Constructietekening laten maken voor kantoorverbouwing

16-11-2024
Kantoor onderhoud

Groeit jouw kantoor uit zijn jasje en wil je meer ruimte creëren door een verbouwing? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Bij het verbouwen van een kantoor komt namelijk heel veel kijken. Je ziet snel iets over het hoofd en dat geldt zeker als je nog geen ervaring hebt met het verbouwen van een kantoor.

Soms moet je een constructietekening laten maken voor de kantoorverbouwing. Wat zo’n constructietekening precies is, wanneer je deze nodig hebt en hoe het precies in zijn werk gaat, dat leggen we uit in dit artikel.

Waarom een constructietekening laten maken?

Voordat je begint met een kantoorverbouwing, kan het verstandig zijn om uit te zoeken of je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Als je namelijk een vergunning nodig hebt, dan moet je in de meeste gevallen een constructietekening laten maken.

Een constructietekening is een tekening waarop in detail de draagstructuren en de opbouw van het gebouw staan, zoals:

  • Plattegronden van elke verdieping.

  • Doorsnedes van vloeropbouw, de dikte van wanden, traphellingen e.d.

  • Schaal en legenda.

  • Technische installaties, bv. ventilatiesystemen, airconditioning en sanitair.

  • Constructie- en veiligheidsdetails, zoals sterkte van de constructie en brandpreventie.

  • Maatvoering.

  • Materialen, bv. de gebruikte materialen en de sterkte daarvan.

Bij elke gemeente in Nederland heb je een constructietekening nodig als je een vergunning aanvraagt voor een verbouwing. Het kan gaan om een uitbouw, aanbouw of opbouw (bv een extra verdieping bovenop het pand). Deze constructietekening wordt altijd onderbouwd door een constructieberekening. Je weet dan zeker dat de verbouwing de berekende krachten kan weerstaan. 

Wat kost een verbouwing van een kantoor

Heb je ook een constructietekening nodig bij een interne kantoorverbouwing?

Een constructietekening is ook aan te raden bij ingrijpende interne kantoorverbouwingen. Denk hierbij aan het verwijderen van dragende muren om meer ruimte te creëren, of het maken van een extra trapgat voor een betere toegang tot een verdieping.

Hetzelfde geldt als je vergunningsvrij mag bouwen. Een constructietekening is dan niet verplicht, maar wel aan te raden om te voorkomen dat er schade aan je gebouw ontstaat.

Met een constructietekening voldoe je aan de regelgeving, weet jouw aannemer wat hij moet bouwen en vermijd je dat jouw verbouwing verkeerd uitgevoerd wordt door ontwerpfouten.

Met een constructietekening kun je ook besparen op de bouwkosten. Laat daarom altijd een constructieberekening en tekening voor jouw verbouwing maken.

Wat is een constructieberekening?

Voor een constructietekening heb je altijd een constructieberekening nodig. Maar wat is een constructieberekening eigenlijk? Het is een berekening die aantoont hoe sterk een bepaald constructie-element moet worden. 

Denk aan de sterkte van een betonnen fundering bij een uitbouw, de balkafmetingen bij een overspanning en de afmetingen van staalconstructies voor fabrieken of magazijnen. In de constructieberekening worden alle dragende constructie-elementen meegenomen.

Constructieberekening maken

Constructietekening laten maken: het proces

Als je ons inschakelt voor een kantoorverbouwing waarvoor een constructietekening nodig is, dan nemen we eerst contact met je op om jouw wensen te bespreken. Deze wensen vertalen we dan naar een constructietekening. Het maken van zo’n constructietekening gebeurt in een aantal stappen. 

Stap 1: Voorbereiding

Ons team verzamelt de benodigde informatie over de huidige situatie op jouw kantoor. Zo kunnen we foto’s maken van de huidige situatie en het projectplan van de verbouwing opvragen.

Wij vragen daarna bij de gemeente alle originele bouwtekeningen op. We maken dan een tekening van jouw verbouwwensen of we vragen de originele tekeningen van jouw verbouwing op bij de architect.

Op basis daarvan gaan we een constructieberekening maken die aan de eisen van de omgevingsvergunning voldoet. 

Stap 2: Ontwerp maken

Als alle benodigde informatie is verzameld, maakt de constructeur een ontwerp van jouw verbouwing. De mogelijke knelpunten in het ontwerp bespreken we met jou.

Zo weten wij precies wat er nog veranderd moet worden en weet jij precies welke wijzigingen er in het ontwerp verwerkt zijn.

Stap 3: Constructieberekening en constructietekening maken

Is het ontwerp klaar? Dan gaat de constructeur het rapport maken. Hierin maken wij eerst de constructieberekening, en daarna de constructietekening.

Als dat klaar is, ontvang je van ons zo snel mogelijk het rapport met de bouwkundige tekeningen en de factuur.

Constructietekening laten maken

Voordelen van Planeka voor kantooruitbreidingen

Ga je verbouwen en heb je een bouwtekening nodig? Dan kun je bij Planeka terecht voor bouwtekeningen en constructieberekeningen.

Daarnaast doen we veel meer dan alleen verbouwen of constructietekeningen maken. We kunnen namelijk het hele verbouwingstraject uit handen nemen.

Daarbij zorgen we ook voor de indeling en aankleding van het kantoor volgens de nieuwste trends op het gebied van interieurstijlen. We verzorgen ook akoestische oplossingen en kunnen desgewenst klimaatbeheersing installeren voor een aangenaam kantoorklimaat.

We bieden altijd oplossingen op maat, waarbij we continue met jou in contact zijn. Daarbij zorgen we dat de stijl van het interieur goed past bij de uitstraling en het imago van jouw bedrijf. Hierdoor ontstaat een moderne werkomgeving die prettig is voor medewerkers en past bij de identiteit van je bedrijf.

Neem contact op

Wil je meer weten over onze werkwijze rondom kantoorverbouwingen, die je volledig ontzorgt? Neem dan contact met ons op of vraag nu vrijblijvend een offerte aan.