Groene Bouwmaterialen: Duurzaam Bouwen voor de Toekomst

14-12-2024
Kantoor onderhoud

Groene bouwmaterialen worden in de toekomst een belangrijk onderdeel van bouwprojecten. De bouwsector is namelijk de bedrijfstak met het hoogste gebruik van grondstoffen en materialen. Het is belangrijk dat de CO₂-uitstoot van de bouw vermindert, omdat de bouwsector in Europa bijna 40% van de emissies veroorzaakt. 

Een manier om die emissie te verlagen is door gebruik te maken van groene bouwmaterialen bij verbouwingen en nieuwbouw. Daarmee kun je namelijk je kantoor duurzamer maken en bijdragen aan de verlaging van CO2-emissies. Je leest hier wat groene bouwmaterialen precies zijn.

Wat zijn groene bouwmaterialen?

In de bouwsector wordt veel gebruik gemaakt van bouwmaterialen zoals beton, steen, cement, glas, gips, pvc en folies. Deze materialen worden gemaakt met behulp van minerale grondstoffen die steeds schaarser worden, zoals aardolie of steenkool.

De productie van deze bouwmaterialen heeft dus een grote impact op het milieu. Natuurlijk kun je zoveel mogelijk milieubewust werken op kantoor, maar je kunt ook met nieuwbouw of een verbouwing je steentje bijdragen aan een schonere en gezondere wereld. 

Om het negatieve effect op het milieu te verminderen, kun je kiezen voor een duurzame kantoorrenovatie met groene bouwmaterialen. Groene bouwmaterialen, ook wel biobased bouwmaterialen genoemd, zijn milieuvriendelijke, hernieuwbare en duurzame materialen die gebruikt worden voor verbouwingen en nieuwbouw. Bij duurzame bouwmaterialen kun je denken aan materialen zoals: 

  • Hout;

  • Bamboe;

  • Isolatie van schapenwol;

  • Stuc van kalk of leem.

Door het gebruik van deze materialen krijg je een duurzaam kantoor. Bovendien heeft het gebruik van deze materialen verschillende voordelen.

Milieuvriendelijke isolatie

Voordelen van groene bouwmaterialen

Als je groene bouwmaterialen gebruikt voor de bouw of verbouw van een groen kantoor, dan heeft dat de volgende voordelen: 

  • Groene bouwmaterialen zijn op korte termijn hernieuwbaar (10 jaar of korter), terwijl minerale grondstoffen er duizenden jaren over doen om opnieuw te vormen.

  • Vermindering van het gebruik van minerale en fossiele grondstoffen.

  • Hogere CO2-opslag in hout en planten, wat de CO₂-uitstoot op de lange termijn verlaagt.

  • Restmaterialen, zoals hennep, vlas, stro of paprikastengels kunnen opnieuw gebruikt worden, bv. als isolatiemateriaal.

Met biobased bouwen en verbouwen lever je dus direct een bijdrage aan een duurzamere wereld.

Wat maakt bouwmaterialen groen?

Een belangrijk kenmerk van duurzaam bouwen of verbouwen is het gebruik van groene bouwmaterialen. Groene bouwmaterialen zijn groen omdat ze geproduceerd worden uit hernieuwbare bronnen of gerecyclede materialen.

Materialen zoals bamboe, kurk en hennep zijn hernieuwbare bronnen. Gerecyclede materialen zijn onder andere glas, plastic en metalen die gerecycled worden in nieuwe bouwmaterialen.

Met deze materialen kun je groen bouwen. Maar hoe kun je die groene bouwmaterialen het beste herkennen? Je herkent deze materialen o.a. aan de volgende keurmerken:

  • FSC® en PEFC-certificering. Hout en papier met deze keurmerken komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen.

  • Dubokeur. Dit staat op bouwproducten en inrichtingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten.

  • Der Blaue Engel. De voordelen van producten met dit kenmerk zijn:  lage emissie, hout van duurzaam beheerde bossen en geen nadelige gevolgen voor de gezondheid in de leefomgeving.

  • Sentinel Haus Instituut. Dit instituut voert strenge controles uit bij bedrijven die duurzame bouwmaterialen maken en zich willen kwalificeren voor het keurmerk.

  • Qualitätssiegel Nachhaltiges Gebäude (QNG). Een Duits overheidskeurmerk voor gebouwen, waarbij gelet wordt op de gehele levenscyclus van een gebouw, klimaatbescherming en recycling.

Keurmerken groene bouwmaterialen

Kosten en investering

Circulair bouwen met gebruik van groene bouwmaterialen kan op het eerste gezicht duurder lijken dan traditionele bouw. Maar door het gebruik van energie-efficiënte technieken en de verlaging van de energiekosten zijn groene gebouwen juist goedkoper in gebruik dan traditionele gebouwen. Dit betekent dat groene gebouwen op de lange termijn echt goedkoper kunnen zijn.

De toekomst van groene bouwmaterialen

De toekomst van groene bouwmaterialen ziet er goed uit. Bouwmaterialen die gemaakt zijn van minerale grondstoffen wordt steeds schaarser en de CO2-uitstoot van de bouw moet in de toekomst verder omlaag. Er zal dus steeds meer gebruik worden gemaakt van groene bouwmaterialen.

De ontwikkeling van bouwmaterialen gaat ook door. Zo wordt er onderzoek gedaan naar hernieuwbare en goedkope alternatieven voor cement en beton, kunnen meer chemische bouwstoffen vervangen worden door hernieuwbare producten en worden er spaanplaten ontwikkeld uit natuurlijke grondstoffen en zonder schadelijke chemicaliën.

Groen (ver)bouwen met Planeka

Wil je ook een duurzaam kantoor bouwen of een duurzame kantoorrenovatie laten uitvoeren? Planeka denkt graag mee over de mogelijkheden om je project zo groen mogelijk uit te voeren.

Dat kan door het gebruik van groene bouwmaterialen, maar ook door het kantoor duurzaam en groen in te richten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, of vraag direct een gratis offerte aan.