7 tips om geluidsoverlast in een kantoortuin te voorkomen

14-10-2023
Akoestiek

Werken in een kantoortuin heeft zowel voor- als nadelen. Zo kom je makkelijk in contact met collega’s en kun je snel dingen met elkaar kortsluiten. Geluidsoverlast in een kantoortuin is echter een groot nadeel, omdat het erg rumoerig kan zijn.

Geluidsoverlast op kantoor kan leiden tot irritaties, slechte concentratie, gehoorproblemen en meer mentale stress. Dit zijn goede redenen om de akoestiek op kantoor te verbeteren, zodat het werkklimaat beter wordt. Hoe je dat het beste aanpakt? Dat laten we hier zien.

Voorkom geïrriteerde werknemers en pas deze 7 tips toe om geluidsoverlast in een kantoortuin te reduceren en te voorkomen.

1. Zorg voor stilteruimtes

Kantoortuinen hebben een open indeling met flexibele werkplekken. Dat is prima voor de communicatie, maar als je geconcentreerd wilt werken dan is zo’n indeling minder geschikt. Het is belangrijk dat medewerkers ook de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken en te focussen op hun werk.

Je kunt dit oplossen door stilteplekken aan te bieden, gecombineerd met de mogelijkheid om vanuit huis te kunnen werken. Richt op de werkvloer een aantal stilteruimtes met akoestische scheidingswanden in, waar collega’s in alle rust en zonder afleiding aan hun projecten kunnen werken.

Stilteruimtes kunnen ook ingezet worden voor brainstormsessies, online vergaderingen en kortdurende overleggen.

2. Geluidsoverlast in een kantoortuin verbeteren met akoestische oplossingen

Mag de akoestiek bij jou op kantoor wel wat beter? Dan kun je dit snel en makkelijk oplossen met de plaatsing van akoestische scheidingswanden tussen bureaus. Zo houd je de voordelen van een open ruimte, maar verminder je de geluidsoverlast. 

Als scheidingswanden het probleem niet voldoende oplossen, dan kun je extra maatregelen nemen voor verbetering van de akoestiek. Zo werkt akoestische wandbekleding of akoestisch behang effectief tegen nagalm en echo’s. Deregelijke wandbekleding is zelfs verkrijgbaar in natuurlijke materialen, zoals hout, kurk en wolvilt. Dat voegt extra sfeer toe en je maakt gebruik van een duurzame oplossing

Blijft galm een probleem? Dan raden we aan om de akoestische wandbekleding te combineren met akoestische plafondpanelen. Dit is een ijzersterke combinatie als het gaat om het verbeteren van de akoestiek. Vooral in grotere ruimtes is het positieve effect van akoestische wanden en plafonds goed merkbaar.

Geluidsoverlast kantoortuin voorkomen met Akoestische wandpanelen

3. Geef een andere plaats aan lawaaiige apparatuur

Lawaaiige apparaten dragen ook bij aan de geluidsoverlast op kantoor. Dat geldt voor kopieerapparaten en printers, maar ook voor koffiemachines en roldeurkasten. Plaats printers en kopieerapparaten in een aparte, afgesloten ruimte met een akoestisch spanplafond om geluidsoverlast te voorkomen.

Maak een aparte koffiecorner bij de gezamenlijke ruimte, zodat deze iets verder van de werkplekken af staat. Onderhoud roldeurkasten goed, zodat ze niet gaan kraken of piepen tijdens het openen en sluiten. Soms is het smeren van de looprollen al genoeg om de geluidsoverlast in een kantoortuin te verminderen.

4. Plaats planten op kantoor

De naam “kantoortuin” doet denken aan een groene ruimte. Toch staan er in veel kantoren weinig planten. Als het gaat om geluidsoverlast in een kantoortuin, dan kunnen planten een positieve bijdrage leveren. Dat geldt vooral in kantoorruimtes met betonnen vloeren en wanden.

Planten reduceren namelijk omgevingsgeluid. Daarnaast is de luchtkwaliteit in een groen kantoor beter dan in een kantoor zonder planten. Door bijvoorbeeld akoestisch kantoormeubilair en planten te combineren, verminder je de geluidshinder en zorg je voor een gezonder werkklimaat.

5. Geluidsoverlast in een kantoortuin voorkomen met een belcel

Bellende collega’s zijn vaak storend voor andere medewerkers. Zij verliezen hun concentratie. Het is dus beter als telefoongesprekken in een aparte ruimte kunnen plaatsvinden. Op die manier hebben collega’s er geen last van als er gebeld wordt.

Met een belcel los je dit probleem snel en eenvoudig op. Een belcel is een mobiele, afgesloten ruimte die is gemaakt van geluidswerend materiaal. Hierin kunnen telefoongesprekken worden gevoerd, zonder dat anderen op de werkvloer daar last van hebben.

Geluidsoverlast in een kantoortuin reduceren met een Belcel op kantoor

6. Maak gebruik van noise-reductie technieken

Door het toepassen van akoestische oplossingen in het kantoorinterieur kan veel geluidsoverlast in een kantoortuin verminderd worden. Toch kan het voor sommige medewerkers nog steeds te lawaaiig zijn op kantoor. In dat geval kun je ook kiezen voor persoonlijke oplossingen, zoals het aanbieden van een noise-reductie koptelefoon.

Zo wordt omgevingsgeluid weggefilterd en kan er rustig gewerkt worden. Sommige medewerkers vinden het prettig om naar muziek te luisteren. Zij kunnen ook een koptelefoon gebruiken, zodat collega’s geen last hebben van de muziek.

7. Maak afspraken met elkaar

Het verminderen van geluidsoverlast in een kantoortuin vraagt om de inzet van alle medewerkers op kantoor. Maak afspraken over de plaatsen waar overleg, telefoongesprekken, vergaderingen of brainstormsessies kunnen plaatsvinden en zorg dat er geluiddichte ruimtes beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een mobiele vergaderruimte.

Kantoor verbouwen met Planeka

Klagen jouw medewerkers over geluidsoverlast in een kantoortuin? Voorkom dan geluidshinder en een slechte akoestiek en schakel Planeka in. Wij kunnen verschillende akoestische oplossingen installeren op kantoor, zodat de geluidsoverlast afneemt. 

Natuurlijk is een kantoorrenovatie of -verbouwing een uitstekend moment om dit te doen. Nog niet toe aan een verbouwing? Dan kunnen we ook tussentijds maatregelen nemen om de akoestiek te verbeteren. Weten hoe? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan.