Alles over klimaatplafonds voor kantoren, scholen en ziekenhuizen

21-04-2020
Plafondpanelen

Klimaatplafonds zijn ondertussen in opvallend veel gebouw te vinden. Niet verrassend, gezien de voordelen. Dit type plafond is uitermate geschikt voor het koelen én verwarmen van kantoren, scholen, ziekenhuizen en bedrijfsruimtes. Er stroomt water door het plafond, wat voor een efficiënte en milieuvriendelijke controle van de temperatuur in het gebouw zorgt.

Wij vertellen je in dit artikel wat een klimaatplafond is, hoe deze werkt en wat voor soorten er zijn. Daarnaast vertellen we je over de voor- en nadelen en geven we je een prijsindicatie per m2. Ben jij benieuwd naar wat een klimaatplafond kan doen voor jouw gebouw? Lees dan verder.

Hoe werkt een klimaatplafond?

We gaan eerst in op de werking van een klimaatplafond. Er stroomt door middel van een buizennetwerk water door het plafond. Door de temperatuur van het water te reguleren verandert de temperatuur van de ruimte waar het plafond zich bevindt. Op basis van straling wordt de ruimte verwarmd of gekoeld.

Dit is dus anders dan traditionele systemen, zoals airconditioning, waar luchtverplaatsing zorgt voor regeling van de temperatuur.

Er is een netwerk van buizen bevestigd aan het (systeem)plafond, waar het water doorheen stroomt. Deze buizen kunnen worden afgewerkt met bijvoorbeeld leem of stuc. Maar het is ook mogelijk om gipsvezelplaten te plaatsen, waar de buizen van tevoren in zijn geïntegreerd. De platen worden bevestigd aan een regelwerk van metal stud of hout.

Het klimaatplafond zorgt ervoor dat er bij een te hoge temperatuur koud water door de buizen stroomt. Is de temperatuur te laag, dan stroomt er warm water door de buizen. De aanjager reguleert de temperatuur van het water. De temperatuur in de ruimte wordt hierdoor geleidelijk geregeld zonder dat er tocht ontstaat zoals bijvoorbeeld bij een airco het geval is. De ruimte wordt gelijkmatig gereguleerd en dit zorgt voor een gelijke temperatuur door het hele gebouw. Daarnaast is dit systeem vrijwel geruisloos.

Een klimaatplafond wordt vaak gebruikt in combinatie met een wand- of vloerverwarming. Op deze manier wordt de temperatuur van de ruimte optimaal gereguleerd. Door middel van de stralingswarmte van meerdere bronnen kan langs meerdere kanten het klimaat effectief worden gecontroleerd. Net als wand- en vloerverwarming is een klimaatplafond een afgiftesysteem.

Waarom kiezen voor een klimaatplafond?

Thermisch evenwicht is van grote invloed op functioneren van de mens. Thermisch evenwicht gaat om de balans tussen de hoeveelheid warmte die wordt afgegeven door de mens en die wordt opgenomen door de omgeving.

Wanneer bijvoorbeeld de vloer en het plafond koud zijn, maar door warme lucht de ruimte warm aanvoelt is er geen goede balans. Je hebt het zelf warm, maar deze warmte wordt opgenomen door de vloer en het plafond. Hier krijg je een onbehaaglijk gevoel van en dit heeft grote invloed op de productiviteit. Naast akoestiek is het thermisch evenwicht is dus erg belangrijk in het optimaliseren van de werkomgeving voor de werknemers.

Wij adviseren altijd een warm lichaam en koel hoofd. Daarom is een klimaatplafond voornamelijk geschikt als koeling en bijverwarming. Ga uit van de vloerverwarming als hoofdelement voor verwarming en stem daar het klimaatplafond op af. De temperatuur van het plafond zal dus altijd iets lager zijn dan die van de vloer.

Daarnaast is een klimaatplafond een erg energiezuinige manier om het klimaat in het gebouw te reguleren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van klassieke airco’s. Je zal vast bekend zijn met de efficiëntie van vloerverwarming ten opzichte van airconditioning en dit gaat ook op voor een klimaatplafond. Het is dus een investering die op termijn goed is voor de portemonnee, maar ook het milieu.

Soorten klimaatplafonds

Er zijn allerlei soorten afwerkingen denkbaar voor klimaatplafonds. Je hebt bijvoorbeeld lamellen, strekmetalen, eilanden, stucwerk en metalen plafonds. In dit deel gaan we het hebben over de verschillende types die zich laten kenmerken door de manier van werking en installatie.

Metalen klimaatplafond

Droogbouw

Droogbouw klimaatplafonds kenmerken zich door de geïntegreerde buizen in de gipsplaten. De platen worden bevestigd aan een regelwerk aan het plafond.

Register

Een register klimaatplafond wordt bevestigd door het buizennetwerk door middel van een klikrails aan het plafond te bevestigen. Je werkt hier dus niet met platen, maar bevestigt de buizen direct an het plafond. Hierna wordt het plafond afgewerkt met stuc, leem of eco-pleister.

Akoestisch

Een akoestisch klimaatplafond werkt vanuit hetzelfde principe als een droogbouw type. Daar komt bij dat er gebruik wordt gemaakt van een akoestisch vliesdoek, wat de akoestiek bevordert.

Ben je geïnteresseerd in de akoestiek van je bedrijfsruimte? Dan is het wellicht interessant om ons artikel over akoestische panelen eens te lezen.

De bovenstaande video laat goed het principe van een klimaatplafond zien.

Voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen in het kort op een rij.

De voordelen van een klimaatplafond

  • Efficiënte climate control;

  • Milieuvriendelijk;

  • Maakt weinig tot geen geluid;

  • Geen last van tocht;

  • Besparing op energieverbruik;

  • Verhoogde productiviteit van de werknemers;

  • Zeer onderhoudsvriendelijk;

  • Onzichtbaar in het plafond geïntegreerd;

  • Instelbaar per ruimte;

  • Lange levensduur;

  • Minder stofcirculatie

  • Kleine inbouwhoogte.

De nadelen van een klimaatplafond

Wij zien vooral de voordelen van een klimaatplafond in. Desondanks zijn er wel wat nadelen die we hier benoemen:

  • Aanzienlijke investering;

  • Werkt niet goed in combinatie met een akoestisch spanplafond.

  • Voornamelijk geschikt als bijverwarming en koeling.

Klimaatplafond prijs per m2

De prijs van een klimaatplafond varieert aanzienlijk per m2. Dit hangt namelijk af van het type plafond en andere factoren. Denk aan hoe moeilijk de montage is en wat het totaal aantal m2 is. De kosten van een klimaatplafond per m2 zijn daarom moeilijk op voorhand aan te geven.

Wil je weten wat een klimaatplafond bij Planeka kost per m2? Vul dan ons aanvraagformulier in voor een vrijblijvende offerte. Indien gewenst bieden we je graag een gratis adviesgesprek aan over hoe jij een klimaatplafond op jouw kantoor kan realiseren.

Hopelijk weet je nu meer over klimaatplafonds en kun je een goede keuze maken voor jouw kantoor, school, ziekenhuis of bedrijfspand. Wil je meer weten bekijk dan onze website of lees meer artikelen op de blog.