoorverlichting

De NEN-EN 12464-1 normering stelt eisen aan verlichting voor gebouwen in Nederland. Voor verschillende werkzaamheden en situaties gelden verschillende normen. Hieronder vertellen we je op welke factoren je moet letten bij het aanschaffen van verlichting voor jouw pand.

Bereken de kosten van jouw verbouwing

Doorloop de vragenlijst en ontvang direct een prijsindicatie

867

mensen hebben deze calculator al gebruikt.

Ga naar de calculator

Lichtsterkte (lumen/lux)

De lichtsterkte wordt uitgedrukt in twee eenheden. Lumen geeft aan hoe sterk het licht is dat een lichtbron uitstraalt. Lux geeft weer hoe fel het licht op een bepaalde plek is.

De lichtsterkte kan gemeten worden met speciale lichtmeters die registreren hoe fel het licht op een bepaalde plek is. Hierbij is de lux-waarde van belang.

Het is wettelijk verplicht dat een werkplek verlicht wordt met een lux van minimaal 500 lux. Andere plekken binnen een kantoor hebben een wettelijk minimum van 300 lux. Meer waarden vind je in de tabel hieronder.

Verblindingsfactor (UGR)

De verblindingsfactor of UGR-waarde (Unified Glare Rating) zegt iets over de lichthinder of verblinding die ontstaat door verlichting in een ruimte. Dit wordt vertaald naar de UGR waarde, waarbij een lagere waarde staat voor minder hinder. Wanneer deze onder de 10 ligt is er (bijna) geen sprake van lichthinder.

De NEN-EN 12464-1:2011 norm schrijft voor hoe hoog de UGR mag zijn in verschillende situaties. Hoe meer hinder iemand ervaart, hoe sneller diegene vermoeid zal raken. Voor een werkplek op een kantoor moet de UGR onder de 19 liggen. Voor meer waardes kun je in de tabel hieronder kijken.

Echtheid kleurweergave (CRI)

De echtheid van licht wordt bepaald door een index die aangeeft hoe goed de lichtbron in staat is om kleuren weer te geven als in de natuur. Deze index loopt van 0 tot 100 en wordt gemeten in CRI (Coloring Rendering Index) of Ra (Rationale).

Een hoge score staat voor een betere kleurweergave. Kantoorverlichting met een CRI van minimaal 70 wordt als voldoende beschouwd. Een waarde onder de 60 zie je vaak bij lampen waarbij de kleurechtheid niet van belang is, zoals bij buitenverlichting.

Toepassing Lux UGR CRI
Werkplek 500 <19 >80
Vergaderruimte 500 <19 >80
Industrieel werk 300 <25 >80
Gang 100 <28 >80
Klaslokaal 300 <19 >80
Collegezaal 500 <19 >80

Doorgaans hebben LED en TL een CRI waarde van 80 of hoger. Gloeilampen en halogeen scoren het beste met een gemiddelde score van minimaal 95. De Europese NEN-normen schrijven voor dat de CRI altijd hoger moet zijn dan 80.

Waarom kiezen voor LED kantoorverlichting?

LED wordt vaak gezien als een grote investering. LED lampen zijn namelijk duurder dan traditionele TL en PL-C lampen.

Tegenwoordig bestaan er oplossingen om LED toe te passen in bestaande armaturen, waardoor de hoogte van de investering wordt teruggebracht. Daarnaast kan er een besparing tot wel 70% op het energieverbruik ontstaan en hebben LED lampen een langere levensdur. Hierdoor wordt het een stuk interessanter om toch in LED te investeren.

We gaan hieronder verder in op de voordelen van LED ten opzichte van alternatieven.

TL vs LED

TL buizen zijn lange tijd de standaard geweest voor kantoren als het gaat om verlichting. Ten opzichte van LED is TL goedkoper in aanschaf en biedt het een goede lichtspreiding. Tegenover deze voordelen staan een hoop nadelen van TL ten opzichte van LED. Dit zijn de redenen waarom je voor LED kantoorverlichting moet kiezen:

  • TL verbruikt tot 70% meer stroom dan LED;

  • De levensduur van TL is vele malen lager dan LED;

  • Er zit kwik in de TL buizen, wat slecht is voor het milieu;

  • TL flikkert meer dan LED en zorgt voor snellere vermoeidheid;

  • TL geeft altijd een diffuus licht, waar LED een erg direct licht geeft;

  • TL is erg breekbaar (glas) en LED is onbreekbaar (polycarbonaat).

Geïnteresseerd in gratis advies?

Neem contact op
De speerpunten van Planeka

Planeka zet zich sinds jaar en dag in voor transparantie en eerlijkheid op de bouwvloer. Bij Planeka krijg je volledig inzicht in alle onderdelen van het project en zetten we in op de samenwerking. Wij geloven dat een eerlijke samenwerking de sleutel tot succes is.

Wij bieden precies aan wat wij denken dat je nodig hebt en we maken duidelijke afspraken. We garanderen dan ook dat we elk project realiseren binnen het vastgestelde budget en tijdspad.

Door middel van goede communicatie en het creeëren van de juiste verwachtingen zorgen we voor de hoge klanttevredenheid waar we zo trots op zijn.