MDF is een afkorting voor Medium Density Fiberboard (Nederlands: “hardboard met gemiddelde dichtheid”). Met een MDF plafond kun je elke ruimte eenvoudig en snel een moderne look geven. Het is wel belangrijk om de juiste klasse MDF te gebruiken. Daarnaast moet de ruimte voldoende ventilatie bieden.
In dit artikel beschrijven we de verschillende soorten MDF, de veiligheidsnormen en de voor- en nadelen van een MDF-plafond.
Veelzijdig in gebruik
MDF is een veelzijdig materiaal en populair materiaal. Het wordt gemaakt van een mengsel van gerecyclede houtvezels en hars, dat wordt samengeperst en verwarmd om MDF te vormen.
De dichtheid van de houtvezels en het gehalte aan formaldehydehars bepalen de kwaliteit van MDF plafondplaten. Afhankelijk van je bouwproject, kun je kiezen uit klasse E1, vochtwerend, brandvertragend en ecologisch MDF (MDF ZF).
Klasse E1 MDF (Normaal MDF)
Klasse E1 MDF staat bekend als ‘normaal MDF’. Normaal MDF kan gebruikt worden in ruimtes met voldoende ventilatie. MDF E1 is ideaal voor gebruik voor binnenafbouw en het maken van meubels, omdat het eenvoudig te verwerken is. Het is ook geschikt om af te werken met behang, laminaat of schilderwerk.
MDF E1 is niet bestand tegen vocht en kan uitzetten als het nat wordt. Daarom is MDF klasse E1 niet geschikt voor vloeren in vochtige omgevingen zoals een keuken of badkamer.
Vochtwerend MDF
Vochtwerend MDF is gemaakt van een ander soort hars dan Klasse E1 MDF. Een vochtwerende hars en een hogere persing van de houtvezels, zorgt ervoor dat dit MDF beter bestand is tegen vocht dan MDF klasse E1.
Deze MDF-soort kun je gebruiken voor ruimtes waar de luchtvochtigheidsgraad hoog is (tot ca. 75%). Vochtwerend MDF kun je herkennen aan de groene markering aan de binnenkant.
Brandvertragend MDF
Voor droge ruimtes en ruimtes die aan hoge eisen voor brandveiligheid moeten voldoen, kan brandvertragend MDF gebruikt worden. Brandvertragend MDF is in verschillende veiligheidsklasses te krijgen.
MDF in Euroklasse s1 zorgt ervoor dat vuur zich niet verder kan verspreiden. Ook zorgt dit MDF voor de minste rookontwikkeling bij brand. Brandwerend MDF kun je herkennen aan de roze of licht rode markering aan de binnenkant.
MDF ZF – Ecologisch MDF
MDF ZF, ook wel Ecologisch MDF genoemd, is geschikt voor ruimtes waarbij het formaldehydegehalte zeer laag moet zijn. ZF kan gebruikt worden in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en weinig ventilatie.
Omdat er weinig formaldehydegehalte in dit materiaal verwerkt is, is MDF ZF zeer geschikt om te worden gebruikt in scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kantoren, etc.
Voordelen van een MDF plafond
Een MDF plafond kent een aantal voordelen:
Voordelig;
Sterk en compact;
Krimpt en zet minder snel uit dan hout;
Gemakkelijk te verwerken;
Ideaal om een beschadigd plafond weg te werken;
Zeer geschikt om met andere materialen te combineren;
MDF in Euroklasse s1 voldoet aan de meeste brandveiligheidseisen.
Nadelen van een MDF plafond
De nadelen van een MDF plafond bestaan alleen wanneer er een verkeerde keuze wordt gemaakt in de MDF klassen. Door het gebruik van formaldehydehars tijdens het productieproces, worden de kosten van MDF laag gehouden. Formaldehyde kan echter voor geïrriteerde slijmvliezen, hoofdpijn en beroepsastma zorgen. Daarom zijn er normen vastgesteld waaraan MDF moet voldoen.
NEN-norm MDF
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de EN 622-5 norm ontwikkeld waaraan het productieproces en het gebruik van MDF moeten voldoen. Zo wordt het gebruik van onbehandeld MDF afgeraden voor vochtige, warme ruimtes. Panelen die voorzien zijn van een lak of een folie, stoten minder formaldehyde uit.
MDF classificatie
MDF is verdeeld in klasse E1 t/m E3. Deze classificatie geeft het formaldehydegehalte weer. MDF klasse E1 heeft de laagste waarde en is dus het meest veilig in gebruik. Normaal MDF voldoet aan klasse E1.
Het bouwbesluit over het gebruik van MDF
Het is belangrijk om de eisen te kennen die de NEN heeft gesteld als het gaat om het juist toepassen van MDF. Ook in het bouwbesluit staan de eisen over gebruik van MDF met betrekking tot brandveiligheid vermeldt.
Professioneel advies van een expert
Het is erg belangrijk dat MDF op een goede manier wordt toegepast. Bij het verkeerd toepassen van MDF-panelen is de kans namelijk groot dat het niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen.
Wil je een ruimte voorzien van een MDF plafond, dan helpen we je graag. Wij kunnen je adviseren over het gebruik van de juiste MDF en de manier hoe het bevestigd dient te worden. Voor andere mogelijkheden om een plafond af te werken, kun je ons artikel lezen “Kies de juiste plafondpanelen”.